Misbrugskonsulent råber op: Unge i misbrug får ikke den hjælp, som de har ret til

Trods en erkendelse af massive problemer med unge i et opioid-pille-misbrug, er der stadig stort set ingen hjælp til de unge misbrugere. Både misbrugskonsulenter og politikere er bekymret over, at hjælpen udebliver.

- Hvis du spørger mig, så er det er krav, at der skal være et tilbud om lægelig behandling til unge. Man kan jo sige det endte med at redde mit liv, siger Thor Møller Seidler. 

Han er tidligere opioidafhængig, men er én af de få unge, der har fået hjælp. Nu er han stoffri efter en succesrig døgnbehandling. 

Men virkeligheden er hverken, som Thor Møller Seidler eller stribevis af misbrugskonsulenter ønsker det. For der er sjældent behandlingstilbud til unge - og ikke mindst til unge under 18 år. 

Det blev ellers lovet, da TV 2 Kosmopol i foråret satte fokus på problematikken.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Thor var en af de heldige, der fik hjælp til at komme ud af sit heroinmisbrug.
Thor var en af de heldige, der fik hjælp til at komme ud af sit heroinmisbrug.

Misbrugere kan ikke få hjælp

Greve Kommune var én af de kommuner i hovedstadsregionen, der havde massive problemer med unge og opioidmisbrug. 

Her står man stadig uden hjælpende tilbud, oplyser Christina Ekmann, der er misbrugsbehandler hos ungemisbrugscenteret Omega i Greve.

- Vi har haft flere under 18 år, som ikke har kunne få den rette lægehjælp. Og vi har desværre haft en masse unge, som vi jo har måttet sige til: ”vi kan ikke hjælpe jer”. Så mange af de misbrugere, vi har haft kontakt med, har forladt os igen, fordi vi ikke kan hjælpe dem, fortæller Christina Ekmann.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Christina Ekmann kan ikke tilbyde den rette lægehjælp til de unge misbrugere, der henvender sig til hende.
Christina Ekmann kan ikke tilbyde den rette lægehjælp til de unge misbrugere, der henvender sig til hende.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Minister vil tage fat i kommunerne 

Ifølge Sundhedslovens § 142 har kommunerne pligt til at hjælpe borgere - uanset alder - ud af misbrug.

Men ifølge Christina Ekmann, så er den opgave ekstremt svær. Hun savner derfor en handleplan for hvordan man kan hjælpe de unge under 18 år. 

- Vi har ikke fået nogen handleplan, konstaterer Christina Ekmann.

quote Jeg vil gøre det klart for kommuner, at jeg forventer, at de lever op til deres forpligtelse

Sundhedsminister Sophie Løhde (V)

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) indskærper kommunernes ansvar i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol:

"Vi skal hjælpe unge, der er blevet afhængige af opioider, med at komme ud af deres misbrug, og kommunerne er forpligtede til at tilbyde misbrugsbehandling. Det kan jeg forstå, at der tilsyneladende er uklarhed omkring, og derfor vil jeg nu skrive til samtlige kommuner for at gøre det helt klart, at jeg forventer, at de lever op til deres forpligtelse."

Spørg Os - Formular

_

Ifølge Torben Vangsted, der er rusmiddelkonsulent med et særligt kendskab til unge og opioidmisbrug, er det især vanskeligt for mindre kommuner at finde læger, der vil påtage sig behandlingerne af unge under 18 år med opioid-afhængighed.

- Der er nogle enkle steder, hvor man har prøvet at skrue særlige tilbud sammen og gribe om nogle unge. Men den generelle mulighed for at få hjælp, ser for mig ud ligesom den gjorde for halvandet år siden, konstaterer Torben Vangsted. 

quote Det er bare ikke godt nok

Mette Thiesen, sundhedsordfører (DF)

Regeringen arbejder på en løsning

På Christiansborg vækker den manglende mulighed for hjælp til unge under 18 år bekymring.

- Det er bare ikke godt nok, siger Mette Thiesen, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti:

- Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor ministeren i den grad sidder på hænderne i forhold til det her. Der er meget, meget stor forskel på, hvad de forskellige kommuner kan tilbyde. Vi har brug for en national handlingsplan, siger hun.

Ifølge Socialdemokratiets misbrugsordfører, Maria Durhuus, er regeringen i gang med at finde en løsning: 

- Det er på vej, og det er lige på trapperne. Det er bare også vigtigt, at det her bliver gjort ordentligt for en gangs skyld, siger Maria Durhuus, som allerede i juni lovede en handlingsplan. 

Dengang sagde hun sådan her til TV 2 Kosmopol.

- Nu skal vi få kigget ind i maskinrummet og få lavet en helhedsorienteret handlingsplan. Næste skridt er, at vi skal have lavet en løsning for de her børn og unge. Vi skal finde ud af, hvorfor så unge børn og teenagere tager så hårde stoffer, sagde Maria Durhuus misbrugsordføreren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik