Supersygehus kommer til at mangle infrastruktur – nu kræves minister på banen

Flere partier opfordrer transportministeren til øjeblikkelig handling, da der fortsat mangler penge til udbygning af veje, cykelstier og ombygning af S-togsstation ved det kommende supersygehus i Hillerød.

Det største byggeri i Nordsjælland nogensinde - Hillerøds milliarddyre nye supersygehus - er i fuld gang og skal efter planen åbne i 2024.

Der er bare et stort problem. Der mangler fortsat penge til at sikre nem adgang for bilister, cyklister og kollektiv transport.

- Det virker jo skørt, at man bruger så mange penge på at bygge et nyt hospital og så ikke sørger for veje og jernbane til patienter og personale, der skal til og fra, siger Radikale Venstres Rasmus Helveg Petersen, der er medlem af Transportudvalget.

Også Enhedslisten og Venstre undrer sig.

- Jeg er enig i, at det haster, siger Venstres medlem af Transportudvalget, Hans Andersen.

- Det er klart, at det vil jeg selvfølgelig tage op med transportministeren og sige - nu skal vi altså i gang, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.

quote Jeg kan ikke se, hvad det egentlig er, vi venter på

Rasmus Helveg Petersen, medlem af Transportudvalget (R)

Fortsat intet svar fra minister

Tidligere på måneden sendte formanden for Region Hovedstaden, Sofie Hæstorp Andersen (S), og Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) et brev til deres partifælle på Christiansborg, transportminister Benny Engelbrecht.

I brevet de gjorde de opmærksom på det presserende behov for en beslutning omkring infrastrukturen ved det kommende supersygehus i Hillerød.

- Vi bygger faktisk et nyt hospital, som bliver den allerstørste arbejdsplads i hele Nordsjælland. Og hvis man fra statens side går ind og underbygger det, så har man også en forpligtelse som folketing til at sikre, at der også følger infrastruktur med, så det ikke bliver et stort kaos, den dag vi åbner, siger Sofie Hæstorp Andersen.

Når det kommende supersygehus efter planen åbner i 2024, skal det årligt modtage og behandle 500.000 patienter fra Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Halsnæs, Gribskov, Helsingør, Hillerød og Hørsholm kommuner.

Tusindvis af pårørende kommer på besøg - tusindvis af medarbejdere - 4000 dagligt - skal møde på arbejde.

Tiden er presset

- For at vi kan nå at udvide vejbaner og sikre, at vi har en ny station klar - at Hillerød Station bliver ombygget - så det bliver nemmere at tage den kollektive transport fremfor bilen og sikre, at cyklisme bliver let for dem som kommer østfra i det nordsjællandske, ja, så skal vi i gang nu. Vi skal have bevilget pengene, vi skal kunne lave projekterne, så vi har de her fire år til at forberede os, siger Sofie Hæstorp Andersen.

Transportminister Benny Engelsbrecht har foreløbig ingen kommentarer til brevet og ønsket fra borgmesteren og regionsrådsformanden om en snarlig afklaring af infrastrukturen omkring det nye supersygehus.

Ifølge Enhedslisten er det dog på høje tid, at der træffes en beslutning.

- Vi har faktisk en chance for at rette op på det her, fordi det er trods alt et afgrænset projekt, men har stor betydning for området og stor betydning for tilgængeligheden til hospitalet, siger transportordfører Henning Hyllested.

Opfordrer til øjeblikkelig handling

De godt 400 millioner kroner til de ønskede projekter i Hillerød skal sandsynligvis findes i de kommende forhandlinger om fremtidens store trafikaftale kaldet infrastrukturforhandlingerne.

- Det er måske for sent. Det sidste, vi har hørt, er, at det måske først bliver til foråret. Det mener jeg ikke, det kan vente på, siger Henning Hyllested.

Hillerøds borgmester Kirsten Jensen forstår ikke, at spørgsmålet om finansieringen af den nødvendige infrastruktur ved det nye supersygehus bliver ved med at trække ud.
Hillerøds borgmester Kirsten Jensen forstår ikke, at spørgsmålet om finansieringen af den nødvendige infrastruktur ved det nye supersygehus bliver ved med at trække ud.
Foto: TV 2 Kosmopol

Og både Radikale Venstre og Venstre er enige i, at det er på høje tid med en beslutning.

- Det løser sig jo kun, hvis der kommer noget handling, og det må regeringen altså til at levere. Jeg synes, de har en pointe i, at det haster. Jeg kan ikke se, hvad det egentlig er, vi venter på, siger medlem af transportudvalget, Rasmus Helveg Petersen (R).

Venstre er lige så utålmodige.

- Vi er klar. Vi er klar i morgen, siger Hans Andersen, der er medlem af Transportudvalget

Både SF og Liberal Alliance understreger, at ønskerne om infrastrukturen ved supersygehuset i Hillerød er i skarp konkurrence med en lang række andre infrastrukturprojekter landet over.

- Det er jo en risiko, som alle står med lige nu, siger SF`s transportordfører Anne Valentina Berthelsen, mens Enhedslisten, Venstre og Radikale Venstre både håber og tror på, at alle pengene til supersygehuset i Hillerød nok skal findes.

Tror på, at pengene kommer

- Det er jo et politisk slagsmål, der skal foregå. Men jeg synes da, at der er en meget stærk sag omkring Hillerød. Når vi har taget den samfundsinvestering, det er at få et godt stort hospital, så skal der også kunne komme patienter og personale til og fra, siger De Radikale Venstres medlem af transportudvalget, Rasmus Helveg Petersen.

Hillerøds borgmester mener det samme.

- Jeg regner helt sikkert med, at vi får en afklaring på det her, siger Kirsten Jensen.

Du regner med en afklaring, men foreløbig er der ingen afklaring. Hvor bekymret er du over det?

Altså, jeg er ikke rolig, før jeg får afklaringen, siger Kirsten Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik