Skraldemænd advarer om ny farlig tendens: Eksplosioner sætter skraldebiler i brand

Hovedstadsområdets skraldemænd har fået en ny udfordring, når de tømmer affaldscontainerne. Flasker med lattergas eksploderer i deres skraldebiler og sætter dem i brand.

Skraldemændene Rasmus Madsen og Patrick Rasmussen er blevet ekstra opmærksomme, når de kører ud og tømmer affaldscontainere i Brøndby.

For mange steder flyder det med brugte lattergasflasker.

quote Det er pissefarligt, og jeg har da ikke lyst til at få røgforgiftning, fordi jeg går på arbejde

Rasmus Madsen, Renovationsmedarbejder, Urbaser.

Og selvom lattergasflaskerne er brugte, er de ikke helt så ufarlige, som man måske skulle tro.

- De ligger overalt. Man risikerer, at de eksploderer i vores biler. Det værste, der kan ske, er at de sætter ild i affaldet. Det skete for min kollega her i sensommeren, siger Patrick Rasmussen, der er ansat hos renovationsfirmaet Urbaser, til TV 2 Kosmopol. 

Skraldemanden Rasmus Madsen og hans kollega, Patrick Rasmussen, finder de store lattergasflasker overalt. Her har Rasmus Madsen fundet en flaske i papcontaineren.
Skraldemanden Rasmus Madsen og hans kollega, Patrick Rasmussen, finder de store lattergasflasker overalt. Her har Rasmus Madsen fundet en flaske i papcontaineren.

Det er denne her episode i Brøndby, som du kan se i videoen herunder, som Patrick Rasmussen refererer til. En flaske med lattergas eksploderede i skraldebilen, som efterfølgende gik i brand.

I sensommeren gik der ild i en skraldebil ved Torvestien i Brøndby. Videoen er filmet af Presse-fotos.dk.

Branden i Brøndby er langt fra enestående. Flere steder i hovedstadsområdet er der det seneste år udbrudt brand i flere skraldebiler – blandt andet i Glostrup, som man kan se nedenfor.

- Det er pissefarligt, og jeg har da ikke lyst til at få røgforgiftning, fordi jeg går på arbejde, siger Rasmus Madsen.

Problemet for Rasmus Madsen og hans kollegaer er, at de ikke altid opdager, når der ligger en lattergasflaske i containerne.

Og hvis flasken så ender bag i skraldebilen, bliver den knust i affaldskværnens kæber, og da flaskerne ofte ikke er helt tomme, kan den brændfarlige gas eksplodere.

Odense Renovation har lavet denne informationsvideo om problemet med trykflasker.

Genbrugsplads evakueret

Det er ikke kun skraldemændene, som har udfordringer med lattergasflaskerne.

På Greve Genbrugsstation har de flere gange måtte evakuere Genbrugspladsen, når en flaske med gas i, får et tryk af affaldsgrabben.

- Tre gange i slutningen af 2022 har brandvæsenet måtte rykke ud og slukke brænde i vores containere. Det skyldes, at folk ikke afleverer deres trykflasker i farligt affald, siger Greve Miljøcenters driftsleder Thomas Silfverberg til TV 2 Kosmopol.

En af medarbejderne på Greve Genbrugsstation optog denne video, da der i sommers opstod brand i en af deres containere.

Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, er også plaget af lattergasflasker, som sniger sig ind i deres skraldeovne.

- Omkring 10 gange om dagen, har vi eksplosioner i vores ovne. Udover, at det kan skade vores ovne, så kan det også skade de mennesker, som arbejder omkring ovnene. Vi kendte ikke til problemet for to år siden. Men de unges misbrug af de store flasker lattergas, er jo blevet kæmpe stort, siger Petar Granic, Formidlingskonsulent hos Vestforbrænding.

Når lattergassen indtages, giver det en kortvarig rus, fordi gassen fortrænger ilten i kroppen. Rusen gør en svimmel og opstemt, men kan også føre til iltmangel og bevidstløshed. Et stort og langvarigt brug af lattergas kan desuden give permanente nerveskader.
Når lattergassen indtages, giver det en kortvarig rus, fordi gassen fortrænger ilten i kroppen. Rusen gør en svimmel og opstemt, men kan også føre til iltmangel og bevidstløshed. Et stort og langvarigt brug af lattergas kan desuden give permanente nerveskader.
Foto: TV 2 Kosmopol

Misbrug af lattergas er livsfarligt

For fire år siden var der ikke noget større problem med de store flasker lattergas. Dengang var det de små flasker, som de unge brugte til deres misbrug af lattergas. Og det er yderst farligt at misbruge lattergas. 

De små flasker til flødeskumssifoner var forbudte at misbruge, men unge kunne købe dem overalt i kiosker i hovedstadsområdet. Det afslørede vi dengang som medie, ved at sende skoleelever ind i kioskerne med skjulte mikrofoner, for at dokumentere købene.

Efter afsløringen vedtog folketinget en ny lattergaslov, som forbød kioskerne at sælge de små beholdere.

Derfor ser man ikke længere de små gaspatroner i kioskerne og på gaderne. Til gengæld køber de unge nu de store flasker på nettet. Og det skaber altså et problem for skraldemændene. For ikke alle folk ved, at flaskerne skal afleveres som farligt affald.

- Mange smider dem bare i metalcontaineren eller en af de andre containere. Men de skal altså afleveres som farligt affald. Ellers kan det nemt gå galt, siger renovationsmedarbejder, Rasmus Madsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik