Mens juni-solen i øjeblikket varmer over Danmark, så udtørrer jorden.
Torsdag er - ifølge TV 2 Vejret - den 16. dag i streg uden regn i både hovedstadsområdet og resten af Danmark.
Det har det fået Danske Beredskaber til at advare på grund af stor brandfare.
Men nu får det også en række vandforsyningsselskaber til at råbe vagt i gevær og bede borgerne om hjælp til at spare på vandet.
Hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), holder man i disse dage et meget vågent øje med vandforbruget blandt de omtrent en million kunder, som de leverer vand til, og torsdag aften har forsyningsselskabet sendt en sms til adskillige af selskabets kunder, som alle opfordres til at spare på vandet.
- Lige nu leverer vi omkring 170.000 kubikmeter vand om dagen, hvilket er historisk højt. Det er cirka 20 procent mere, end vi normalt ville gøre på den her årstid. Så det er nogle tal, der bekymrer os rigtig meget, fordi vores vandværker simpelthen ikke kan følge med i produktionen, siger Anne Scherfig, områdechef for vandplanlægning i HOFOR, til TV 2 Kosmopol.
Anne Scherfig fortæller, at det kun er set få gange før i løbet af de seneste 15 år, at HOFOR leverer så meget vand, som de gør lige nu.
- Vi kan simpelthen ikke nå at producere så meget vand, som der bliver brugt i løbet af hverdagene. Vi prøver selvfølgelig at udjævne det med vores beholderanlæg, men vi skal have fyldt dem op, og derfor har vi virkelig brug for, at vandforbruget falder, siger hun.
Og i sidste ende, så kan det få betydning for vandtrykket i København, eller måske et decideret vandingsforbud, men så langt håber Anne Scherfig ikke, man når ud.
Om vi kommer ud i nogle restriktioner eller vandingsforbud, håber jeg ikke, at vi gør. Men det kan være den yderste konsekvens, siger hun.
Hos Klar Forsyning, der står for forsyningen i Køge, Greve, Solrød og Stevns kommuner, opfordrer man således også borgerne til at passe på de dyrebare dråber.
"Varmen ruller ind over Danmark lige nu, og vi kan se, at det får jer til at bruge ekstra meget vand. Hvis I ikke nedsætter jeres vandforbrug, vil I begynde at opleve lavt tryk i hanerne", lyder det blandt andet i et meddelelse til borgerne.
- I forhold til vandssituationen, så kan vi godt se, at folk bruger mere vand, fordi det er tørt derude. Der er et merforbrug på cirka 10-11 procent, siger Anne-Mette Mølholt, der er driftschef i Klar Forsyning, til TV 2 Kosmopol.
Hun fastslår dog, at der ikke vil komme til at være mangel på vand, men folk vil måske komme til at opleve et lavere vandtryk i hanerne derhjemme.
Når flere bruger mere vand, så kan man for eksempel risikere, at der ikke kommer den samme mængde vand ud af bruserne, når man går i bad,, siger Anne-Mette Mølholt.
Må ikke pumpe for meget vand op
Også Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) opfordrer borgerne til at bruge drikkevandet fornuftigt.
- Reelt set er der masser af vand i jorden. Men der er grænser for, hvor meget vandværker kan og må indvinde. Det skyldes både, at deres pumper og anlæg er begrænset af en vis kapacitet, der passer til mængden af kunder, samtidig med at der skal tages hensyn til grundvandsressourcen.
- Hvis vandværker pumper for meget vand op, kan vandstanden i søer og vandløb falde og dermed skade det økologiske system, forklarer Dorte Skræm, der er fagleder for drikkevand i DANVA, i en pressemeddelelse.
Nedenfor har vi samlet Hovedstadsområdets Forsyningsselskabs (Hofor) råd til, hvordan du kan spare på vandet.
Sådan sparer du på vandet i sommervarmen
1
Drop at vande græsplænen
Lad være med at vande din græsplæne. Den kan sagtens klare sig uden vand i et godt stykke tid.
2
Brug vandkande fremfor vandslange
Brug en vandkande i stedet for en vandslangen, når du vander dine blomsterbede, blomsterkrukker eller altankasserne.
Vandslangen er nemlig noget af en vandsluger, som ifølge Hofor, kan bruge op til 12 liter vand per minut.
3
Vand ikke om dagen
Hofor og Bolius opfordrer også til, at du lader være med at vande planter om dagen, hvor det meste vand fordamper, før det når planterødderne.
I stedet bør du vande om morgen eller aftenen.
4
Drop vandbassinet
Store havepools bruger ikke overraskende rigtig meget vand.
Ifølge Hofor bruger de største bassiner lige så meget vand, som en enkelt dansker bruger på et halvt år. Derfor er der altså rigtig meget vand at spare, hvis du køler dig ned i et af byens mange havnebade eller i havet.
5
Brug regnvand
Hvis miraklet skulle opstå og der skulle komme en byge, kan du samle regnvand fra taget i en regnvandstønde, det kan du bruge til at vande med i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne.
Kilde: Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.