For fem måneder siden røg Thor heroin på offentligt toilet: Sådan har han det i dag

Thor Møller Seidler har været nede i et dybt hul, hvor han var stærkt afhængig af opioider. Knap et halvt år senere har Thor været i døgnbehandling - og nu har han et klart budskab.

- Før vågnede jeg op til alle mulige former for fysiske abstinenser. Og måtte tænke på, hvordan jeg skulle skaffe mig penge: Om jeg skulle ”hustle” nogen; om jeg skulle sælge et eller andet; om jeg skulle stjæle et eller andet, for at skaffe mig penge til at få mit daglige fix.

Ordene kommer fra 21-årige Thor Møller Seidler. Han står foran misbrugsbehandlingscenteret Sct. Ols lokaler i midten af København. 

Her møder han op hver dag for at modtage undervisning og terapi, der styrker hans chancer for at leve et liv uden stoffer.

- Det er en form for udslusning til samfundet. Hvis jeg ikke har noget at give mig til i hverdagene, så er der risiko for, at jeg får tilbagefald, fortæller han.

For små fem måneder siden lavede TV 2  Kosmopol et interview med Thor i forbindelse med vores dækning af unges brug af opioid-piller. 

Pillerne, som er stærkt vanedannende - og egentlig beregnet til smertelindring - må egentlig kun udskrives af læger. Men illegal handel og ureguleret brug har bredt sig på tværs af landet, og det har bragt særligt unge i risiko for at blive fanget i afhængighed.

Thor Møller Seidler startede med at eksperimentere med opioid-piller omkring gymnasietiden. 

Først ved at hugge sin mors kodein, senere ved at tage opioid-pillen Oxycontin. Og på kort tid udviklede afhængigheden sig til brug af det stærkere opioid, heroin.

Spørg Os - Formular

_

Den store pakke

Han fik tidligt i sommer bevilliget døgnbehandling for sin opioid-afhængighed. Noget, han kalder ”det sidste skud i bøssen” for at kunne komme ud af sin afhængighed.

- Jeg havde gået mange måneder og ikke lavet en skid andet end at være totalt påvirket. Så det var godt for mig at komme et sted hen, hvor jeg var tvunget til at være social og gøre noget, siger han.

Thor er nu stoffri og bor ikke længere på døgnbehandlingsstedet, men møder altså i stedet op i dagbehandling alle hverdage.

– Jeg har fået den store pakke, kan man sige, fortæller han smilende, med reference til at han fik døgnbehandling i tre måneder og nu har tre måneder yderligere i dagbehandling.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Thor Møller Seidler
Thor Møller Seidler

Men ifølge ham selv har den langvarige og intensive behandling været en nødvendighed.

– Jeg var rigtig langt ude. Det er de færreste 21 årige, der har taget heroin hver dag i en lang periode.

Noget der også kom til udtryk, da TV 2 Kosmopol sidst interviewede Thor, kort tid inden han blev tilbudt døgnbehandling. Her gjorde han, under interviewet, journalisten opmærksom på, at han, for at kunne gennemføre, kort forinden havde indtaget heroin.

Højdepunktet på dagen var heroin på et offentligt toilet

Thor føler i dag, at han står et godt sted i forhold til at skulle holde sig stoffri. Blandt andet mener han, at behandlingen og hans støttende familie er årsag til, at han allerede er clean.

Han er dog opmærksom på, at faren for tilbagefald til stofferne lurer.

- Der er helt klart en risiko for, at du kan falde til bage i gamle mønstre.

Noget som Thor har i tankerne, da han indvilliger i at besøge det sted, hvor han for bare fem måneder siden røg heroin på daglig basis – nemlig et offentligt toilet på Valby station.

– Jeg kan godt få stoftanker, men jeg får ikke stoftrang af at tage derud. Og der er stor forskel, forklarer han.

Det offentlige toilet ser ud præcis som det gjorde, da Thor i sit tidligere liv brugte det som stofindtagelsesrum.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Thor Møller Seidler
Thor Møller Seidler

- Jeg har haft mange oplevelser med at sidde på det her lokumsbræt og ryge heroin.

Thor mindes, hvordan toilettets flader blev brugt til at stille sine ting på, så han kunne forberede sit stofindtag.

- Det er mærkeligt at tænke på, at før i tiden var det højdepunktet på dagen, at komme ind på et offentligt toilet og indtage mit stof.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Thor Møller Seidler
Thor Møller Seidler

Unge bør have krav på lægehjælp

– Jeg synes, det bør være et krav, at der skal være tilbud om lægelig behandling til unge opioid-afhængige. Det var med til at redde mit liv, fortæller Thor, som mener, at der bliver gjort for lidt for unge som ham selv.

– Det er ikke nemt for nogen at komme ud af et opioid-misbrug. Det er en anden verden af ubehag.

Thors misbrug nåede at udvikle sig voldsomt - fra brug af opioid-piller i skoletiden til heroinbrug. Alligevel fik han i første omgang afslag på at komme i døgnbehandling. Derfor mener han ikke, at den offentlige hjælp var god nok.

Herunder kan du se eller gense vores tidligere indslag med 21-årige Thor, som inden sommeren lod os følge hans jagt på heroin i København.

Den i dag 21-årige Thor kom som 17-årig ud i et pillemisbrug. Det er siden eskaleret til, at han i dag er afhængig af heroin. Her kommer han med en skræmmende advarsel til andre unge.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik