Julia burede sig inde med tv-serier dagen lang - fodbolden blev hendes redning

Et meget succesfuldt samarbejde mellem jobcentret i Roskilde og Dansk Boldspil Union skal klargøre unge til job eller uddannelse.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligere tilbragte Julia Poulsen Honnens meget af tiden alene. Havde svært ved at komme ud ad døren og tilbragte dagene med kreative sysler eller forsvandt ind i alskens tv-serier.

- Jeg er meget stressfølsom og sådan nogle ting. På den læreplads jeg var - hvis der var mange skift i hverdagen, mange pludselige skift, så kunne jeg meget hurtigt blive sur, irriteret og frustreret. Det hele blev meget overvældende for mig. Det gik bare ned ad bakke, siger Julia, da vi møder hende og en række andre unge på Svogerslev Boldklubs boldbaner uden for Roskilde.

quote Jeg sad bare og spillede computer. Jeg følte, det var det, jeg havde lyst til. Burede mig selv inde. Jeg har kæmpet med angst og depression - det hele. Hullet blev bare dybere og dybere - det blev værre og værre

Rasmus Harris, deltager i Fodbold for Fremtiden

En anden af de unge nikker genkendende til det at isolere sig.

- Jeg sad bare og spillede computer. Jeg følte, det var det, jeg havde lyst til. Burede mig selv inde. Jeg har kæmpet med angst og depression - det hele. Hullet blev bare dybere og dybere - det blev værre og værre, siger Rasmus Harris.

I dag er både Julia og Rasmus en del af projekt Fodbold for fremtiden på Svogerslev Boldklubs baner i Roskilde.

Et projekt, som DBU og Roskilde kommunens beskæftigelsesindsats har iværksat sammen.

De unge får selvtillid på fodboldbanen

Forløbet skal hjælpe unge mellem 18 og 29 år med at komme over nogle af de barrierer, som tidligere har forhindret dem i at komme i job eller uddannelse.

- Det handler meget om at få bygget de her unge mennesker op, og om at få givet dem noget selvtillid. De unge mennesker her har måske et begrænset socialt netværk og kan også været socialt isoleret, siger Tobias Nick Jensen, DBU's projektleder i Fodbold for fremtiden.

- Så det med at komme ned på fodboldbanen og møde andre og måske også møde andre, som står i samme situation - det kan være rigtigt vigtigt i forhold til at komme videre i noget job eller uddannelse, fortsætter han.

quote Det handler meget om at få bygget de her unge mennesker op og få givet dem noget selvtillid

Tobias Nick Jensen, Projektleder i Fodbold for Fremtiden, DBU

Både Julia og Rasmus bekræfter, at både det sociale og fysiske aspekt har hjulpet dem meget.

- Det er gået skridt for skridt. Jeg har fået meget mere energi, siger Rasmus Harris.

DBU har kørt et lignende projekt i både Herlev og Hillerød. Ambitionen er at udbrede det til alle landets kommuner og gøre det til en integreret del af beskæftigelsesindsatsen.

- Det er jo ikke fordi fodbolden isoleret set kvalificerer til job eller uddannelse. Men det kan give dig følelsen af - for eksempel når du står i rundkredsen og er en del af det her fællesskab - oplevelsen af, at det styrker din selvtillid og styrker dit selvværd. Og det er det, fodbold kan, siger projektleder Tobias Nick Jensen, DBU.

Kommunen er begejstret

Projektet har varet i et halvt år, og også Roskilde Kommunes beskæftigelsesindsats for unge er begejstret

- Det vi ser hos mange af de unge, det er, at de godt kan have lidt svært ved at komme ud ad døren. Og der kan de her rammer altså noget. Der er en del, der allerede er kommet i job, og så er der er del, som begynder i uddannelse til august, siger ungekonsulent i projekt Nextwork Roskilde, Rasmus Lundberg. 

quote Jeg har søgt ind på en uddannelse her efter sommerferien. Det der med at spille fodbold mandag og fredag har givet mig energi til at prøve alt muligt af

Rasmus Harris, deltager i Fodbold for Fremtiden

De unge får både mere selvtillid og mere motivation for at ville noget med deres liv. Sådan lyder det fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som allerede delvist har evalueret projekt Fodbold for fremtiden:

- Der er nogle ting, som er meget vigtige i projektet, for at de unge bliver fastholdt i job eller uddannelse, og det er, at de også får støtte efter projektet er afsluttet. Og det betyder for eksempel, at den sagsbehandler, som har været tilknyttet projektet og som har stået ude på grønsværen, også hjælper den unge efter vedkommende er kommet i uddannelse, og også efter den unge er kommet i arbejde, siger senioranalytiker i VIVE, Mikkel Kjer.

Har fået tro på fremtiden

Både Rasmus og Julia føler da også, de er kommet et stort skridt videre:

- Jeg har søgt ind på en uddannelse her efter sommerferien. Det der med at spille fodbold mandag og fredag har givet mig energi til at prøve alt muligt af, siger Rasmus Harris.

Julia har derimod fået praktikplads som bryggerimedarbejder på et mjødbryggeri.

- Jeg kan rigtig godt lide det,  man kalder samlebåndsarbejde, som andre folk måske synes er kedeligt. Men jeg kan koble af på den måde. Det der med at finde en rytme i det - det kan jeg rigtig godt lide, siger Julia Poulsen Honnens.

Indtil videre er 10 ud af 25 unge - som foreløbig har deltaget i projektet i Roskilde - enten i arbejde eller skal i gang med uddannelse

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol







Spørg Os - Afstemning

_



Nyheder

flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Soho House Copenhagen

Nu kan rigmandsklubs ønske gå i opfyldelse: Men den lokale beboerforening er ikke tilfreds

Hjertestop hjælp_07-06-2023_21-53___l7n7

Claus efterlyste sine redningsmænd efter hjertestop: Mie var med til at trykke livet tilbage i hans krop

Vis mere
politiagent Louise Borglit drab drabssag Elverparken Herlev efterforskning retssag

Onkel blev ringet op af tiltalt på drabsdag: ”Han virkede meget langt ude”

Dolol

Blev ikke set som et stort problem: Brug af opioider blandt unge er nu en national tendens

Vis mere