Sørens datter har fået tid på Rigshospitalet i 2032: "Vi troede, at der var tale om en fejl"

Søren Kudahl Sørensens 14-årige datter Ester har fået en henvisning til Rigshospitalet, men hun har først fået en tid til konsultation i 2032.

Hvad skal du den 8. december 2032?

Det er nok de færreste af os, der kan svare på, hvad vi skal så langt ude i fremtiden.

Ikke desto mindre er det datoen, som 14-årige Ester Kudahl Sørensen og hendes familie skal sætte et kryds ved i kalenderen.

quote Jeg kan ikke forestille mig, at det kommer til at ske med den nuværende tid, fordi det er så langt ude i fremtiden.

Ester Kudahl Sørensen

Det er nemlig her – mere end ti år ude i fremtiden – at Ester Kudahl Sørensen er blevet indkaldt til konsultation på Rigshospitalets tand-mund-kæbekirurgisk ambulatorium.

- Vi troede, at der var tale om en fejl, da vi fik indkaldelsen. Det virker helt vildt, at vi skal vente til 2032. Det er dybt frustrerende - først at vente i kommunen og siden til konsultation på hospitalet, siger Søren Kudahl Sørensen, der er far til Ester, til TV 2 Lorry.

Også Ester Kudahl Sørensen selv er irriteret over de lange udsigter til en konsultation: 

- Jeg synes, det er meget irriterende. Jeg kan ikke forestille mig, at det kommer til at ske med den nuværende tid, fordi det er så langt ude i fremtiden. Jeg er næsten 25 år gammel, når jeg kan få tid, siger hun til TV 2 Lorry.

Fra bøjle til operation

Tandretningen, der skyldes et overbid, så i første omgang ud til at kunne blive behandlet med en bøjle og hjælp fra en bøjletandlæge, men det blev - ifølge Søren Kudahl Sørensen - ikke gjort i tide på grund af næsten tre års ventetid i den kommunale tandregulering. 

- Jeg kan forstå på eksperterne, at det ville have været muligt. Men fordi hun kom til så sent, så skal Ester i stedet have en kæbeoperation. Det her kommer til at følge hende langt ind i voksenlivet, det er jo noget, man gerne vil have klaret hurtigere. Det er helt vildt synd for hende, at hun skal vente så længe, siger Søren Kudahl Sørensen. 

Og Ester Kudahl Sørensen og familien er langt fra ene om udfordringen med lange ventetider på tand-mund-kæbekirurgisk ambulatorium på Rigshospitalet.

Tidligere på måneden fortalte Ekstra Bladet, at 17-årige Oliver Kristensen havde fået en konsultation på samme afdeling i april 2029.

I den forbindelse udtalte ledende overtandlæge i afdeling for kæbekirurgi, Thomas Kofod, at ventetiderne skyldtes manglende kapacitet og ressourcer.

- Vi har gentagne gange i de sidste mange år forsøgt at få ressourcer og mere kapacitet til området fra politisk hold, og det bliver vi ved med med de muligheder, vi har.

- Jeg synes, det er urimeligt, at man skal vente for længe, og jeg synes, det er urimeligt, at denne gruppe af børn og unge mennesker ikke bliver prioriteret bedre i det danske sundhedsvæsen, sagde han til avisen.

2236 på venteliste

Region Hovedstaden oplyser til TV 2 Lorry, at en opgørelse fra den 25. maj, viser, at der var 2236 patienter, der ventede på udredning og behandling på afdeling for kæbekirurgi på Rigshospitalet.

Heraf ventede i alt 1806 patienter på kirurgisk visitation og efterfølgende behandling, mens 427 af patienter allerede havde fået foretaget en visitation.

Region Hovedstaden kan ikke vurdere, hvad den gennemsnitslige ventetid på udredning og behandling er på afdelingen. 

"Det er svært at opgøre den gennemsnitlige ventetid til udredning og behandling på afdelingen, efter regionerne overgik til en ny version af landspatientregistret i 2019, hvor det ikke muligt systematisk at trække henvisningsdato for patienter henvist før 2019," lyder det i et skriftligt svar. 

Dog oplyser regionen, at nogle patienter oplever længere ventetid, fordi bøjlebehandling og kæbekirurgi først kan gå i gang, når knoglerne er vokset færdig, hvilket de typisk er i 17 til 20-års alderen.

quote Jeg ville ønske, jeg kunne tage hende og de andre patienter, der venter, ind i morgen, men det kan jeg ikke

Martin Magelund Rasmusen, centerdirektør ved HovedOrtoCentret på Rigshospitalet

Martin Magelund Rasmusen er centerdirektør i HovedOrtoCentret på Rigshospitalet. Han bekræfter Thomas Kofods vurdering af, at man mangler kapacitet og ressourcer.

- Vi har en patientgruppe, som i antal stiger langt mere, end det vi har mulighed for at behandle. De nuværende tider afspejler ventetiden med den nuværende kapacitet og ressourcer, der er afsat til området. Vi arbejder intenst på, at ventetider vil blive kortere, end de er i øjeblikket - Det er jo et spørgsmål om prioritering i det samlede sundhedssystem, siger han til TV 2 Lorry.

Han forklarer samtidig, at det faktum, at de samlede patientforløb ofte kan strække sig over tre til fire år, og at patienterne skal til mange konsultationer, også spiller ind på de lange ventetider.

- Rigshospitalet er ærgerlige over de lange ventetider og tager dem meget alvorligt, og er ved at undersøge, hvordan udfordringerne på området kan løses, så patienterne får hurtigere hjælp end i dag.

Frit sygehusvalg 

Han kan godt forstå, at Ester Kudahl Sørensen og andre ventende patienter er frustrerede over de lange ventetider.

- Jeg ville ønske, jeg kunne tage hende og de andre patienter, der venter, ind i morgen, men det kan jeg ikke, siger Martin Magelund Rasmussen.

Region Hovedstaden oplyser, at patienterne kan gøre brug af det frie sygehusvalg, da behandlingen ikke er højspecialiseret. 

Det betyder med andre ord, at de kan vælge at få deres behandling på et hospital et andet sted i landet. Det dog ikke umiddelbart en løsning, mener Søren Kudahl Sørensen.

Vil I tage imod et eventuelt tilbud fra et hospital et andet sted i landet? 

- Jeg har talt med patientvejledningen, som har fortalt, at operationen kun foretages i Aalborg, Esbjerg og Odense. Det er kun Odense, der er inden for en nogenlunde rækkevidde. Man skal både være indlagt og derover mange gange før (i forbindelse med konsultationer, red.). Så det ser jeg ikke umiddelbart som en holdbar løsning, siger Søren Kudahl Sørensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik