Til galla på slottet: Her er de 18-årige, der skal fejre prins Christian

To 18-årige fra hver af landets kommuner er blevet inviteret med til prins Christians fødselsdag på slottet. Se, hvem der skal med fra din kommune.

De er helt normale unge, der passer deres skole, har fritidsjobs i Netto og hænger med vennerne. 

Søndag skal to 18-årige fra samtlige danske kommuner til deres livs mest glamourøse fest. I deres pæneste tøj skal de til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af prins Christians 18-års fødselsdag.

Hvad der skal ske til festen, kan de kun gisne om. De ved bare, at det bliver en oplevelse for livet. 

TV 2 Kosmopol har samlet en oversigt over, hvilke to 18-årige - en mand og kvinde - fra hver af de 34 kommuner i hovedstadsområdet, der skal deltage i de royale festligheder. 

Lær de unge at kende og se, hvem der skal repræsentere din kommune. 

Listen opdateres løbende i takt med at de unge bliver valgt i hver kommune.

Mød de 18-årige fra din kommune her:

1

Albertslund Kommune

Caroline og Davud Foto: Privatfoto

Her er det Caroline, der arbejder i hjemmeplejen, og Davud, der pt har sabbatår, som skal med til fest.

Hvad laver du i din fritid?

Caroline: Jeg arbejder i hjemmeplejen.

Davud: Jeg har sabbatår, hvor jeg arbejder i Netto og som tilkaldevikar på en skole. Til vinter skal jeg starte på medicinstudiet på Københavns Universitet. Jeg går op i fodbold, spiller nogle gange padel tennis og er ellers bare sammen med mine venner.

Hvad synes du om kongehuset og prins Christian?

Davud: Kongehuset er jo nogle, som man altid har hørt om,  og de er jo frontfigurerne for Danmark. Og prins Christian er nok som de fleste 18-årige drenge, frisk på det meste, jeg tror ikke, han skiller sig ud fra os andre 18-årige - udover at han er medlem af kongehuset, selvfølgelig. 

Hvordan forestiller du dig, at festen bliver?

Caroline: Rigtig gammeldags med fint bestik og tallerkener og et stort lokale. 

Davud: Jeg ved ikke så meget endnu andet end at det er en fødselsdagsfest, men om der bliver givet hånd eller skal tages billeder, det må vi se. 

2

Allerød Kommune

Maja og Zakarias fra Allerød skal til prins Christians fødselsdag

Det er Maja og Zakarias, der begge går på Allerød Gymnasium, der er blevet tilbudt en royal festinvitation.

I Allerød er der blevet trukket vilkårligt lod blandt samtlige 18-årige i kommunen - og her var de to de heldige vindere. Til trods for det tilfældige princip er begge spændte på festen:

- Det bliver et minde for livet, siger Maja til Allerød Kommune.

3

Ballerup Kommune

Jorah og Tobias skal til royal fest.

Her er valget faldet på to 18-årige fra Ballerup Musik- og Kulturskole, som kommunen mener hver især er "gode repræsentanter for en aktiv og engageret ungdom i Ballerup". 

- Det er en kæmpe ære at blive udvalgt, og det bliver spændende, fortæller Tobias til Ballerup Kommune, og Jora supplerer: 

- Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville sige ja, da jeg fik invitationen - man kan ikke sige nej til sådan en oplevelse. Men kjolen, den har jeg ikke fundet endnu. 

4

Brøndby Kommune

Dua fra Brøndby skal til prins Christians fødselsdagsfest

Det bliver Dua og Victor, der skal med til kongeligt bal.

Dua går på HTX og træner med landsholdet i karate, og Victor læser til pædagogisk assistent. De er begge meget glade for at blive udvalgt, og Duas venner er allerede begyndt at kalde hende prinsesse, fortæller hun i en pressemeddelelse. For Victor er der især én ting, han skal have styr på inden:

- Jeg har altid talt med min mor om at spise ordentligt, og hun har altid sagt, ”hvad nu hvis du skal til bal ved Dronningen”, og så har jeg jo sagt, at det skal jeg ikke. Men nu skal jeg det faktisk, så nu må jeg i gang med at lære at holde gaflen i den rigtige hånd.

5

Egedal Kommune

I Egedal havde 109 unge sendt en ansøgning om at komme med til prinsens fest, og blandt dem blev Anne-Sofie og Alexander trukket som heldige vindere.

- Hvis jeg møder Prins Christian, vil jeg sige hej og spørge, hvordan det er konstant at have fokus på sig - og så vil jeg selvfølgelig håbe på en dans, siger Anne-Sofie i kommunens facebook-opslag.

Alexander roser kongehuset for at være "så åbne omkring denne begivenhed."

6

Frederiksberg Kommune

Lykke og Noah Foto: Frederiksberg Kommune

Fra Frederiksberg bliver det Lykke og Noah, der skal med til prinsens fødselsdagsfejring.

De to 18-årige er blevet udpeget af kommunens ungeforum.

7

Frederikssund Kommune

I Frederikssund kommune har 79 unge sendt ansøgning om at komme med til festen, og ud af dem blev der trukket to deltagere - Oline og Victor - der nu kan se frem til at finde gallatøjet frem.

Hvad laver du i din fritid?

Oline: Jeg går på Hillerøds Tekniske gymnasium i 3g og arbejder i netto. I min fritid elsker at tage på ture til eksempelvis København, gå på café eller være kreativ.

Victor: Jeg går på andet år HF på Egedal Gymnasium og HF. Og når jeg ikke er der, så kan jeg lide at slappe af, være sammen med mine venner, og så er jeg hjælpetræner i Frederikssund Svømmeklub.

Hvad synes du om kongehuset og prins Christian?

Oline: Det er interessant, at vi stadig har et. Har ikke nogen radikal holdning til det. Prins Christian ved jeg ikke så meget om, udover at han gik på Herlufsholm, hvor jeg også kender nogle.

Victor: Det er noget, jeg er vokset op med og har hørt om det I tv. Så det har fyldt meget I barndommen. Og prins Christian er nok som de fleste andre på 18 år. Han virker ikke som typen, der prøver at ændre sig, fordi han er kongelig. 

Hvordan forestiller du dig, at festen bliver?

Oline: Det bliver lidt formelt, og jeg tror ikke, man kommer særlig tæt på ham, men måske hilse på kongeparret. Tænker jeg skal have en lang kjole på og ikke noget, der er for uformelt - provokerende. 

Victor: At det vil blive specielt på alle parametre. Det er jo meget få, der får oplevelsen.

8

Gladsaxe Kommune

Sebastian og Zlata.

Zlata og Sebastian vandt Gladsaxes to festinvitationer i en lodtrækning blandt 203 unge fra kommunen.

Oprindeligt kommer Zlata fra USA, og hun interesserer sig for dansk kultur og historie, og med ballet på slottet kommer hun et skridt tættere de to interesser. Sebastian, der læser HHX, ser også frem til festen, som han forventer bliver meget formel, men også eventyrlig, lyder det.

9

Glostrup Kommune

Nicklas og Nikita

Nikita går på sit andet år på HF, og hun blev meget overrasket, da hun blev klar over, at hun skulle repræsentere Glostrup Kommune til prins Christians fødselsdag. 

- Det føles helt uvirkeligt at skulle til gallafest på slottet. Jeg glæder mig meget. Jeg har altid været fascineret af de royale, så det er virkelig spændende, synes jeg, siger hun til Glostrup Kommune

Nicklas går på HHX på Lyngby Handelsgymnasium. Han havde heller ikke regnet med, at hun skulle med til festen. 

- Det er megasjovt og interessant, at jeg får lov til at deltage i sådan et specielt event. Det bliver en stor oplevelse. Once in af lifetime, siger han. 

10

Greve Kommune

Laura og Nicklas

Laura er gymnasieelev og er blevet valgt, fordi hun arbejder på at "skabe bedre forhold for unge med kroniske sygdomme", skriver kommunen på Facebook

Hun lider selv af muskelsvind og bruger sine svære erfaringer til at gøre det lidt lettere for andre. 

Nicklas sejler med skoleskibet Danmark og har været spejder i ti år. Han er blandt andet en af dem, der fælder juletræer og sælger dem i december, skriver kommunen. 

11

Gribskov Kommune

Disse to unge vandt kommunens lodtrækning, og de bor tilfældigvis begge i Helsinge, skriver kommunen på Facebook

Olivia går på Gribskov Gymnasium i 3.g, og Tobias skal snart i Forsvaret. 

De glæder sig begge og er sikre på, at det bliver en oplevelse for livet.

12

Halsnæs Kommune

Marta-Louise og Anton

Marta-Louise og Anton fra Halsnæs skal til fest på slottet.

Af en pulje på 39 unge blev de to trukket, og kan nu finde gallatøjet frem til den 15. oktober.

13

Helsingør Kommune

En fødselsdagshilsen på video til prins Christian blev adgangsbilletten for Elisabeth og Gustav.

45 unge havde indsendt en hilsen, men det blev altså de to, der løb med sejren.

Elisabeth glæder sig til at finde festtøjet frem, fortæller hun i kommunens facebook-opslag:

- Når man skal til fest i kongehuset, kan man ikke være over-dressed. Så jeg skal helt klart have en ny, fin, lang kjole, lyder det.

14

Herlev Kommune

Clara og Gabriel

Clara og Gabriel fik sig lidt af en overraskelse, da en SMS fra kommunen tikkede ind.

- Jeg troede først, det ikke var rigtigt. Jeg troede, det var nogle af mine venner, der var ude på at pranke mig, siger Gabriel, der sad midt i en time på Falkonergårdens Gymnasium, hvor han som svømmer er Team Danmark elev, da han så beskeden.

Gennem en simpel lodtrækningen blandt kommunens unge blev de to valgt til at skulle med til prinsens gallataffel. Og det tilbud kunne de ikke sige nej til, fortæller de på kommunens facebook-side.

Clara arbejder pt på Cypern i sit sabbatår, men har ikke været i tvivl om, at hun vender snuden mod Christiansborg Slot til oktober for at være med i festen.

15

Hillerød Kommune

Gymnasieeleven Viktor og mekanikerlærlingen Lucia skal med til gallafest.

Viktor vandt en kongehus-quiz på Frederiksborg Gymnasium.

- Jeg skal møde op i det fine suit, den røde løber og pressen og det hele. Det har jeg sgu aldrig prøvet før, siger Viktor.

Hans kvindelige modstykke er blevet udvalgt blandt elever på Hillerøds tekniske skole U/Nord. Her er valget faldet på Lucia, der er i gang med at uddanne sig til mekaniker.

16

Hvidovre Kommune

Maria og Oliver fra Hvidovre. Foto: Privatfoto

De to unge fra Hvidovre Kommune blev valgt blandt de 22, der havde sendt en video-ansøgning for at komme med til den royale fejring. 

Maria er født og opvokset i Hvidovre. Hun bor i Avedøre med sine forældre og sin lillebror, og til dagligt går hun i 2.g på Ingrid Jespersens Gymnasieskole i København, skriver kommunen på deres hjemmeside.

I sin fritid har hun blandt andet gået på rideskolen og til klatring på Hvidovre Ungdomsskole, ligesom hun har haft fritidsjobs i lokale butikker.

Oliver har boet i Hvidovre hele sit liv. Han går i 3.g på handelsgymnasiet Niels Brock på Frederiksberg, og i sin fritid er han FDF'er og så spiller han musik på Hvidovre Musikskole med sit band "White Out Boys". 

17

Køge Kommune

Tømrerlærlingen Benjamin og frisøreleven Matilde skal med til prins Christians fest.

De to fik et opkald fra Køges borgmester, der kunne fortælle, at ud af deres navne var blevet trukket ud af en pulje på i alt 148 kandidater.

- Jeg tror ikke helt, jeg har forstået det endnu, men jeg er glad. Det bliver vildt spændende, og jeg ringede til min mor og sagde, at vi skal hjem og øve, siger Matilde på kommunens facebook-side.

18

Lejre Kommune

Elias og Cilia fra Lejre Kommune. Foto: Lejre Kommune

Her har kommunen fundet de to 18-årige, der senest var fyldt 18 år. Det blev Cilia og Elias, der begge er i lære som murer.

Vi har talt med Cilia om hendes forventninger.

Hvad bruger du din fritid på?

Cilia: Jeg læser til murer på EUX, og så træner jeg i fitnesscentret. Jeg går meget op i min træning og i mit erhverv.  

Hvad er dit forhold til kongehuset?

Cilia: Jeg ved ikke så meget om kongehuset, min mor går meget op i det. Hun synes, det er en vigtig ting, så det er jeg vokset op med. Men jeg læser ikke artikler om dem, for det er ikke sikkert, at de handler om deres egne meninger, og jeg synes godt, at det kan gå over grænsen. Jeg vil gerne respektere deres privatliv. Men jeg vil gerne støtte prins Christian i at se nogle på hans egen alder og få et indblik i, hvordan han lever.

Hvordan forestiller du dig, at festen bliver?

Cilia: Jeg har ingen idé. Jeg forestiller mig, at det bliver ligesom det, man ser i fjernsynet. Men måske har prins Christian selv taget lidt styring med det.  

19

Lyngby-Taarbæk Kommune

Carla og Mads

Her gik de to billetter til gallataflet til Carla og Mads.

Hvad bruger du din fritid på?

Carla: Jeg har mange interesser, men mest skolen. Jeg går på U/Nord (EUX) i Lyngby, men når jeg ikke har lektier for, så er jeg sammen med familie og venner. 

Mads: I min fritid spiller jeg en masse basketball. Når eg ikke træner, så er jeg sammen med mine venner, eksempelvis til koncerter.

Hvad er dit forhold til kongehuset?

Carla: Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg ikke den store interesse. Altså jeg har ikke den store interesse for det. Prins Christian ser da venlig ud.

Mads: Jeg har ikke noget særligt forhold til kongehuset.

Hvordan forestiller du dig, at festen bliver?

Carla: Har fået fortalt, at vi skal hilse på kongefamilien. Det synes jeg lød som en oplevelse i sig selv.

Mads: Jeg tror, det bliver en uforglemmelig oplevelse. Jeg håber, at der er mulighed for at tale med unge fra forskellige områder af Danmark.

20

Roskilde Kommune

Emma og Jakob skal med fra Roskilde. Foto: Privatfoto

Emma og Jakob skal til prinsens fødselsdag. De er blevet udvalgt på baggrund af en lodtrækning.

Hvilke interesser har du/hvad bruger du din fritid på?

Emma: Jeg går meget op i min skole (Køge Handelsskole, red.), min familie, og mit arbejde i Matas, som jeg passer ved siden af skolen.

Jakob: Jeg går i 2.g på Roskilde Gymnasium, på musik og matematik-linjen. Jeg kan lide at spille musik, mest guitar eller bas, være sammen med venner, og så er jeg lige blevet ansat som servicemedarbejder i Roskilde Bowlingcenter.

Hvad er dit forhold til kongehuset og prins Christian?

Emma: Jeg har altid synes, det var ret spændende at følge med i kongehuse "all over" i hele verdenen. Det var også derfor jeg meldte mig. Prins Christian virker som en klog ung mand, det er i hvert fald sådan han fremstår i medierne.

Jakob: Jeg har ikke rigtig noget specielt forhold til kongehuset, helt ærligt. Men det er da sjovt, at vi er nogle af de sidste i verden, der stadig har det. Også selvom de ikke styrer så meget.

Hvordan forestiller du dig, at festen bliver?

Emma: Det bliver stort, og meget fornemt. 

Jakob: Jeg har læst, at der er spisning og dans bagefter. Dans ved jeg ikke, om jeg er så god til – i hvert fald ikke, hvis det er les lanciers eller vals.

21

Solrød Kommune

Her er de to invitationer til gallataffel på slottet gået til Sophie og Daniel.

De blev valgt ud fra lodtrækning.

22

Stevns Kommune:

Rose og Frederik

"Det er en once in a lifetime-mulighed"

Sådan beskriver Rose og Frederik det, at de snart skal til fest i kongehuset, ifølge kommunens facebook-opslag.

De går på hver deres uddannelse, Solrød Gymnasium og Køge Handelsskole, men kender tilfældigvis hinanden fra folkeskolen.

Vi mangler fortsat at få svar fra Dragør, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Rudersdal, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk kommuner. 

Prinsens fødseldagstaffel skal holdes den 15. oktober 2023 på Christiansborg Slot. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik