Folk tror, hun lugter og ikke kan gå i bad: 23-årige Laura punkterer fordommene

Laura Sørensen havde blodig diarre og var bundet til et toilet, men nu har en stomipose givet hende et næsten normalt liv.

Genudgivelse

Artiklen blev oprindeligt udgivet i september 2022.


Kan du gå i bad? Lugter du? Hvilket tøj kan du have på? Hvad må du spise? Hvordan går du på toilettet?

Det er alle spørgsmål, som Laura Sørensen møder, når hun står frem og viser, hvordan det er at leve med en pose lort på maven.

Spørgsmål hun glædeligt og flittigt svarer på i videoer på det sociale medie TikTok. Det er nemlig vigtigt for hende at nedbryde de fordomme, der er om stomi.

Fordomme hun også selv havde, før hun pludselig stod med sin egen stomipose sidste sommer.

quote Vi går allesammen ud og laver lort i løbet af dagen, så det er ikke meget anderledes, bare fordi det sker på maven i stedet

Laura Sørensen

Heldigvis er hun selv blevet klogere, og hun håber, at hun ved at stå frem, kan gøre en forskel for andre.

Hun mener i hvert fald ikke selv, at hun er ulækker, bare fordi hendes afføring kommer ud af en tarm i maven i stedet for i enden.

- Vi går alle sammen ud og laver lort i løbet af dagen, så det er ikke meget anderledes, bare fordi det sker på maven i stedet, siger hun. 

Blodig diarre og bundet til et toilet

Efter længere tids sygdom med diarre og blod i afføringen, fik Laura Sørensen i 2018 stillet diagnosen colitis ulcerosa, som er en kronisk betændelsestilstand i tyktarmen.

Både hendes far og farmor har sygdommen, og den var derfor ikke helt fremmed for hende, men ikke desto mindre var det en livsomvæltende besked.

Efter diagnosen blevet stillet, lykkedes det at holde sygdommen i skak med medicin, men  i sommeren i 2022 forværredes Lauras symptomer, og medicinen havde ikke længere den ønskede effekt.

quote Det var ikke det værd at være låst til et toilet hele tiden og ikke vide, om jeg kunne nå på toilettet

Laura Sørensen

Hun var til sidst bange for at forlade sit hjem i frygt for ikke at kunne nå frem til et toilet, da hun havde mistet kontrollen over, hvornår hun skulle af med sin afføring.

Så da lægerne på Herlev Hospital i juli 2022 siger, at hun skal have fjernet sin tyktarm og indsat en stomi, bliver Laura Sørensen ked af det men også håbefuld.

- Jeg vidste, at det var for det bedre, fordi det var ikke det værd at være låst til et toilet hele tiden og ikke vide, om jeg kunne nå på toilettet, når jeg var nede og handle, eller om jeg kunne nå at cykle hele vejen hjem til nogen eller ud til studiet, inden jeg skulle på toilettet igen, men jeg synes stadig, det var rigtig hårdt, forklarer hun.

Privat video: 7. juli 2022 - en uge før Laura Sørensen får fjernet sin tyktarm og får stomi. Hun har været meget syg i en længere periode, og har været indlagt flere gange.

Spørg Os - Formular

_

En operation med flere komplikationer

Laura Sørensens tyktarm blev fjernet den 14. juli 2022. 

Hun filmede i videoen herunder sin mave en sidste gang, inden hun skulle sige farvel til den, som hun havde kendt den de første 23 år af sit liv.

Privat video: 14. juli 2022 - Operationsdagen. Krydset på Laura Sørensens mave indikerer, hvor der snart skal sidde en stomipose.

Operationen gik godt, men desværre viste der sig at være flere komplikationer, og Laura endte med at være indlagt det meste af sommeren.

quote Jeg tabte modet lidt efter lidt, i forhold til det her lighedstegn jeg havde sat med, at manglende tarm måtte være lig med rask

Laura Sørensen

Allerede to dage efter første operation, måtte hun under kniven igen, da hun fik tarmslyng, fordi hendes tilbageværende tyndtarm slog knuder på sig selv.

Hun havde det dårligt gentagende gange i løbet af sommeren og blev indlagt ad flere omgange.

- Jeg tabte modet lidt efter lidt, i forhold til det her lighedstegn jeg havde sat med, at manglende tarm måtte være lig med rask, forklarer Laura Sørensen om den turbulente sommer.

Lægerne fandt ud af, at noget arvæv i hullet til stomien gjorde, at det ikke fungerede optimalt.

Det betød endnu en operation i august 2022 og derudover har Laura i februar 2023 fået gjort hullet større, for at afføringen bedre kan komme ud. 


Livet med stomi på sociale medier


Selvom overgangen til stomi har været hård både psykisk og fysisk, har Laura fået modet tilbage, nu hvor det er begyndt at fungere for hende. 

Og hun vil gerne vise andre, at man faktisk godt kan have et normalt liv, selvom afføringen skal ud gennem maven. 

quote Det er ikke noget, man må føle er pinligt, og at have en pose lort på maven behøver ikke at skulle fylde hele ens liv

Laura Sørensen

Særligt et Klovn-afsnit fra 2007, hvor en pige med stomi falder i en pool, er noget som mange refererer til, og som har skabt nogle misforståelser.

Laura kendte selv til klippet, hvor vandet fyldes med lort, men hun fik derfor også et behov for at sige, at sådan er det altså ikke.

Det er bare én af de fordomme, som Laura Sørensen har valgt at punktere på sin TikTok-profil, som du kan finde her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Faktisk oplever Laura, at mange slet ikke ved noget om, hvad det vil sige at leve med stomi. 

Hun har derfor valgt at svare på mange af de nysgerrige spørgsmål, folk har, for at oplyse flere om stomi.

Blandet andet viser hun i videoen herunder, hvordan man tømmer en stomi:

Hun deler ud af sine erfaringer i håb om at gøre det mindre skamfuldt også for andre, der lever med stomi. 

- Det er ikke noget, man må føle er pinligt, og at have en pose lort på maven behøver ikke at skulle fylde hele ens liv, siger hun. 

Selvom Lauras Sørensen stolt viser sin lortepose frem, erkender hun dog, at det ikke altid er det fedeste at leve med stomi:

- Jeg tror, at det, jeg allermindst kan lide ved at have stomi, er vedligeholdelsen, og at jeg skal skifte min pose. For når jeg tager min pose af, så har jeg jo et stykke tarm, der stikker ud af maven. Og det, synes jeg, godt kan være lidt vildt at kigge på og skulle rense rundt om. Jeg kan ikke så godt lide, når jeg kommer til at røre ved den, fordi tarmen kan ikke mærke noget, men det kan mine fingre.

Du kan se Laura skifte stomiposen her: 

Du kan møde Laura Sørensen i videoen øverst i artiklen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik