Freja kæmpede med spiseforstyrrelse: Nu har hendes nye app til unge i mistrivsel fået Google på banen

En ny app skal hjælpe unge til at få hjælp, før de bliver rigtig syge. Kvinden bag appen skulle selv gøre sig selv mere syg for at få hjælp. Det vil hun lave om på.

Som 14-årig kæmpede Freja Sangild Boysen med en invaliderende spiseforstyrrelse.

Men da hun henvendte sig til psykiatrien for at få hjælp, fik hun at vide, at hun ikke var syg nok til at få behandling.

quote Jeg valgte helt at holde op med at spise og tabe mig så meget, at psykiatrien ikke længere kunne afvise mig

Freja Sangild Boysen, Direktør, SocialSpace

Den paradoksale besked fik Freja Sangild Boysen til at træffe en skæbnesvanger beslutning.

- Jeg valgte helt at holde op med at spise og tabe mig så meget, at de ikke længere kunne afvise mig. Først da jeg fik en anoreksi-diagnose, kunne jeg få hjælp, fortæller Freja Sangild Boysen til TV 2 Kosmopol, da vi møder hende i et kælderlokale på Frederiksberg.

Missionen lykkedes. Freja Sangild Boysen blev indlagt og tvangsfodret, så hun tog på i vægt. Herefter blev hun udskrevet og var igen overladt til selv at håndtere sin spiseforstyrrelse.

Men midt i elendigheden fik hun en åbenbaring - en øjenåbner.


- Dér fandt jeg ud af, at der faktisk findes rigtig mange gratis rådgivningstilbud, som kan hjælpe dig, uden at du behøver en diagnose, siger hun. 

quote Jeg mener ikke, at vi skal afskaffe diagnosebegrebet. Jeg mener bare, at vi skal kunne sætte ind tidligere.

Freja Sangild Boysen, Direktør, SocialSpace

Hjælp til selvhjælp

Følelsen af afvisning og overgreb i psykiatrien og oplevelsen af "ikke at være syg nok" er i dag blevet en vigtig drivkraft for 29-årige Freja Sangild Boysen, der er direktør for SocialSpace Danmark, som vil hjælpe børn- og unge med deres mistrivsel.

- Jeg brugte størstedelen af mit ungdomsliv på at være syg. Jeg arbejder i dag benhårdt for, at andre unge ikke skal ende i samme situation som mig, forklarer Freja Sangild Boysen.

I kælderlokalet på Frederiksberg har hun sammen med andre unge udviklet en ny app, som skal forhindre, at unge ender med indlæggelser i psykiatrien.

Appen, som hedder SocialSpace, fungerer meget simpelt.

- Man downloader appen. Indtaster sit køn og sit postnummer. Herefter markerer man, hvilke udfordringer man kæmper med. Det kan eksempelvis være angst eller ensomhed. Også får man en liste over alle de forskellige tilbud, som du kan opsøge og få hjælp af, siger Freja Sangild Boysen.

Spørg Os - Formular

_

Flere unge mistrives

De senere år har flere undersøgelser afdækket en markant stigning i antallet af unge, som mistrives. Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil fra 2022 viser, at hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand i alderen 16 til 24 år har et selvrapporteret dårligt mentalt helbred.

Freja Sangild Boysen håber, at hun med sin nye app, kan nedbringe disse alarmerende tal og samtidig være med til at sætte fokus på, at man ikke nødvendigvis pinedød skal have en diagnose, for at få hjælp.

- Vi hører ofte fra de unge, vi taler med, at man især i uddannelsessystemet er gået væk fra det her holistiske menneskesyn med tid til fordybelse. Man skal i dag hele tiden måles, vejes og præstere godt nok. Den unge har hele tiden en følelse af, at man ikke kan følge med, siger Freja Sangild Boysen, men påpeger samtidigt at langt de fleste unge faktisk trives og har det godt.

- Det er et vigtigt budskab, at vi har har en ungegeneration, som er så meget andet end mistrivsel og diagnoser.

- Vi skal ikke afskaffe diagnosebegrebet, men bare sætte ind tidligere. Så i stedet for at sige, hvordan kan vi få plads til flere unge i psykiatrien, så skal vi begynde at kigge på, hvordan kan vi undgå, at så mange unge har brug for en plads i psykiatrien, siger Freja Sangild Boysen. 

Hjælp fra Google og AI-robotter

SocialSpace-appen er finansieret via en form for pro bono-løsning, hvor blandt andet mindre tech-firmaer som Impactly og Kodebaze har arbejdet gratis for at udvikle appen.

Men også techgiganten Google har fået øjnene op for appen. Derfor har de investeret 500.000 kroner i projektet.

- Der er jo helt åbenlyst en udfordring med mental sundhed i samfundet i dag. Og dér handler det jo om at finde nogle løsninger på de unges præmisser. Det gør denne app interessant. Det er en nem anonym vej ind til hjælp for de unge, siger Googles kommunikationschef, Jesper Vangkilde.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Google ser store perspektiver i SocialSpace-appen. Derfor har de investeret en halv million kroner i projektet, lyder det fra kommunikationschef Jesper Vangkilde
Google ser store perspektiver i SocialSpace-appen. Derfor har de investeret en halv million kroner i projektet, lyder det fra kommunikationschef Jesper Vangkilde

Men Google håber også, at de kan være med til at udvikle appen, så den på sigt kan tilbyde direkte chathjælp til de unge via AI-robotter.

- Jeg tror, at det vil være nemmere for de unge at opsøge hjælp, hvis den til at starte med er lidt anonymiseret via en chatrobot. Det er en god vej ind for unge, hvor de kan få hjælp meget direkte, inden de begynder at tale med resten af verden om det, siger Jesper Vangkilde.

Burde det ikke være velfærdsstaten, som skulle hjælpe unge i mistrivsel? Det burde vel ikke være sådan en stor techmastodont, som Google, der skal hjælpe de unge?

- Google er jo en stor spiller på det digitale område. Det er jo ikke nogen hemmelighed. Men derfor har vi selvfølgelig også et ansvar for at skabe nogle forbedringer og øget mental sundhed. Vi er med til at støtte appen, og det er bare med til at skabe yderligere et tilbud oven i alt det, som det offentlige allerede tilbyder, påpeger Jesper Vangkilde.

I kælderlokalet på Frederiksberg håber Freja Sangild Boysen, at mange kommuner vil få øjnene op for SocialSpace-appen og inkorporere den i deres hjælpeberedskab til de unge.

- Det handler om at give de unge følelsen af, at de selv kan gøre noget, når de har det dårligt. Vi ved, at hvis man føler, at man kan handle på sin mentale sundhed, er i sig selv med til at forbedre den mentale sundhed, siger Freja Sangild Boysen.    


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik