Opråb fra kørelærer: "Eleverne hober sig op"

Det er igen svært for kørelærere i hovedstadsområdet at få en tid til elevernes køreprøver. Lige nu er der over en måneds ventetid.

At få et gyldigt kørekort er for tiden svært. 

En af dem, der oplever den lange ventetid, er kørelærer Jan Andersen fra Birkerød. 
Han ejer en køreskole og har været kørelærer i 13 år. 

quote - Eleverne hober sig op. Det er en ond cirkel, man kommer ind i.

Jan Andersen, kørelærer i Birkerød

- Det er temmelig utilfredsstillende. Jeg er gammel bygningshåndværker, så jeg plejer at sammenligne det med at bygge et hus. Du kan ikke få leveret køkkenet, så du kan ikke aflevere huset til folk, siger Jan Andersen til TV 2 Kosmopol og fortsætter: 

- Vi står kun lige og mangler køreprøven, så vi kan aflevere det produkt, eleverne egentlig er kommet efter.

I Nordsjælland er første ledige køreprøvetid i Helsingør den 10. juni. I København er første ledige tid den 19. juni. 

Udenfor hovedstadsområdet er der ifølge Jan Andersen tid i Kalundborg den 24. maj og i Ringsted den 28. maj. 

Tilbagevendende problem

TV 2 Kosmopol har flere gange skrevet om problemer med lang ventetid til køreprøver. Helt tilbage i 2017 beskrev vi også problematikken, hvor månedlange ventelister til køreprøver skabte stor frustration blandt køreskolelærere og elever på hele Sjælland.

Den 1. oktober 2021 overgik køreprøveafviklingen fra politiet til Færdselsstyrelsen. Blandt andet for at nedbringe ventetiden. 

quote - Det er temmelig utilfredsstillende.

Jan Andersen, kørelærer i Birkerød

Men problemet er endnu ikke løst. Senest i december 2023 indgik regeringen en aftale med kørelærerforeningerne om 12 initiativer, som skal sætte eleven i centrum og løse udfordringen med mangel på køreprøver. Blandt andet et nyt bookingsystem. 

Dengang sagde transportminister Thomas Danielsen (V): 

-  Det er min forventning, at man vil kunne mærke det her inden for det næste halve års tid, at det bliver markant bedre.

Det er dog ikke noget Jan Andersen oplever. 

Hvorfor er det, et problem, at man skal vente 5 -6 uger?

Vi har den lovpligtige undervisning, som eleverne skal have. Og det skal følge en bestemt rytme. Når eleverne har taget teoriprøven, så mangler de 2 x 45 minutter, som de skal ud og køre, siger kørelærer Jan Andersen og fortsætter: 

- Hvis eleverne skal vente 5-6 uger, så skal de - for at kunne huske meget af det, de har lært -  ud at køre måske én gang om ugen. Halvdelen eller to tredjedele af den kørsel er måske unødvendig, hvis de kunne komme noget hurtigere til køreprøven. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Ansæt flere folk

Ifølge Jan Andersen er problemet særligt stort i foråret, og de lange ventetider er noget, der fylder hos kørelærerne, når de mødes. 

- Det er noget, vi bruger meget energi på, desværre. Eleverne hober sig op. Det er en ond cirkel, man kommer ind i, siger han til TV 2 Kosmopol. 

Hvad er løsningen på problemet?

 - Løsningen er, at Færdselsstyrelsen ansætter nogle flere folk. Eller sætter deres folk på overarbejde, så vi kan få løst det her problem.

Men overarbejde er vel heller ikke en løsning?

 - Det er jo Færdselsstyrelsens vurdering. Vi har ind imellem fået køreprøver om lørdagen, og de har ind imellem kørt ekstra om eftermiddagen. Så det er jo en her-og-nu løsning. 

Kontorchef i Færdselsstyrelsen, Rasmus Agerskov Schultz, erkender, at det ikke er godt nok. 

Hvordan kan det være rimeligt?

- Det er nok heller ikke rimeligt, og vi beklager, at vi står i den situation nu, siger han. 

Han lover dog, at Færdselsstyrelsen er i fuld gang med at flytte ressourcer, så motorsagkyndige blandt andet kan tage overarbejde og lørdagsvagter.

- Ressourcerne er allerede begyndt at tilflyde, og vi vil kunne se, at der er ekstra prøver, når man kigger i vores bookingsystem i fremtiden, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik