Døgnbemandet psykiatri-hotline skal give patienter bedre hjælp i hovedstaden

Politikerne i regionsrådet i Region Hovedstaden har tirsdag aften enstemmigt vedtaget at, regionen ønsker at oprette en akuttelefon med døgnbemandet rådgivning til psykisk syge.

Præcisering 20.05
Det fremgik i en tidligere version af artiklen, at regionsrådet var blevet enige om at oprette akuttelefonen. De er retteligt blevet enige om, at de ønsker at oprette en akuttelefon.

Psykiatrien skriger på hjælp, bedre adgang til behandling og flere penge.

Og mens forhandlingerne på Christiansborg om, hvordan fremtidens psykiatri skal se ud, begynder onsdag, så vil politikerne i regionsrådet i Region Hovedstaden sikre bedre hjælp til psykisk syge med en helt ny og døgnbemandet akuttelefon målrettet psykisk syge.

Det har et enstemmigt regionsråd tirsdag aften bestemt. Dermed sender politikerne ønsket om en akutlinje videre til Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, som skal komme med forslag til, hvordan akutlinjen i Region Hovedstaden endeligt skal se ud, og hvornår den kan udrulles.

- Det, der er brug for, det er, at man har et nummer, man kan ringe til, også selvom man er i tvivl, om man egentlig har behov for eller lyst til en indlæggelse. Man skal kunne ringe anonymt, få rådgivning. Det er et sted, man henvender sig, og der er åbent døgnet rundt, året rundt, siger Peter Westermann (SF), der sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden til TV 2 Lorry.

SF er ophavsmand til forslaget, der altså mødte bred opbakning fra alle andre partier i regionsrådet.

- Vi skal give patienter med psykiske lidelser en lige så god behandling som patienter med fysiske lidelser, og derfor skal vi selvfølgelig være klar til at hjælpe i døgnets 24 timer og være lettilgængelige, siger Christoffer Buster Reinhardt, der er gruppeformand for Konservative til TV 2 Lorry.

Der er lagt op til, at allerede eksisterende telefonlinjer som Livslinjen og Sct. Nicolai Tjenesten bliver en del af det nye fælles akutnummer, og det får organisationen Bedre Psykiatri til at se på tiltaget med blandede miner.

- Det lægger op til en samordning af civilsamfundets rådgivningslinjer og psykiaterens rådgivningslinjer. Jeg tror, man skal holde de to adskilt, siger Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri til TV 2 Lorry.

Politikerne vil gøre kontakten til den fælles telefonlinje anonym og først journalisere, hvis en patient kræver videre behandling i psykiatrien.

Men Bedre Psykiatri mener, at man skal gå endnu længere.

- Det, der virkelig er brug for, det er at se i nogle lavtærskelstilbud, som er med til at aflaste psykiatrien og ikke mindst de pårørende, siger Jane Alrø Sørensen til TV 2 Lorry.

Det har man faktisk allerede gjort i Psykiatriens Hus i Aarhus, som er et samarbejde mellem kommunen og Region Midtjylland.

Her er der blandt andet i alt 16 senge, hvor man kan komme ind, hvis man har behov for det.

- Det kan være, at det træder i stedet for, at man bliver indlagt i virkeligheden. Så hvis man for eksempel har angst, så kan man være et sted, hvor der er personale omkring en, og hvor der er andre patienter, man kan have samvær med. Og så har man måske ikke brug for hospitalspsykiatrien. Så det er et lettere tilbud end en egentlig sengeindlæggelse, siger Farahna Harees, der er cheflæge for afdelingen for depression og angst (herunder Psykiatriens Hus) i Region Midtjylland til TV 2 Lorry.

Men for nu håber SF på, at det nye tiltag vil gøre det mere simpelt at søge hjælp i psykiatrien.

- Det her vil betyde, at vi alle sammen ved, hvor vi kan ringe hen, hvis vi selv eller en, vi er tæt på, har det svært, og vi har brug for rådgivning, brug for en vurdering af, om vi skal komme ind til en psykiatrisk akutmodtagelse, eller om vi bare skal kunne have en samtale på 20-30 minutter, og vi skal kunne gøre det døgnet rundt, siger Peter Westermann til TV 2 Lorry.


Inden forhandlingerner om en ny psykiatriplanfor alvor er gået i gang - er der en hjælpende hånd på vej. Hjælp, der skal gøre det lidt lettere for dem, der er akut ramt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik