"Du burde græde noget mere": Charlies TikTok-videoer skal gøre unge sårbare

I populære TikTok-videoer forsøger Charlie Chrie at få flere unge til at turde at være sårbare og tale åbent om følelser.

Jeg indrømmer - det var med vis forudindtaget skepsis, at jeg besøgte Charlie Chrie.

En ung mand, der med egne ord, "prøver at gøre verden til et lidt mere åbent og sårbart sted", via platforme, der udover at bygge online-fællesskaber, ofte også møder kritik for at gøre unge mere stressede og deprimerede.

Det virkede som en overordentlig ambitiøs mission, og "kan man overhovedet det?", tænkte jeg.

quote Der er en kæmpe mangel på en åbenhed omkring det at tale om sit mentale helbred og turde at være sårba

Charlie Chrie, kandidat i klinisk psykologi

Men allerede i starten af vores møde, afbryder han pludseligt vores samtale for at 'fist bumpe' og hilse på en hjemløs ved hans lokale Netto - en mand, der er fast inventar, som Charlie ofte sludrer med, når han handler, forklarer han.

Og jeg begynder lige så stille at forme mig et billede af en ung mand, der er ganske idealistisk. 

Han har en mission og drøm om at gøre verden til et lidt bedre sted, for alle dem han kommer i kontakt med på sin vej.

Vi følges ad til Refshaleøen i Charlie Chries bil, hvor han i dag optager en stor del af de videoer, han lægger ud til sine efterhånden mange tusinde følgere på TikTok og Instagram.


Ville gøre TikTok til et bedre sted 

27-årige Charlie Chrie blev kandidat i klinisk psykologi i Holland i 2021.

I dag er han selvstændig og har sin egen virksomhed 'NyTerapi', og så udvikler han metoder til mental velvære i en coaching-virksomhed. 

Men hans største hjertebarn er lige nu Tiktok-profilen @tiktokterapi. Et univers, som han senere har udbredt til Instagram, og hvor næsten 100.000 personer nu samlet set følger med.

Selvom der også er plads til små sjove videoer, som eksempelvis "Gode råd til at få et 12-tal til eksamen", så er det særligt de videoer, der oplyser unge mennesker om mentalt helbred og velvære, som er vigtige for Charlie Chrie.
Selvom der også er plads til små sjove videoer, som eksempelvis "Gode råd til at få et 12-tal til eksamen", så er det særligt de videoer, der oplyser unge mennesker om mentalt helbred og velvære, som er vigtige for Charlie Chrie.

TikTok-profilen fik sin start samme år, som Charlie Chrie blev færdiguddannet med et ønske om at påvirke flere til, at snakke mere åbent om deres mentale helbred.

Noget han selv følte manglede:

- Det er vigtigt, fordi jeg kan mærke, at der er en kæmpe mangel på en åbenhed omkring det at tale om sit mentale helbred og turde at være sårbar.

Og så ville Charlie også komme med tips og fakta om mentalt heldbred, som skulle hjælpe unge mennesker på en platform, der i hans optik primært blev brugt til at sprede negativ information, eller som ofte ikke var gavnlig for unges mentale helbred.  

(Artiklen forsætter efter infoboksen ...) 

Diagnosevideoer på sociale medier har tidligere mødt kritik

Nogle af Charlie Chries videoer udkommer i form af selvtests. Og nogle omhandler specifikke diagnoser.

Det kan eksempelvis være videoer som "Har du virkelig ADHD?", "Kvinder med ADHD er oftest misforstået" eller "Depression er at være farveblind".

Men diagnosticering og TikTok er ikke en god kombination, har Børns Vilkår, der modtager opkald fra børn og unge på Børnetelefonen om emnet, tidligere udtalt.

Deres frygt består i, at en masse børn, der ikke har en diagnose, bliver bekymrede og bange, og at det kan være svært for børnene at skærme sig mod videoerne.

Til det svarer Charlie Chrie, at han selv altid gør sig mange overvejelser, før han udgiver noget på sine platforme:

- Det er rigtig vigtigt at kunne differentiere i, hvem som skaber frygt igennem diagnoserne, og hvem som ægte prøver at oplyse folk om diagnoser, siger han.

- Jeg tror, at det er et problem ikke at vide, hvad ADHD er, hvis man reelt set går med symptomerne og er forvirret over, hvorfor man føler, at man er anderledes end alle andre i sit klasselokale. Det kan skade børnenes selvværd mere.

Charlie Chries håb for fremtiden er, at større organisationer som Børns Vilkår, i højere grad får øjnene op for at samarbejde med content creators som ham selv om at udbrede viden om mentalt heldbred til unge.

- Det er også rigtig vigtigt, at de her større organisationer gør et større stykke arbejde i at finde ud af, hvem som skaber frygten, og hvem som rent faktisk hjælper dem med det arbejde, de i forvejen har gang i selv.

- På den måde, så tror jeg helt sikkert, at de (sociale medier: red.) er er vigtigt redskab, som vi måske bare er lidt bange for, siger han.

Nogle af dine budskaber kan godt minde om noget, man har læst i et dameblad, eller være floskler. Hvordan sørger du for at have dig selv med i det?

- Jeg sørger for, at det ikke bliver pop-psykologi ved at lade være med at lave nogle videoer, hvis jeg ikke ægte føler mig inspireret, og hvis jeg ikke ægte har kunnet mærke det budskab, jeg har lavet videoen om.

- Der er masser af indhold, jeg ikke lægger op, hvis det er, at jeg føler, at det ikke er præcist nok, eller jeg ikke kan udtale mig om det enten på baggrund af manglende erfaring eller ekspertise omkring området.


Græd mere - der er ingen følelser, der er forkerte

Vi er nået ud til Refshalvøen. Charlie Chrie er begyndt at sætte sit kameraudstyr op og gøre klar til dagens optagelse.

En essentielt del af opsætningen er, ja ... Charlies bil. 

På trods af de mange timer han bruger sine videoer, er det endnu ikke så indbringende, at der er råd til det helt store udstyr, forklarer han med et grin.

Det er altså lige nu passionen og ikke pengene, der driver værket. 

Derfor må bilen altså oftere agere "kameramand". Det lille stativ bliver sat på fronthjelmen, for at opnå den rette højde, og dronen letter han fra bilens tag.

Charlie Chrie har fundet en åben plads på Refshaleøen, hvor han både har grå betonvægge til at optage videoer om lidt mere dystre emner, men også en masse natur, når indholdet skal være lidt mere let og lyst i sit udtryk, forklarer han. 

(Artiklen fortsætter efter billedet ...)

Når Charlie Chrie laver nye videoer, skriver han ingen af sine tekster ned på forhånd. Han har selve budskabet eller idéen, som er opstået, og så freestyler han ud fra det.
Når Charlie Chrie laver nye videoer, skriver han ingen af sine tekster ned på forhånd. Han har selve budskabet eller idéen, som er opstået, og så freestyler han ud fra det.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

quote Der er ingen følelser, der er mere rigtige eller mere forkerte end andre.

Charlie Chrie

Dagens video skal handle om at fejle. Og at det faktisk er helt okay at fejle.

Og budskabet er bare ét af mange af de budskaber, som forsøger at skubbe til den kollektive tankegang om, hvad der er okay, forklarer Charlie Chrie.

Han siger:

- Det er tid til en revolution. Vi kan have det meget bedre, end vi har det den dag i dag. Vi skal bare lige indse det og mærke det, før vi tør at gå hele vejen.

Og et sted, hvor han mener, vi i særdeleshed skal turde gå hele vejen, er ved at turde at græde noget mere. 

En opfordring, han delte i en video i midten af august, og som, hvis man kigger på interaktionerne, var noget, der resonerede med rigtig mange mennesker. 

Du kan se Charlies opfordring til, at græde noget mere, i videoen her, som lige nu er en af hans mest populære:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Charlie Cries er af den klare overbevisning, at vi alle får det bedre, hvis vi tør være mere sårbare. 

- Der er ingen følelser, der er mere rigtige eller mere forkerte end andre. Vi føler dem bare, når vi har behov og brug for at føle dem, siger han.

- Når man lukker af for en essentiel naturlig del af sig selv, så kommer man højst sandsynligt til at mistrives. 

Alligevel tør han også godt indrømme, at han selv kan kæmpe med at være åben og sårbar over for sine egne venner og familie. 

Han har haft en opvækst, hvor han lærte, at især mænd skulle lægge låg på alle deres følelser. Noget han i dag ved ikke er sundt, hvis man vil have det bedre. 

- Det har også krævet en revolution i mig selv at kunne tale åbent omkring de her ting, og det er stadig svært for mig at være helt sårbar, så jeg føler mig ekstra udfordret, hvis jeg skal tale om ting, der er svære for mig, forklarer han. 

Når flere på TikTok end på biblioteket


Hvis dit publikum reelt skulle få det mentalt bedre, burde de så ikke bare hoppe af TikTok?

- Jo. Altså, de burde helt sikkert hoppe af TikTok. Grunden til, at jeg har valgt den platform, er, fordi det er der, jeg kan nå dem. Og hvis jeg havde lavet det indhold, som jeg laver, og skrevet bøger om det, så tror jeg, at der havde været langt færre unge, der havde set de budskaber, som jeg var kommet med.

- Og når det er, at jeg så ser den respons, jeg får fra mennesker, om at det rent faktisk påvirker dem så meget, så føler jeg mig ægte i live, og jeg føler, at jeg gør noget godt. Jeg bidrager til noget, der er større end mig selv.

Du kan møde Charlie Chrie i videoen øverst i artiklen.Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik