Internettet gør det nemt for pushere at smugle opioid-piller

TV 2 Kosmopol kunne mandag dokumentere, hvor let det er at skaffe opioid-piller indeholdende det stærkt vanedannende stof tramadol i kiosker. Ifølge forsker er smuglingen af pillerne lige så let.

Det er blevet lettere for pushere at smugle stoffer over grænserne. Det vurderer en forsker, der samtidig peger specielt på én særlig vej, der gør det mere fleksibelt og mere anonymt.

Smuglingen af stoffer foregår nemlig ofte forholdsvist udramatisk og ofte også relativt uorganiseret.

Det skyldes de nye muligheder på internettet, fortæller Henrik Vigh til TV 2 Kosmopol. Han er forsker hos Center for Global Kriminologi på Københavns Universitet, hvor han følger stoffernes bevægelse ind i Europa. 

Ifølge forskeren er det en form for dans mellem myndigheder og smuglere, hvor kriminelle organisationer konstant prøver at finde nye og mere effektive veje til at lykkedes med smuglingen. 

Forskerens dom kommer, efter at TV 2 Kosmopol mandag gennem en stikprøve blandt kiosker i København kunne vise, hvor let det er at skaffe stærk receptpligtig medicin ulovligt.

I to af de syv kiosker, hvor TV 2 Kosmopols journalist spurgte efter de smertestillende piller Dolol, kunne de købes.

To andre kiosker kunne fortælle, hvor den receptpligtige medicin kunne købes.

Nemmere at smugle på internettet

Stofferne er reelt kun et enkelt klik væk, for de der vil bryde loven og smugle dem ind i landet.

For på det såkaldte mørke internet, 'Dark Web', kan man bestille stoffer på såkaldte webapoteker, heriblandt også opioid-piller, som så bliver leveret med posten. 

Ved at bruge den mørke del af internettet, hvor alt er krypteret, kan smuglerne som regel undgå at blive opdaget.

- Det er generelt blevet meget nemmere at smugle stoffer ind i landet. Internettet har gjort mange ting lettilgængelige. Man kan praktisk talt sidde i sofaen og handle relativt sikkert og anonymt, forklarer Henrik Vigh til TV2 Kosmopol.

Og fordi stofferne sendes i almindelige anonyme pakker med posten, så kan de være svære for toldmyndighederne at kontrollere. 

- Derfor slipper der meget igennem, siger Henrik Vigh. 

Toldstyrelsen oplyser til TV 2 Kosmopol, at det sted, de beslaglægger flest opioid-piller, er ved pakkepostanlæggene fra udlandet.

quote det er ret nemt at få det skippet hjem i mængder, der også gør en forskel for den enkelte smugler

Henrik Vigh, Professor

Pillerne kan købes uden recept i Asien 

En del af de ulovlige opioid-piller kommer dog til Danmark på en noget mere simpel måde.

For i blandt andre Vietnam og Thailand kan man købe opioid-pillerne i en lang række butikker helt uden en læges recept.

- Det er nogle ret populære turistmål, og det kan blive en ret indbringende handel. For det er ret nemt at få det skippet hjem i mængder, der også gør en forskel for den enkelte smugler, så det faktisk bliver økonomisk rentabelt, forklarer Henrik Vigh.

Begge smuglermetoder gør, at man i kriminologien i høj grad er gået væk fra at tale om organiseret kriminalitet som mafiøse strukturer.

- Det, man ser nu, er nogle lidt flade netværk, hvor forskellige elementer faciliterer forskellige dele af narkohandelen. De fladere netværk, der har forskellige indsatsområder eller forskellige kompetencer, er meget mere fleksible.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Dolol?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Danmark transitvej til Sverige

De stoffer, der smugles ind i Danmark, er dog ikke kun til de danske stofmisbrugere. For i Sverige erfarer tolderne, at en stor del af pillerne til det svenske marked, kommer ind i landet over Øresundsbroen.

- Vi i Danmark er absolut ikke kun ofre, vi er meget aktive aktører i den smugling af stoffer, der går ind i Skandinavien og op i Finland, siger Henrik Vigh.

- Stofferne kommer fra Østeuropa, nærmere bestemt Balkan, forklarer Henrik Vigh og fremhæver lande som Serbien og Bosnien som typiske arnesteder.

Samme melding kommer fra Erik Lundmark, der igennem længere tid har kortlagt det svenske narkomarked for det svenske medie SVT.

- I Serbien findes der legitime lægemiddelfabrikker, der producerer præparaterne helt lovligt, men hvor der produceres ekstra og smugles ud, siger Erik Lundmark til TV 2 Kosmopol. 

Det ved man, fordi man har sporet det tilbage, og kan se det ud fra de blisterpakker, som bliver klargjort i de eksjugoslaviske lande.

Henrik Vigh genkender erfaringerne fra Sverige og forklarer, at pillerne kommer igennem det, man i kriminologien kalder den østlige korridor.

- Man har en smuglerrute, der går igennem Balkan og ind i Europa. Man ved også, at efter krigen på Balkan, var der en øget produktion af euforiserende stoffer internt på Balkan, som blev skippet videre til Europa. Kombinationen af konflikt og euforiserende stoffer er ret tæt.

Stigning i fund af de ulovlige piller 

De forskellige måder at skaffe opioid-piller på, besværliggør arbejdet for både politi og toldmyndigheder. 

- Det gør det netop svært at følge med i, hvor meget der egentlig bliver smuglet ind over grænsen, siger Henrik Vigh. 

I perioden fra 1. januar 2020 til 7. april 2022 har Toldstyrelsen registreret i alt 105 indberetninger på tramadol. I perioden 8. april 2022 til 31. december 2022 har Toldstyrelsen registreret 114 sager.

En del af stigningen i antal beslaglagte tramadol-forsendelser skyldes, at det aktive stof tramadol, som findes i de populære dolol-piller, først blev optaget på listen over euforiserende stoffer den 8. april 2022. Førhen blev det udelukkende betragtet som et lægemiddel. 

Det betød, at Toldstyrelsen førhen ikke havde hjemmel til at beslaglægge små mængder tramadol. 

Derfor skal det anskues som en naturlig stigning, ifølge Jesper Christiansen funktionsleder hos Toldstyrelsen. 

Når pillerne bliver beslaglagt af tolderne, bliver det sendt videre til politiet til videre efterforskning. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik