En ny lovændring, der netop er stemt igennem i Folketinget, har til formål at sikre en mere værdig behandling af de mest udsatte i samfundet.
Politiet skal fremover give en advarsel – i stedet for en bøde eller fængselsstraf – til personer med en stærk afhængighed af hårde euforiserende stoffer, hvis betingelserne er opfyldt.
Lovændringen udvider derudover den såkaldte ”fixerumsregel”, så borgere med stærk afhængighed af hårde euforiserende stoffer ikke strafforfølges og ikke får konfiskeret stoffer til eget forbrug, hvis de er på vej til et fixerum, selvom de ikke befinder sig i umiddelbar nærhed af et.
- Jeg synes, det er rigtig godt, at man ikke længere skal have en klapjagt på kvinderne, eller på mennesker, der lever med stofmisbrug, siger Pernille Nørlev, der er leder af Reden København.
- Det er jo mennesker, som har levet nogle utroligt traumefyldte liv, som bliver retraumatiseret nærmest hver dag i jagten på nye rusmidler, fortsætter hun.
Jeg synes, det er rigtig godt, at man ikke længere skal have en klapjagt på kvinderne.
Reden er et fristed for kvinder i misbrug og prostitution. Men selvom man byder lovændringen varmt velkommen, så ser lederen af tilbuddet geografiske udfordringer med lovændringen.
Der ligger nemlig kun fixerum i de større byer, og derfor bliver det op til et skøn fra den enkelte betjent, hvor vidt en udsat borger er "på vej" til et fixerum.
- Der findes jo stofbrugere i hele Danmark, og deres mulighed for at indtage stoffer, eller have stoffer lovligt på sig, den forandres jo ikke. Det er jo det samme, siger hun.
Derudover er det også den enkelte betjent, der skal vurdere, om den udsatte borger er udsat nok til at falde under den nye bestemmelse.
- Betjentene kender godt de her borgere, og jeg håber jo lige netop, at det her også kan blive skridtet ind i, at den enkelte betjent også kan sige, at der er også behandlingsmuligheder, og kan lede mennesker videre, siger Maria Durhuus, der er misbrugsordfører for Socialdemokratiet.
På sigt håber Pernille Nørlev på en fuldstændig afkriminalisering af de udsatte, og her er lovændringen et skridt i den rigtige retning.
- Jeg håber på, at det helt grundlæggende kommer til at betyde, at stofbrugere og mennesker i udsatte positioner får nogle mere værdige livsvilkår, siger hun.