Se listen: Disse dagligdagsvarer kan der komme mangel på

Priserne på fødevarer er steget, og leveringstiden på flere ting er blevet ekstra lang. Se her hvilke varer, der vil være færre af den kommende tid.

Vi mangler som sådan ikke noget i Danmark, men efterdønningerne af corona-pandemien og den verserende krig i Ukraine sætter alligevel sit præg landet over.

Udover, at det er blevet dyrere at fylde indkøbskurven op, kan der være varer, som der bliver færre af på hylderne i for eksempel dit lokale supermarked eller byggemarked.

Ifølge Dansk Industri har corona-krisen og krigen i Ukraine nemlig haft en stor påvirkning på det globale marked.

- Der var jo pandemien, som virkelig har skabt rod i de globale værdikæder, og nu er der krigen i Europa, og det betyder faktisk, at der er mange ting, som der er lange leveringstider på, siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, til TV 2 Lorry.

Dansk Industri har udarbejdet en liste af dagligsvarer, som kan vise sig at blive svære at få fat på.

Ikke samme udvalg på hylderne

Udover de varer, som vi kender fra hverdagen, er der også en masse andre importvarer fra Rusland og Ukraine, som nikkel, kobber, platinium og diamanter.

- Både Rusland og Ukraine leverer utrolig mange råvarematerialer. Fødevarer, stål og andre mineraler. Det kommer der knaphed nu på på verdensmarkedet. Det vil give højere priser, og det kan betyde, at vi som forbrugere ikke får helt det samme udvalg på hylderne mere, siger Peter Thagesen. 

Derudover er autoreservedele og mikrochips også nogle af de varer, som der er størst efterspørgsel på lige nu, pointerer Peter Thagesen

- Mikrochips bliver brugt i alle former for elektronik. Mangel på mikrochips har gjort det svært for adskillige virksomheder at producere.

Herunder kan du se listen over de varer, som der kan komme mangel på.

Varemangel - se listen her

1

Pasta

Foto: Ritzau Scanpix

Bare rolig, pastaen kommer ikke til at udgå i Danmark, så du kan stadig lave din spaghetti bolognese. Men der er en risiko for, at netop din yndlingspasta måske kommer at mangle på hylderne i supermarkedet. Det skyldes en forventning om, at der kommer et mindre udvalg af pasta fremover.  

2

Solsikkekerner

Solsikkekernerne i dit rugbrød er næsten allerede en mangelvare, og i løbet af kort tid er prisen steget med op til 100 procent. 

Ukraine og Rusland står for over halvdelen af verdens samlede produktion af solsikkekerner, og det kan blive et problem, at krigen forhindrer producenterne i at sætte nye planter i jorden i år.

Og det kan mærkes hos brødproducenten Schulstad, der til TV 2 Lorry oplyser, at solsikkerugbrød rent faktisk er det største rugbrødsprodukt i Danmark

Schulstad oplyser, at man risikerer at stå i en mangelsituation i slutningen af 2023.

3

Foder & majs

Foto: Henning Bagger Ritzau/Scanpix

Mangel på foder og majs vil særligt komme til at påvirke sektoren for fjerkræ og svin. Der vil derfor potentielt være en lavere produktion i 2022. 

4

Korn

Foto: Ritzau Scanpix

Der vil komme mangel på korn, som kan påvirke leveringstiden og priserne på alle kornprodukter. 

Det betyder, at eksempelvis prisen på mel, er blevet markant dyrere, fordi Ukraine er en stor spiller må verdensmarkedet for mel. 

Og selvom virksomheder - som for eksempel Schulstad - ikke selv importerer mel fra Ukraine, så påvirkes prisen også på det mel, virksomhederne køber - og prisstigningen ryger videre til forbrugerne.

5

Træ og træ til afbrænding

Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix

Rusland har tideligere importeret store mængder af træ til Europa. Leveringstiden på træ bliver derfor længere - både hvad angår brædder i byggemarkedet eller brænde til pejsen.

6

Kabler og ledninger

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kabler og ledninger er en af de mest importerede varer fra Ukraine. Der kan derfor være mangler og ekstra lang leveringstid på varerne. 

7

Olie

Foto: Bjørn Kähler/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Det kan betale sig at spare lidt på olien. Olie kan nemlig blive sværere og dyrere at få fingrene i. Særligt solsikkeolie kan der komme mangel på, så det kan være, at pomfritterne skal i ovnen næste gang i stedet for i frituren. 
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik