Caspers vilde forvandling - men ikke alle jubler over populært slankemiddel

Slankemidlet Wegovy Flextouch er populært som aldrig før. Det koster dog dyrt for blandt andet læger og Sygeforsikringen Danmark, der må sløjfe tilskud.

(Historien her blev oprindeligt udgivet i december ´23. Vi synes, at den er værd at læse, så nåede du det ikke dengang, så har du chancen nu)

45-årige Casper Nielsen fra Kirke Hyllinge har opnået noget, de færreste kan prale med.

På to år har han nemlig tabt sig 66 kg.

- Det svarer jo til min kones vægt, som jeg har tabt mig, siger han med et grin, mens han lader sit blik dale ned mod sine hænder, der holder på det middel, der har gjort hele forskellen for ham.

- Den her pen har jo ændret mit liv radikalt, slår han fast over for TV 2 Kosmopol.

Midlet, han holder i sine hænder, er det hyper populære slankemiddel ''Wegovy Flextouch'' -  bedre kendt som blot Wegovy, der virker ved at sænke appetitten hos patienten. Et af Novo Nordisks store medicinalsuccesser. 

Casper Nielsen er gået fra at veje 159 kg til i dag at veje 93,4 kg på to år - blandt andet med hjælp fra Wegovy.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Han startede i 2021 med at bruge diabetesmidlet Ozempic, som også virker slankende, og siden januar 2023 har han brugt Wegovy i stedet. 

- For mig betyder den alt. Jeg føler jo, at det har reddet mit liv. Det gør jeg helt alvorligt, fortsætter Casper Nielsen.

Kunne du ikke i stedet dyrke mere motion, ændre kost eller lignende?

- Jeg har prøvet alverdens kostplaner, keto, talt mine kalorier, delt min tallerken op i procenter med kød, og sørget for ikke at spise slik og drikke sodavand, fortæller han og fortsætter.

- Jeg har prøvet alt.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvordan virker Wegovy - og hvem kan få det?

Det aktive stof i Wegovy hedder semaglutid, og det virker på samme måde som et naturligt hormon i kroppen (GLP-1), som regulerer appetitten.

Det gør stoffet ved at øge mæthedsfornemmelsen. Dermed begrænses trangen til at spise.

For at få Wegovy skal man have et BMI på 30 eller derover (hvilket svarer til at være svært overvægtig). Alternativt skal man have et BMI på mellem 27 og 30 samt vægtrelaterede sundhedsproblemer (såsom sukkersyge, højt blodtryk, unormale niveauer af fedtstof i blodet, vejrtrækningsproblemer ved søvn, tidligere hjerteanfald, slagtilfælde eller blodkarproblemer.

Kilde: European Medicines Agency

Populært som aldrig før

Casper Nielsen er dog langt fra den eneste, der har opnået succes med Wegovy. 

I dag er der over 100.000 danskere, der har brugt Wegovy for at tabe sig og mere end 463.000 recepter er blevet udskrevet i Danmark. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

I hovedstadsområdet alene har over 41.000 brugt Wegovy i løbet af knap et år.

Men mens Wegovy er populær blandt patienter, så er det også en dyr medicin. Det koster mellem 17.000 til 31.000 kroner om året at bruge slankemidlet.

Staten giver ikke tilskud til medicinen, men hidtil har Sygeforsikringen Danmark tilbudt 25 til 50 procent i tilskud til sine medlemmer.

Men alle gode ting har som bekendt en ende.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- Vi har aldrig set noget lignende

Det private sygeforsikringsselskab har nemlig været udsat for så stort et udgiftspres, at det har valgt at fjerne sit tilskud til slankemedicinen fra nytår, fordi det koster sygeforsikringen for mange penge.

Og det er noget, som sygeforsikringen aldrig har gjort før, fortæller den administrerende direktør, Allan Luplau, til TV 2 Kosmopol.

- Vi har aldrig set noget lignende. Det var en stor overraskelse for både direktionen og bestyrelsen, at trækket på det her slankemedicin har været så voldsomt, som det er, siger han og konkluderer: 

- Fra den 1. januar 2024 er det slut med tilskud på slankemedicin til vores medlemmer.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Hvad vil du sige til de medlemmer, der nu står overfor en større medicinregning?

- Jeg kan godt forstå, hvis de ærgrer sig. Håbet er jo, at producenterne på et eller andet tidspunkt sætter prisen ned på slankemidlerne. Et andet håb er, at staten vil give tilskud til det, svarer direktøren og fortsætter:

- Hvis staten giver tilskud til det, så vil vi naturligvis genoverveje vores beslutning.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Allan Luplau Sygeforsikring Danmark
Sygeforsikringen Danmark må for første gang nogensinde trække tilskud til en medicin tilbage, fortæller Allan Luplau.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

Wegovy presser praktiserende læger i bund

Mens Sygeforsikringen Danmark har droppet sit tilskud til slankemedicin, så oplever landets praktiserende læger noget, som de ikke har vidnet i over ti år.

De ser nemlig ud til at bryde det udgiftsloft, som staten har rammesat for dem, og det skyldes især Wegovys fremstormende popularitet blandt danskerne, fortæller Peder Christian Reistad, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i hovedstaden.

- Vi oplever en enorm stor efterspørgsel på Wegovy. Det betyder også, at vi som praktiserende læger har fået meget mere at lave, og det giver nu nogle udfordringer, siger han til TV 2 Kosmopol.

Fra januar til juni har lægemidlet ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kostet 68 millioner kroner i den almindelige praksis.

Og det er ifølge PLO hovedårsagen til, at praktiserende læger nu for første gang i 12 år i år har overskredet udgiftsloftet. Lige nu lyder prognosen fra PLO på, at de overskrider loftet med 172 millioner kroner.

- Det er helt ekstraordinært for os, at vi overskrider udgiftsloftet, fortæller Peder Christian Reistad og fortsætter:

- En af de markante forklaringer, som vi kan finde er det her nye lægemiddel Wegovy.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Peder Christian Reistad
Peder Christian Reistad frygter de konsekvenser, som Wegovy's popularitet medfører.

Lægerne må skære ned i konsultationer

Han forklarer, at det kræver seks konsultationer og en blodprøve indenfor det første år, efter man er startet på Wegovy.

Det betyder, at de praktiserende læger nu må skære i deres konsultationstid, og det er problematisk, forklarer Peder Christian Reistad.

- Konsekvensen er, at vi må sige nej til nogen, der gerne vil til lægen, og det bryder befolkningen sig jo ikke meget om, siger han.

Derfor ser Danske Regioner nu på, hvad der kan ændres, så lægerne ikke havner i samme situation næste år, fortæller Bo Libergren, der er næstformand for regionernes lønnings- og takstnævn.

- Vi kan godt se, at Wegovy er populært. Det er effektivt, men også en dyr medicin, siger Bo Libergreen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Vi er gået sammen med de praktiserende læger og analyserer nu på, om der skal laves en rammekorrektion.

Ifølge ham, så er de praktiserende læger dog garanteret 70 million kroner ekstra næste år.

Et nyt liv med Wegovy

Casper Nielsen er stolt over sit store vægttab, men ærgrer sig over, at Wegovy-patienter ikke længere kan få et tilskud til den dyre vægttabsmedicin. 

- Det er synd for dem, der pludselig ikke har råd til det længere, siger han.

Han kommer dog ikke selv til at spare penge på Wegovy i fremtiden.

- Jeg sparer jo en del penge på mad, når jeg ikke spiser lige så meget, så jeg bliver ved med at bruge det, selvom det bliver dyrere, siger han.

Men ikke alle jubler over det populære slankemiddel.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik