Kulden rammer hovedstadsområdet - her er rekorderne, der blev slået onsdag

Kulden er for alvor over os, og i Roskilde nåede man den laveste temperatur mål i november Danmark i 30 år - nemlig minus 15 grader.

Hvis fryseren i dit køkken ellers er indstillet korrekt, så holder den en temperatur på cirka minus 18 grader.

Og den temperatur var man tæt på onsdag morgen, da der i Roskilde Lufthavn blev målt minus 15 grader. 

Det er den laveste temperatur, der er målt i Danmark i november de sidste 30 år.

Og selv om det ikke var nær så koldt i København, så målte man her den laveste november-temperatur i 104 år. Det skete, da termometeret nåede ned på minus 7,7 grader.

Men hvorfor bliver det pludselig  koldt, at vejr-rekorder sprænges og kong vinters indtog overrasker os - de kolde skandinaver, som bor mod nord?

- Når det er så koldt, så er det fordi vi får kold luft ned fra nordøst, og så er vejret stille. Dermed taber vi varme til verdensrummet. Når der så også er snedække, bliver det endnu koldere.

- Sneen lægger sig som et isolerende lag, hvor varmen inde fra jorden ikke kan komme op til overfladen, og oven på sneen bliver det pivkoldt, siger TV 2's meteorolog, Lone Sejr.

I Roskilde er der målt en snedybde på syv centimeter, mens den i Hillerød er på 10 centimeter.

Og det kolde vejr er noget, der meget let kan aflæses på varmeforbruget.

- Vi kan sagtens se, at der bliver skruet op for varmen. Konkret er varmeforbruget i Roskilde tæt på fordoblet i den seneste uge, og det er da nærliggende at tænke, at det kolde vejr har en finger med i spillet, lyder det fra Alexander Thule Madsen, der er chef for Vand og Varme i Fors A/S, som er det selskab, der forsyner roskildenserne med fjernvarme.

Også i københavnsområdet er varmeforbruget eksploderet.

I dag var forbruget hos HOFOR klokken 08 på 1238 Megajoule, MJ,  i sekundet.

Tallet beskriver energiforbruget, hovedstadsborgerne bruger til at opvarme deres boliger med, og til sammenligning var tallet den 8. november, hvor udetemperaturen var 9 grader, 636 MJ i sekundet.

Kulden har altså ført til tæt på en fordobling i forbruget.

Ifølge DMI er gennemsnitstemperaturen i november på 6,8 grader, og når temperaturen ligger der, er det normale forbrug hos HOFOR på 812 MJ i sekundet.

Pas på - isen er tynd

Kulden har som bekendt også den effekt, at vand bliver hårdt.

Rundt omkring er der kommet is på søerne, og det gælder også i København, hvor myndighederne hvert år skal levere lidt af en  af kraftanstrengelse for at holde dumdristige københavnere væk fra isen på søerne.

Og allerede nu er kommunen klar med en advarsel:

- Det er alt for tidligt og forbundet med livsfare at bevæge sig ud på den tynde is, de seneste dages frostvejr har dannet. Derfor er vi nu ved at opsætte skilte ved søerne, som advarer mod at man går ud på isen. Isen skal være mellem 16 og 18 cm tyk førend færdsel kan tillades, og der er vi altså langt fra endnu. Når isen er tyk nok til at bære, så vil der også være skilte, der informerer om det, lyder det fra områdechef i Københavns Kommune, Jakob Tamsmark.

I alt sættes der skilte op ved 11 søer i København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik