Historisk skoleskib halveres på ny finanslov – står til at miste et togt om året

Skoleskibet Georg Stage halveres på finansloven, og det betyder, at færre unge får en vej ind i uddannelsesmiljøet.

På Georg Stage gik der torsdag omkring middagstid et gys igennem sejlene på den tremastede fuldrigger, efter at SVM-regeringen havde præsenterede deres udspil til finansloven for 2024.

Skoleskibet, der holder til i København, er blevet decideret torpederet, mener Asser Amdisen, der er direktør for Stiftelsen Georg Stages Minde. 

Han raser over udspillet, som kun bevilger 10,4 millioner kroner til det kendte skoleskib, der er verdens ældste sejlende søfartsskole.

Det betyder nemlig, at skoleskibet kun kan sejle på et enkelt togt i stedet for to årlige togter, som det har været tilfældet siden 2019.

Halvering af budgettet

Et togt koster otte millioner kroner, forklarer Asser Amdisen, som er uforstående over for regeringens beslutning om at halvere budgettet i forhold til de senere år.

- Når nu Mette Frederiksen taler om de 42.000 unge, som står uden job og uddannelse (i sin 1. maj-tale, red.), så er det da mærkeligt, at vi ikke kan få lov til at tage flere af dem og få dem på arbejdsmarkedet i stedet for at sidde derhjemme, siger direktøren.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Fakta om Georg Stage

  • Stiftelsen Georg Stages Minde er verdens ældste sejlende søfartsskole og blev stiftet i 1882.

  • Det nuværende skib Georg Stage er en tremastet fuldrigger fra 1934.

  • Skibet optager 63 elever på hvert togt.

  • Ombord uddannes de unge til ubefarne skibsassistenter, som er den maritime grunduddannelse.

  • 95 procent af Georg Stages elever gennemfører uddannelsen.

  • Et ekstra togt til Georg Stage koster 8 millioner kroner.

  • Georg Stages resultater er dokumenteret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Kilde: Stiftelsen Georg Stages Minde

Ifølge ham er succesraten fra Georg Stage ganske imponerende.

Selvom godt 70 procent af de unge elever mangler job eller uddannelse, når de starter på skoleskibet, bliver under én procent af dem arbejdsløse efter at have fået uddannelse på Georg Stage.

Der er omkring tre gange så mange ansøgere til Georg Stage, end der er pladser, og ifølge Asser Amdisen er ingen politikere i tvivl om succesen ombord.

Politisk hykleri

- Til Folkemødet havde alle politikere så travlt med at få taget selfies med et af skoleskibene i baggrunden, og alle folketingspolitikere synes, det er en god idé, at vi skal uddanne så mange som muligt.

- Men når så finansloven lander, så bliver det bare ikke til noget - åbenbart. Vi gør alt det, regeringen gerne vil med skærmfri og alt muligt andet. Og det er det, der er så mærkeligt – for der følger ingen forklaring med, siger Asser Amdisen, der mener, at det er politisk hykleri.

Han køber heller ikke argumentet om, at mange andre parter også skal have en bid af kagen og kalder de otte millioner kroner, man mangler for at kunne gennemføre dobbelttogt og uddanne 126 elever årligt for ”de nemmeste lavt hængende frugter, man kan få øje på”.

quote Georg Stage er ikke en udgift. Georg Stage er en pengemaskine for staten

Asser Amdisen, direktør for stiftelsen Georg Stages Minde

- Vi genererer jo rent faktisk penge her. Hver gang vi tager et ungt menneske, som er væk fra arbejdsmarkedet og i fare for at falde helt ud af systemet, og får dem ind på arbejdsmarkedet med en uddannelse i hånden, så er det penge tjent.

- Georg Stage er ikke en udgift. Georg Stage er en pengemaskine for staten, siger Asser Amdisen, som indtil videre er skuffet over regeringen.

- Jeg havde faktisk forventet det denne her gang. Denne gang er det en flertalsregering, så de kan godt. Og det er ikke fordi, der mangler penge. De har lige fundet 20 milliarder kroner ud af ingenting – det her handler om otte millioner kroner, siger han.

S-ordfører håber på at få "løst situationen"

I regeringen forstår uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund, udmærket ærgrelsen. 

- I den bedste af alle verdener ville det være bedst at sætte midler af til Georg Stage allerede nu, men der er mange prioriteter i et finanslovsforslag. Det er det, der rammer Georg Stage, siger Rasmus Stoklund til TV 2 Kosmopol. 

Han er enig i, at Georg Stage - og Skoleskibet Danmark - spiller en vigtig rolle, og han ser gerne, at skibet i fremtiden kan gennemføre flere sejladser. 

Men regeringen siger, at dansk økonomi er robust som aldrig før, og der er fundet ekstra penge i råderummet. Hvordan kan det så være, at I ikke kan finde midler til et ekstra togt? 

- Nu er det her et forslag, der er fremlagt og ikke tredjebehandlet. Og jeg håber da, at vi får løst situationen omkring Georg Stage på den ene eller anden måde, siger Rasmus Stoklund. 

De unge, som får en uddannelse på skoleskibet, bliver såkaldt ”ubefarne skibsassistenter”, som er den maritime grunduddannelse.

Et togt på Georg Stage varer 20 uger.

Nedenfor kan du se eller gense TV 2 Kosmopols søndagsmagasin om Georg Stage fra marts 2022:

Georg Stage sejler igen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik