Blev ikke set som et stort problem: Brug af opioider blandt unge er nu en national tendens

15 ud af de 63 kommuner, som optræder i ny rapport, melder om en stigning i misbruget af opioider. Regeringen ser med stor alvor på den stigende nationale spredning.

Brugen af opioider - særligt blandt unge - er ikke bare et problem, som er dukket op i visse lokalområder.

Tværtimod er problemet spredt ud over hele landet. 

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som Sundhedsstyrelsen har fået lavet. 

Som TV 2 Kosmopol tidligere har kortlagt, at hver fjerde kommune i hovedstadsområdet i større eller mindre grad havde kendskab til unges brug af opioid-piller - men problemet er altså større end som så.

Rapporten, som Sundhedsstyrelsen har fået udarbejdet i samarbejde med SSP-Samrådet, er lavet i april 2023.

Den viser blandt andet, at 15 ud af de 63 kommuner, som optræder i rapporten, melder om en stigning i misbruget af opioider såsom tramadol, oxycodon og fentanyl.

 ”De meldte stigninger ses både i store og små kommuner, og geografisk spredt i kommuner over hele landet.", lyder det i rapporten. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Dolol?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Rapportens konklusion har fået justitsminister Peter Hummelgaard (S) til at reagere. I et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol siger han: 

- Det er dybt bekymrende, at vi nu ser en stigning i misbruget af opioider blandt børn og unge i flere af landets kommuner, og det er samtidig problematisk, at ulovlige opioidpræparater tilsyneladende er tilgængelige via kiosker og sociale medier. Der er behov for at følge dette område tæt, så misbruget ikke løber løbsk. 

- Regeringen kommer derfor sammen med de relevante myndigheder til at se på nye tiltag for at bekæmpe misbruget af opioider blandt børn og unge. Derudover har jeg tidligere bedt landets retsmedicinske institutter om at vurdere, hvor farlige en række euforiserende stoffer er, herunder en række opioider. Den vurdering skal bruges til at tage stilling til, om straffen for salg af stofferne ligger rigtigt i dag, lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard.

Sundhedsminister vil hjælpe afhængige børn og unge

Også landets sundhedsminister, Sophie Løhde (V), finder det dybt problematisk, og hun vil gøre en indsats for at hjælpe de personer, der er kommet ud i et misbrug.

Ligeledes i et skriftligt svar udtaler hun:

- Vi skal først og fremmest forhindre, at børn og unge får et misbrug af opioider, der er stærkt afhængighedsskabende, men det er også vigtigt, at der er hjælp at hente for dem, som er kommet ud i et misbrug. De kan eksempelvis have brug for abstinens- og substitutionsbehandling. 

- Kommunerne skal derfor også være klar til at gribe de unge, som henvender sig for at få hjælp. Og for blandt andet at sikre, at børn og unge kan få den nødvendige behandling, vil Sundhedsstyrelsen revidere den nuværende vejledning på området, som hidtil kun har forholdt sig til substitutionsbehandling af voksne, lyder det fra sundhedsministeren.


Misbrugsordfører: Bekymrende udvikling

TV2 Kosmopol har haft mulighed for at tale med Socialdemokratiets misbrugsordfører, Maria Durhuus, om kortlægningen. 

- Det er en  bekymrende udvikling. Da dækningen af området startede, blev der slået tvivl om, hvorvidt det var en storbytendens, siger hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Men rapporten bekræfter det, vi troede og frygtede, at der er en stigning derude, og det er på landsplan og ikke kun i hovedstadsområdet. 

Hvad hæfter du dig ved i rapporten? 

- At der er børn ned til 13-års alderen, der har henvendt sig med brug af opioider det seneste år. At de kan gå til pushere og købe så hårde stoffer, det er bekymrende, siger hun. 

Maria Durhuus er positiv over, at man har en kortlægning, som man nu kan arbejde ud fra. 

- Nu har vi kortlagt problemet og har et overblik over, at det er udbredt i hele landet. Nu skal vi få kigget ind i maskinrummet og få lavet en helhedsorienteret handlingsplan.

- Næste skridt er, at vi skal have lavet en løsning for de her børn og unge. Vi skal finde ud af, hvorfor så unge børn og teenagere tager så hårde stoffer, siger misbrugsordføreren.

I forbindelse med TV 2 Kosmopols dækning har vi mødt 17-årige Freja, der blev afhængig af opioid-opiller og besvimede i skolegårde. Se eller gense indslaget nedenfor. 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

En dag gik det galt, da Freja faldt om på badeværelsesgulvet.

Salg via sociale medier

Sundhedsstyrelsens nye rapport viser ligeledes, at salget af opioid-piller trives på det illegale marked, hvor de unge oftest køber stofferne på nettet eller direkte fra pushere samt via venner, som derved bliver mellemhandlere af de vanedannende opioid-piller.

I rapporten står der: 

”Kommunerne fik i kortlægningen mulighed for at svare på i et fritekstfelt, hvordan de unge skaffer sig de illegale opioider på.

Det fremgår blandt andet, at de unge kan finde pillerne derhjemme hos forældre, bedsteforældre mm, samt fra pushere, kiosker som sælger produkterne ”under disken”, via sociale medier eller får det tilbudt i nattelivet.”

Også her kalder Maria Durhuus på handling.

- At der er stofsalg på sociale medier, det bliver vi nødt til at forholde os til og kigge ind i. Vi bliver nødt til at have fokus på denne salgsteknik, siger hun. 

TV 2 Kosmopol har tidligere afdækket, hvordan det blot tog et døgn at finde frem til og blive tilbudt ulovlige smertestillende piller på Snapchat. Det kan du blive klogere på i videoen nedenfor. 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kontrast til tidligere udmelding

Den nye rapports resultater står i kontrast til Sundhedsstyrelsens udmelding tidligere i år.

Selvom TV 2 Kosmopol kunne fortælle, at både Center for Rusmiddelforskning, Giftlinjen og misbrugscentrene AlfaRehab og Omega så en tendens til, at flere unge henvender sig med opioid-misbrug, så lød det dengang fra Sundhedsstyrelsen, at der ikke var grundlag for en bekymrende udvikling i unges brug af opioider. 

I den forbindelse talte TV 2 Kosmopol med enhedschef for Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø.

Men Sundhedsstyrelsen mente for få måneder siden, at der slet ikke var tale om et stigende problem.

- Vi kan ikke sige, at der er nogen særligt bekymrende udvikling, udtalte Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsen, til TV 2 Kosmopol den 19. april i år og uddybede: 

- Vi har arbejdet med det her stofområde i rigtig mange år og følger udviklingen - ikke kun på tramadol, men på rigtig mange områder. Det er gode kilder, vi har, og med de kilder ser vi ikke en udvikling. Men det kan ikke udelukkes, at der kan være lokale udfordringer, der skal tages hånd om. 

Har du eller dit barn et stofmisbrug? Her kan du få hjælp i din kommune

Albertslund: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 18 år: https://albertslund.dk/media/1712787/pjece-misbrugsraadgivningen.pdf

Allerød: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 25 år: https://alleroed.dk/borger/familie-boern-og-unge/den-aabne-doer-hjaelp-til-unge-og-foraeldre

Ballerup: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 29 år: https://brydehuset.dk/unge/

Brøndby: Kommunen har indgået samarbejde med Fonden Lænke-ambulatorierne i Lyngby, Hvidovre og København om misbrugsrådgivning til unge under 25 år: https://www.brondby.dk/borger/rad-hjaelp-og-stotte/afhaengig-af-alkohol-eller-stoffer/stofmisbrug/

Dragør: Kommunen har indgået et samarbejde med Tårnby Kommune om misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.taarnby.dk/borger/sundhed-og-omsorg/hvis-du-har-det-svaert/stofmisbrug/

Egedal: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 18 år: https://www.egedalkommune.dk/borger/omsorg-stoette-og-tilbud/faa-raadgivning/faa-hjaelp-af-rusmiddelteamet/

Fredensborg: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 17 år: https://www.alfa-fredensborg.dk/15-17-aarige-i-ungebehandling-paa-alfa/

Frederiksberg: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 24 år: https://www.frederiksberg.dk/u-turn

Frederikssund: Kommunen har indgået et samarbejde med Novavi og KABS City, der ligger i henholdsvis København og Valby, om misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/frederikssund/misbrug/anonym-stofbehandling/

Furesø: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 25 år: https://www.furesoe.dk/borger/personlig-hjaelp-og-stoette/ungeraadgivning/

Gentofte: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gentofte.dk/sundhed-og-omsorg/sundhed-og-forebyggelse/alkohol-og-stoffer/alkohol-og-stoffer-under-18-aar/

Gladsaxe: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gladsaxe.dk/kommunen/borger/sundhed-og-sygdom/misbrug-af-alkohol-og-rusmidler/gladsaxe-rusmiddelcenter/unge-under-18

Glostrup: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.glostrup.dk/borger/sundhed-og-omsorg/alkohol-og-stoffer/hjaelp-til-unge

Greve: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://greve.dk/boern-og-unge/stoette-til-unge/omega#henvendelser-c4

Gribskov: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gribskov.dk/borger/boern-og-unge/boern-med-saerlige-behov/paedagogisk-psykologisk-raadgivning-ppr/firstmove-tilbud-til-unge-med-misbrugsproblemer

Halsnæs: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://halsnaes.dk/borger/voksne-og-seniorer/rusmiddelbehandling

Helsingør: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.helsingor.dk/borger/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-rusmidler/helsingung-radgivning-om-rusmidler/

Herlev: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://herlev.dk/rusmidler-og-alkohol

Hillerød: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 23 år: https://www.hillerod.dk/service-og-selvbetjening/hjaelp-og-stotte/stotte-til-born-unge-og-familier/aben-anonym-ungeradgivning/

Høje-Taastrup: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.htk.dk/Sundhed-helbred/Misbrug/Unge-med-misbrug

Hørsholm: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.horsholm.dk/borger/handicap-psykiatri-og-misbrug/misbrug

Hvidovre: Misbrugsrådgivning til unge under 30 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/hvidovre/misbrug/unge-og-rusmidler-pulsen/

Ishøj: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 18 år: https://pitstop.ishoj.dk/unge/lovgivning-rettigheder/

København: Misbrugsrådgivning til unge mellem 14 og 24 år: https://uturn.kk.dk/om-os

Køge: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.koege.dk/borger/Familie-boern-og-unge/For-unge/Har-du-problemer/Har-du-et-begyndende-misbrug.aspx

Lejre: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.lejre.dk/borger/sundhed/alkohol-og-stoffer/

Lyngby-Taarbæk: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.ltk.dk/borger/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-stoffer/raadgivning-stoette-og-behandling-af-stofmisbrug

Roskilde: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.roskilde.dk/da-dk/service-og-selvbetjening/borger/sundhed/sundhed-til-born-og-unge/fylder-alkohol-hash-eller-stoffer-for-meget/

Rudersdal: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 25 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/rudersdal/misbrug/rusmiddelbehandling2/

Rødovre: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.rk.dk/rbc/rusmiddelbehandling/hvad-tilbydes-du-hvis-du-er-under-18-aar/

Solrød: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.solrod.dk/borger/sundhed-og-sygdom/misbrugsbehandling

Stevns: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://stevns.dk/service-and-selvbetjening/familie-oekonomi-and-pasning/stoette-og-vejledning

Tårnby: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.taarnby.dk/borger/sundhed-og-omsorg/hvis-du-har-det-svaert/stofmisbrug/

Vallensbæk: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.vallensbaek.dk/borger/boern-unge-og-familie/akut-hjaelp-til-boern-unge-og-familier


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik