Narkofænomen er ”dybt bekymrende”: Behandler måtte tape patient fast til hospitalsbåre

Organisation slår alarm om stigende udvikling i såkaldt ’chemsex’, hvor farlige stoffer som GHB og crystal meth bruges i stor stil.

AIDS-Fondet ser lige nu en stigende tendens blandt homoseksuelle mænd, der dyrker chemsex. 

Chemsex er en betegnelse for brug af hårde, illegale stoffer under sex, og det er særligt udbredt i dele af LGBT+-miljøet. 

I AIDS-Fondet oplever man, at flere og flere søger hjælp og rådgivning om chemsex, og flere skal hjælpes videre til misbrugsbehandling som konsekvens af det, skriver TV 2 Echo

Og den udvikling bekymrer misbrugsekspert Henrik Rindom, der er psykiater og har arbejdet med mennesker med misbrug i over tre årtier : 

- Der er så mange tragedier bag det her fænomen. Så hvis de oplever en stigning, så er det dybt bekymrende, siger han til TV 2 Kosmopol.

Hos Sundhedsstyrelsen er man bekymret for, at de hårde stoffer breder sig og kan føre til et alvorligt misbrug, men man mener samtidig ikke, at det er et problem i hele landet eller for store dele af befolkningen, skriver TV 2 Echo.

Komalignende tilstand

Det er især stærkt afhængighedsskabende stoffer som GHB og crystal meth, der også kaldes metamfetamin, som bruges i chemsex, ifølge AIDS-fondet.

TV 2 Kosmopol har talt med Irene Breum Müller, der er sektionsleder på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, hvor man laver kemiske tests af beslaglagte illegale stoffer.

Her tester man de stoffer, som politiet ønsker at få redegjort for i forbindelse med retssager. De støder "med jævne mellemrum" på både GHB og crystal meth, fortæller hun.

quote Jeg har haft en GHB-patient, som vi måtte tape med gaffatape til båren for at få ham til sygehuset

Henrik Rindom, misbrugsekspert

Og selvom deres prøver er dikteret af politiets indsatser, og dermed ikke kan sige om forbruget generelt er steget eller faldet, så er det hendes klare opfattelse, at de har set en lille stigning i antallet af prøver med crystal meth de seneste år, hvor antallet af prøver med GHB er nogenlunde det samme. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er chemsex?

 • Chemsex forstås som sex under påvirkning af illegale, narkotiske stoffer.

 • Motivationen for chemsex er en søgen efter mere intense og grænsesøgende seksuelle oplevelser, idet stofferne formår at dulme hæmninger og seksuel uformåen.

 • De typiske stoffer der indtages under chemsex er: Crystal meth, GHB, MDMA, amfetamin og ketamin.

Kilde: AIDS-Fondet.

Hvad det er for nogle stoffer, og hvorfor brugen af dem er så alarmerende, er meget klar, ifølge Henrik Rindom.

- Det er meget potente stoffer, og de er stærkt vanedannende. 

Han har ikke overblik over udbredelsen af stofferne, men er især bekendt med at GHB og crystal meth bruges i forbindelse med chemsex. 

Hvad er GHB?

GHB er en klar væske, der bliver lavet af det aktive stof i fælgrens og kaldes også 'G' eller 'Gina'.

Det sløver hjernens funktioner, og rusen kan opleves som afslappende, voldsomt søvndyssende og kan give pludselig bevidstløshed - derfor ses det også i voldtægtssager, hvor personer bliver drugged. 

GHB er meget afhængighedsskabende og så er det et stof, der er utroligt svært at dosere, fordi der er meget lille forskel mellem den dosis, der giver en rus, og den der giver forgiftning.

Fordi stoffet kan gøre dig pludselig bevidstløs og kan blandt andet betyde at man holder op med at trække vejret.

- Når folk får for meget af det, så går de over i en komalignende tilstand, fuldstændig som hvis de drikker vanvittig meget alkohol, siger Henrik Rindom, der er tilknyttet døgninstitutionen Springbrættet.

Er man først blevet afhængig, så er abstinenserne meget voldsomme. 

quote Jeg har mødt nogle, der har siddet i virkelige ansvarsfulde jobs og været på GHB. Du kan sagtens have en vandflaske stoffet i med på kontoret og holde styr på abstinenser ved at tage en slurk en gang imellem

Henrik Rindom, misbrugsekspert

- Folk med abstinenser er meget fysisk dårlige og er typisk vanvittigt aktive. Jeg har haft en GHB-patient, som vi måtte tape med gaffatape til båren for at få ham til sygehuset.

- Hvis man står op midt om natten for at tage det for at kunne fungere, så skal man indlægges med det samme, så man kan sikres en langsom udtrapning af stoffet, lyder det fra Henrik Rindom.

quote Det har bredt sig til non-binære og vi kan se, at det begynde at brede sig ud i det heteroseksuelle miljø

Lars Christian Østergren

Han oplever, at stoffet generelt bruges i alle samfundslag, fordi det er billigt og let at producere. 

- Jeg har mødt nogle, der har siddet i virkelige ansvarsfulde jobs og været på GHB. Du kan sagtens have en vandflaske stoffet i med på kontoret og holde styr på abstinenser ved at tage en slurk en gang imellem, siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

Hvad er crystal meth?

De  fleste kender stoffet crystal meth fra den amerikanske tv-serie Breaking Bad. 

Crystal meth eller metamfetamin påvirker centralnervesystemet som almindelige amfetamin og giver en følelse af energi og selvtillid - crystal meth er bare 3-5 gange stærkere. 

- Forskellen er et molekyle, der gør det mere fedtopløseligt og dermed hurtigere trænger igennem til hjernen. Så det er bare endnu stærkere, siger Henrik Rindom.

Det kaldes også 'T' eller 'Tina'

Man overskrider grænser for almindelig opførsel og får nogle genkendelige trækninger i ansigtet og kroppen - derudover bliver man også let vred og voldelig.

Udover forgiftning kan længevarende brug også give psykoser og tandproblemer. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Fakta: Chemsex

 • København Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), siger til TV 2 Echo, at hun også er "super bange" for udviklingen af chemsex. Hun oplever, at flere prøver chemsex af og kalder det 'vildt bekymrende'. Hun vil have Sundhedsstyrelsen til at kigge på, hvordan vi kan undersøge omfanget af problemet på landsplan.

 • Hos Sundhedsstyrelsen er man bekymret for, at de hårde stoffer breder sig og kan føre til et alvorligt misbrug, men man mener samtidig ikke, at det er et problem i hele landet eller for store dele af befolkningen.

 • Flere barbestyrere i København udtaler til TV 2 Echo, at de oplever, at chemsex spreder sig og udgør et større og større problem, særligt i det homoseksuelle festmiljø. 

 • EU's årlige European Drug Report, der holder øje med stoffer og dets konsekvenser i Europa, anbefaler i sin seneste rapport, at man på europæisk plan begynder at holde ekstra øje med chemsex.

Kilde: TV2.dk

Frygter forbrug kan sprede sig til andre grupper

AIDS-Fondet har netop udgivet en ny rapport, hvor de har undersøgt konsekvenserne ved ekstrem sex under indflydelse af hårde stoffer. Rapporten er baseret på kvalitative interviews med otte personer, der har søgt hjælp og rådgivning om chemsex. 

Ifølge organisationens direktør er undersøgelsen "på ingen måder repræsentativ" for hele Danmark, men den skal vise, at chemsex er et problem, som bør undersøges nærmere, skriver TV 2 Echo. 

Frygten er nemlig, at vi kun ser toppen af isbjerget:

- Chemsex har i mange år fandtes i et meget lille miljø, især blandt mænd, der har sex med mænd. Men det vi ser nu, er at det begydner at brede sig. Det har bredt sig til non-binære og vi kan se, at det begynde at brede sig ud i det heteroseksuelle miljø, siger direktør i AIDS-Fondet Lars Christian Østergren til TV 2 Echo.

Han fortæller, at AIDS-Fondet har chemsex "rigtigt højt" på dagsordenen. 

Ventelisterne på behandling vokser, og i mellemtiden risikerer mange unge overdoser, voldtægtsforsøg og grænseoverskridende sex, men også at miste deres job, venner og bolig til stofferne, lyder opråbet fra AIDS-Fondet.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp eller vejledning i forbindelse med chemsex og misbrug kan du kontakte AIDS-Fondets rådgivning Checkpoint på 33 91 11 19 alle hverdage klokken 10.00 – 14. 00.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik