Aktivistisk pride-fest afviser hvide og heteroseksuelle: "Fedt de skaber et trygt rum"

Kan man udelukke folk på baggrund af hudfarve eller seksualitet til pridens fester?

Torsdag blev WorldPride 2021 skudt i gang, og med nøgleord som inklusion, respekt og ikke mindst mangfoldighed kulminerer det hele lørdag med den verdenskendte parade, der snoer sig gennem Københavns gader.

På Nørrebro afvikles den alternative Pride, der ikke er arrangeret af Copenhagen Pride. Den synes umiddelbart at være en lidt mere lukket fest.

quote Hvis du er hvid og/eller straight, så vil du blive nægtet adgang.

Nørrebro Pride, Instagram-opslag

I hvert fald er festen efter paraden ikke for alle. Her er der nemlig hverken plads til hvide mennesker eller heteroseksuelle. Det oplyser arrangørerne bag i et opslag på Instagram.

Udklip

- Husk, dette er ikke et sted for hvide/cis/het, det er en QTIBIPOC seperatisk-event. Hvis du er hvid og/eller straight, så vil du blive nægtet adgang, står der i opslaget.

Hvad dækker QTIBIPOC over?

QTIBIPOC dækker over de engelske betegnelser:


Queer 


Trans 


Intersex


Black


Indigenous


People of Colour

Derudover beder arrangørerne bag, at man ikke klæder sig ud og stjæler andres kultur. Som eksempel gives det, at man ikke må troppe op med en frisure, der har rod i en anden kultur.

Udklip 1

Retningslinjerne står ifølge Talsperson for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, i stærkt kontrast til deres værdier, men han mener alligevel, at Nørrebro Pride har sin eksistensberretigelse.

- Der er nogen af de retningslinjer, som vi ikke ville benytte, men det er, fordi vi har en anden måde at gribe det an på, det er ikke fordi, de er forkerte, siger han og uddyber:

- Jeg synes, det er super fedt, at Nørrebro Pride er med til at skabe et trygt og separatistisk rum for nogle, der ikke føler sig trygge i det rum, som vi tilbyder.

Bestemmer over sin egen fest

Han understreger, at der under Pride-ugen er masser af forskellige arrangementer, hvor der er retningslinjer for, hvad man må og ikke må. For eksempel er der også arrangementer, hvor man skal være iført en speciel type påklædning for at være med.

quote Når man laver en fest, så har man også lov til at invitere de folk, man har lyst til. Det gør jeg også til min fødselsdag

Lars Henriksen, Talsperson, Copenhagen Pride

- Vi laver de store rummelige brede ting, og under den festival er der rum til, at folk kan lave det, de har lyst. Når man laver en fest, så har man også lov til at invitere de folk, man har lyst til. Det gør jeg også til min fødselsdag, argumenterer Lars Henriksen.

Han mener heller ikke, at budskabet bliver mudret af, at Nørrebro Prides retningslinjer igen i år skaber overskrifter.

quote Det handler om at gøre opmærksom på, at der er nogle grupper, der er blevet sat bagerst i bussen

Lars Henriksen, Talsperson, Copenhagen Pride

- Vi er sådan set enige om målet, nemlig at skabe bedre forhold. Vi har bare to forskellige veje til målet. Jo mere Pride, jo bedre. Hvis vi ikke har ramt tilstrækkeligt med mennesker, så er det jo fantastisk, at de (Nørrebro Pride, red.) har ramt dem.

Nørrebro Pride oplyser også i deres retningslinjer, at de fremmødte til selve pride-paraden vil blive inddelt i blokke, hvor gruppen bestående af QTIBIPOC får plads forrest i Priden, der er anmeldt som demonstration. Det kan for nogle lede tankerne hen på sidste års Black Lives Matter-demonstration, hvor der også var regler for, hvem der måtte gå forrest.

Mens det er faldet nogen for brystet, så forklarer Lars Henriksen, at der ikke er noget usædvanligt ved det, når det kommer til en Pride.

- Det handler om at gøre opmærksom på, at der er nogle grupper, der er blevet sat bagerst i bussen, og jeg tror, der kan være en rigtig fin ide i at sætte dem forrest. Når man skal bakke andre op, så handler det om at have deres ryg. Og det har man jo, når man går bagved, siger han og fortsætter:

- Vi har også selv sat grupper forrest i paraden, som vi gerne vil sætte opmærksomhed omkring, for at vise at der er områder, der er nedprioriteret politisk.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra arrangørerne bag Nørrebro Pride, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Vi ville ellers gerne have spurgt dem, hvorfor hvide mennesker og/eller heteroseksuelle ikke er velkomne i deres Pride-fest, selvom de støtter op om deres budskab.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik