Urent vand: Stort set hele hovedstadsområdet er ramt

Det er både bekymrende og nedslående, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Danskernes drikkevand er truet af pesticider.

Det viser en ny kortlægning, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget på baggrund af data fra GEUS-databasen Jupiter.

I TV 2 Kosmopols sendeområde er der i løbet af de seneste fem år fundet pesticidrester i grundvandet i 33 ud af 34 kommuner.

I 28 af kommunerne har man desuden fundet pesticidrester over grænseværdien for drikke- og grundvand i drikkevandsboringerne.

- Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidrester i de danske drikkevandsboringer, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse: 

- Tallene understreger, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklingen skal vendes, og hvis de fremtidige generationer også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund. 

Må fortynde pesticidramt drikkevand

Ballerup og Frederikssund er to af de kommuner i hovedstadsområdet, hvor der er flest boringer med fund af pesticidrester over grænseværdien.

I Ballerup Kommune viste 19 ud af 25 boringer, at der var pesticider i drikkevandet, hvoraf 13 af dem havde for høje grænseværdier. Med andre ord viste vandprøver fra halvdelen af kommunens boringer for høje værdier af pesticider.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

I Frederikssund Kommune fandt man pesticidrester i 40 ud af 70 boringer, hvoraf ti af dem oversteg grænseværdierne.

Førhen blev boringer taget ud af drift, hvis der blev fundet rester af pesticider. 

Men i dag er vandværkerne i stigende grad tvunget til at fortynde vandet med vand fra andre boringer eller rense sig ud af problemet for at kunne levere drikkevand, der overholder myndighedernes krav, fortæller vandselskabernes brancheorganisation DANVA. 

Ifølge brancheorganisationen skal man dog ikke være bange for at drikke vandet fra hanen, da alt drikkevand overholder myndighedernes krav.

Når vandværkerne finder pesticidrester, der overstiger grænseværdien for, hvad der er tilladt, må vandet ikke blive sendt ud i vandhanerne.

Se, hvor mange pesticidrester man har fundet i din kommune, på det interaktive kort nedenfor.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik