Marius har fundet hemmeligholdt trold: Nu kan du gøre ham kunsten efter

Den danske troldekunstner Thomas Dambo har opført sin troldeskulptur nummer 100 et hemmeligt sted. Nu har de første troldejægere fundet ud af, hvor den gemmer sig.

- Du kan ikke se trolden, medmindre du kravler helt ind i buskadset, fortæller Sune Nielsen. 

Sammen med sin seksårige søn Marius brugte han fire timer søndag formiddag på at lede efter Thomas Dambos trætroldeskulptur nummer 100 - trolden Måne mor.

- Det viser sig, vi har gået ved siden af den i morges, men der så vi den ikke. Den er godt gemt, fortæller han.

Sune Nielsens søn Marius er meget optaget af troldekunstneren Thomas Dambos eventyrlige trætrolde, som "gemmer" sig i naturområder i hele verden. Marius har besøgt næsten alle troldene i Danmark, fortæller Sune Nielsen.

Så da troldekunstneren annoncerede, at han ville lave en skattejagt, der skulle afsløre trold nummer 100's placering, var der ingen tvivl. Trolden skulle findes. Og da der lørdag blev offentliggjort en gåde skrevet i et særligt troldealfabet, var familien på sagen. 

- Min kone sad oppe lørdag aften og løste gåden, der er et alfabet, der skal afkodes og oversættes fra engelsk til dansk. 

Derfra gik den vilde jagt søndag morgen, hvor far og søn tog afsted. Selvom familien ikke vil afsløre troldens præcise placering og dermed ødelægge skattejagten for andre ivrige troldejægere, så kan de afsløre én ting: Trolden befinder sig i naturområdet Hedeland nær Roskilde. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Selvom Marius kun er seks år gammel var det intet problem at holde fokus i de fire timer, som troldejagten varede. Han er nemlig helt vild med troldeuniverset.
Selvom Marius kun er seks år gammel var det intet problem at holde fokus i de fire timer, som troldejagten varede. Han er nemlig helt vild med troldeuniverset.
Foto: Privatfoto

Med Måne mor i Hedeland er der nu føjet endnu en trold til hovedstadsområdet, hvor der nu befinder sig 14 af Thomas Dambos eventyrlige trætrolde - blandt andet trolden Lille Thilde i Vallensbæk. 

Har været hemmelig længe

Gennem ni år har Thomas Dambo opført sine trolde i genbrugstræ med navne som Hanna Halerød, Lille Tilde og Bjarke Cirkelsten og fået troldejægere fra hele verden til at tage ud i naturen og finde de store kæmper, som er markeret på et troldekort

I anledningen af troldeskulptur nummer 100 valgte han – i al hemmelighed – at opføre en troldeskulptur på en hemmelig lokation, som han så inviterede sine mange troldefans til at finde i en stor verdensomspændende skattejagt.

- Alle mine trolde har været nogle, man har skullet ud at finde selv. Så med nummer 100 havde jeg bare lyst til at lave noget ekstra hemmeligt, som samtidigt var kæmpestort – og så har jeg altid elsket skattejagter, fortæller kunstneren til TV 2 Kosmopol.

Til skattejagten havde han udstyret sine 99 trolde i hele verden med et tegn, som pegede mod lokationen af Måne mor. Lørdag blev en gåde af de 99 tegn offentliggjort, og det er den Sune Nielsens familie har afkodet.

I opslaget herunder kan du se gåden, der består af troldetegn. 

(Artiklen fortsætter efter opslaget.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvordan man holder et byggeri af en kæmpetrold hemmelig

Den hemmelige trold har fået navnet Måne mor og skal ifølge Dambos troldeunivers ses som alle troldenes moder. Trolden sidder ned og rager syv meter op i luften.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Her ses Thomas Dambos trold Lille Thilde, som står i Vallensbæk.
Her ses Thomas Dambos trold Lille Thilde, som står i Vallensbæk.
Foto: James Brooks/AFP/Ritzau Scanpix

Men hvordan bygger man så gigantisk en træskulptur uden at nogen opdager, hvor den er? 

Det har ikke været helt let, men til gengæld rigtig sjovt at lægge en masse røgslør ud, forklarer Thomas Dambo:

- Vi har tilrettelagt byggeprojektet, så vi ikke er kommet i området på de tidspunkter, hvor folk normalt kommer. Derudover har vi fået hjælp fra det lokale skovvæsen, som har stået for noget logistisk larm.

Derudover har Thomas Dambo og hans team samarbejdet med de lokale myndigheder, og fået en forhåndsgodkendelse af troldebyggeriet, så der eksempelvis ikke eksisterer en byggesag på projektet endnu, for at undgå at nysgerrige personer kunne få mulighed for at opsnappe troldens placering.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Troldekunstneren Thomas Dambo oven på Måne mor.
Troldekunstneren Thomas Dambo oven på Måne mor.
Foto: James Brooks/AFP/Ritzau Scanpix

På Instagram har Thomas Dambo også vist en video af, hvordan hans team har forsøgt at sløre sporene, når de har slæbt store leveringer af genbrugstræ ind i det hemmelige område.

De første troldejægere har fundet den

På trods af hemmelighedskræmmeriet så er de mange troldefans på internettet i fuld gang med at afkode skattejagten. 

Og søndag begyndte de første billeder af Måne mor at blive delt  i Facebook-gruppen "Troldeture i DK", hvor danske troldefans deler deres entusiasme for de mægtige trætrolde. 

Heriblandt også Marius og Sune Nielsen, der var nogle af de første til at finde hende. Siden har flere troldejægere delt billedet af trolden i gruppen. 

Men fælles for de mange troldejægere - både dem, der har gået forgæves, og dem, der fandt trolden, - er, at skattejagten er en vigtig del af legen. Derfor er den endelige placering stadig ikke afsløret. 

Sune Nielsen har dog et vigtigt råd til fremtidige troldejægere på jagt efter Måne mor:

- Skal man afsted, så husk at tage ordentligt fodtøj på og tøj, der kan tåle at blive revet af lidt torne. 

Flere end 100 trolde allerede nu

Med 100 kæmpetrolde på CV'et, fordelt udover flere kontinenter, virker det passende at spørge kunstneren bag, om han har planer om at fortsætte. 

Men Thomas Dambo har ingen planer om at drosle ned for trolderiet:

- Folk spørger tit, om jeg bliver træt af at lave trolde, men projektet indeholder en masse forskellige elementer udover det at bygge dem: Jeg skal finde det rigtige sted, jeg skriver digte og eventyr om universet og konceptudvikler på den enkelte trolds identitet. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Trolden Kaptajn Nalle kan findes i Nordhavn i København.
Trolden Kaptajn Nalle kan findes i Nordhavn i København.
Foto: James Brooks/AFP/Ritzau Scanpix

Der er er kort sagt et kæmpe arbejde bag hver trold. Thomas Dambo har da også 24 ansatte i teamet, der hjælper ham med forskellige opgaver i troldeprojektet. 

- Mine projekter er ikke bare en skulptur, det er kæmpe ting, der involverer en masse mennesker.

Og faktisk kan han afsløre, at han allerede nu har opført mere end 100 trolde. Men han har ikke ønsket at lave så meget larm omkring dem, før skattejagten af trold nummer 100 for alvor kom i gang og folk kunne begynde at finde Måne mor. 

Trold nummer 101 er dog blevet fundet af flere troldejægere. Det er trolden Glade Anders, der også befinder sig i Hedeland. 

Den er dog - som de andre trolde efter nummer 99 - ikke kommet på Thomas Dambos troldekort, der viser, hvor man kan finde de enkelte trolde.

– Fordi den er trold nummer 101, har jeg valgt at vente med at putte den på trollmap og poste den på facebook og instagram, da jeg pt. er i gang med det ambitiøse projekt med trold nummer 100, har han tidligere meldt ud.

Det næste af Thomas Dambo store projekter bliver en masse trolde, der skal opføres i USA. 

Derudover har han trolde placeret i blandt andet Chile, Kina og Korea.

Spørg Os - Afstemning

_