Sygeplejerske på vaccinationscenter i oprør: Er stadig ikke vaccineret

Frontpersonale mangler fortsat at blive vaccineret, og på et vaccinationscenter i København kan sygeplejerske og hendes kolleger ikke blive testet i arbejdstiden, selvom der ligger et testcenter lige rundt om hjørnet.

Selvom cirka hver femte borger i Region Hovedstaden har fået mindst et vaccinestik, er der fortsat frontpersonale, der ikke er beskyttet mod covid-19 via vaccine.

Det gælder blandt andre Elsebeth Skog Nielsen, der er sygeplejerske og arbejder på vaccinationscenteret i Øksnehallen på Vesterbro i København.

Her bliver tusindvis af borgere dagligt vaccineret mod covid-19, men ifølge Elsebeth Skog Nielsen er hun og flere af hendes kolleger endnu ikke selv blevet vaccineret, selvom de indtil for ganske nylig indgik i målgruppe 4, der blandt andet omfatter personale i sundhedssektoren.

Oprindeligt var det planen, at målgruppe 4 skulle være færdigvaccineret i marts måned.

Men tidsplanen i vaccinationskalenderen er som bekendt skredet, og nu har Sundhedsstyrelsen i den forgangne uge ændret på vaccinationskriterierne for det resterende frontpersonale, der endnu ikke er færdigvaccineret.

Må vente på lige fod med andre

For 60-årige Elsebeth Skog Nielsen betyder det, at hun må vente med at få sit første stik, indtil hun og andre borgere i aldersgruppen 60 til 64 år kan påbegynde deres vaccination, hvilket tidligst kan ske i maj måned.

- Mange borgere spørger os, når vi stikker dem, om vi ikke også er vaccineret. Og til det må jeg jo svare dem, at det er vi ikke. Så potentielt går vi hver dag på arbejde med den risiko, at vi kan blive smittet af en borger, som ikke er blevet testet.

- Det irriterer mig, at systemet åbenbart skal være sådan, og jeg synes, det er for dårligt, at vi som frontpersonale sætter vores eget liv på spil for at få befolkningen vaccineret, men bliver behandlet som skidt, siger Elsebeth Skog Nielsen til TV 2 Lorry.

Genoptog sygeplejerske-kald på grund af corona

Elsebeth Skog Nielsen påbegyndte sit arbejde i vaccinationscenteret i Øksnehallen i marts måned. Forinden havde hun ikke arbejdet som sygeplejerske i 30 år, men da hun gerne ville gøre en positiv forskel under den nuværende coronapandemi, valgte hun at søge jobbet.

Hun fortæller, at lønnen ”på ingen måde er fyrstelig” og mener, at det ikke er for meget forlangt, at sundhedsmyndighederne og politikerne udviser mere goodwill i forhold til at få sygeplejersker og andet frontpersonale færdigvaccineret.

- Vi står immervæk forrest og gør det her arbejde for at hjælpe borgerne. Så derfor mener jeg også, der burde være mere opmærksomhed på, hvordan vi bliver behandlet, siger Elsebeth Skog Nielsen.

Fagforbund bakker op

Hos Dansk Sygeplejeråd bakker man op om det synspunkt.

- Vi opfordrer kraftigt til, at man finder en hurtig løsning til det frontpersonale, som er endnu ikke er vaccineret, og vi har derfor også meldt ud, at vi synes, det vil være en rigtig god idé at prioritere frontpersonalet i vaccinationsprogrammet, siger Kristina Robins, der er sygeplejerskernes kredsformand i København, til TV 2 Lorry.

Også flere sygeplejersker på landets hospitaler står stadig uden vaccine.

- Der er også stadig mange sygeplejersker ude på hospitalerne, der ikke er vaccineret. Det gælder for eksempel dem, der har været på barsel. Også mange af dem, der fik første stik med AstraZeneca, er stadig ikke færdigvaccinereret, lyder det fra Kristina Robins, som forklarer, at den endelige beslutning ligger hos Sundhedsstyrelsen.

Tidligere på ugen meldte Sundhedsstyrelsen ud, at de har ændret kriterierne i målgruppe 4, som blandt andre sygeplejerske Elsebeth Skog Nielsen hidtil har tilhørt.

Frontpersonale uden første stik må vente

Ændringerne betyder, at hvis man som frontpersonale har fået sit første stik med AstraZeneca, vil man blive inviteret til andet stik med Pfizer eller Moderna efter 12 uge, og to uger herefter regnes man som færdigvaccineret. 

Men har man som frontpersonalet endnu ikke modtaget første stik, vil man som følge af den aktuelle smittesituation i Danmark blive indkaldt efter alder på lige fod med alle andre. Dog kan personale under 60 år genhenvises, efter skærpede kriterier og kun indtil 22. maj, oplyser styrelsen.

Men den forklaring undrer Elsebeth Skog Nielsen.

- Vi har jo også andre vacciner, vi kan gøre brug af. Men åbenbart har man valgt at kæde det sammen med AstraZeneca for så at lade det gå i stå, siger hun.

Elsebeth Skog Nielsen kritiserer i samme ombæring de testmuligheder, eller mangel på samme, som hendes arbejdsgiver Region Hovedstaden har stillet til rådighed for frontpersonalet i Øksnehallens vaccinationscenter.

Kan ikke blive coronatestet i arbejdstiden

Regionen forlanger, at personalet i vaccinationscenteret skal testes minimum to gange ugentligt. Noget, man umiddelbart skulle forestille sig relativt hurtigt og nemt ville kunne ske i arbejdstiden i det testcenter, der ligger placeret lige rundt om hjørnet.

Men helt så simpelt er det åbenbart ikke.

- Vi er nødt til at stille op i denne her kilometerlange kø på Halmtorvet, hvis vi skal testes i arbejdstiden, og det kan vi jo ikke. Vi er der jo for at arbejde.

- Men regionen vil ikke engang oprette en fast track-kø til os eller tillade, at vi tester os selv, selvom vi har ekspertisen til det. Så vi må i stedet tage forbi testcentrene i vores fritid, siger Elsebeth Skog Nielsen, der kalder det et ”unødvendigt benspænd” fra regionens side.

- Når vores arbejdsgiver forlanger, at vi bliver testet to gange om ugen, så burde de også sørge for, det kan foregå i arbejdstiden.

Borgere står i kø til vaccinationscentret i Øksnehallen i København.
Borgere står i kø til vaccinationscentret i Øksnehallen i København.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fagforbund: Region bør udvise mere goodwill

Kredsformand i Dansk Sygeplejeråd Kristina Robins er enig.

- Det ville være god stil, hvis regionen som arbejdsgiver udviste mere goodwill, så der kan blive lavet en aftale med testcentrene om, at frontpersonalet får tilbudt test. Det er noget, vi i forvejen løfter i regionen, altså mulighed for selvtest blandt personalet. Men ledelsen er endnu ikke gået med til det endnu. Vi presser dog på for, at det bliver så nemt som muligt for frontpersonalet at blive testet, siger hun.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Region Hovedstaden og bedt dem forholde sig til kritikken. Men regionen har ikke leveret en kommentar til sagen ved deadline for denne artikel.

Hvad angår kritikken af Sundhedsstyrelsens prioritering af vacciner til det frontpersonale, der fortsat ikke er vaccineret, har styrelsen besvaret med en mail, hvor de linker til en pressemeddelelse udsendt den 21. april.

Her skriver styrelsen, at "en stor del" af landets frontpersonale nu er vaccineret, og Sundhedsstyrelsen mener derfor at have god kontrol med epidemien, hvilket gør, at der ikke er risiko for at belaste sundheds-, ældre- og socialsektoren som følge af covid-19.

Vaccinationsindsats "er meget langt fremme" 

Sundhedsstyrelsen skriver samtidig, at de ”meget langt fremme” i udrulningen af vaccinationsindsatsen, og derfor vil frontpersonale nu overgå til primært at blive vaccineret efter alder på linje med den øvrige befolkning.

- Der vil dog stadig være mulighed for en fremskyndet vaccination for en mindre gruppe, og det er det, vi har beskrevet i vores nye retningslinjer, siger Bolette Søborg, enhedschef i  Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Sygeplejerske Elsebeth Skog Nielsen har dog ikke den store tiltro til, at tidsplanen i Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender holder stik.

- Jeg synes ikke, planen hænger sammen, når man kigger på den officielle kalender, og hvor vi reelt er henne lige nu. Jeg er 60 år, og ifølge Sundhedsstyrelsens kalender burde jeg og andre i samme aldersgruppe være blevet indkaldt nu, fordi vi skal vaccineres de første fjorten dage i maj. Men jeg har stadig ikke fået en indkaldelse, og dem, vi i øjeblikket vaccinerer, er fra 70 år og efter, så jeg tror, det kan have lange udsigter, siger Elsebeth Skog Nielsen.

Billede fra Region Hovedstadens vaccinationscenter i Øksnehallen i København.
Billede fra Region Hovedstadens vaccinationscenter i Øksnehallen i København.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

TV 2 Lorry har kontaktet Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff for en kommentar. Men han har ikke besvaret vores henvendelse.

TV 2 Lorry har også kontaktet sundhedsordføreren fra regeringens støtteparti SF, men hun er heller ikke vendt tilbage.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik