Weekendens stormvejr har vendt op og ned på livet for en familie i Solrød Strand.
De er nogle af de mange boligejere, der har måttet se deres hjem blive overtaget af vandmasser i løbet af fredagens voldsomme vejr.
- Hele stueetagen er totalskadet. Alt hvad der er af hårde hvidevarer, gulve, vægge, møbler er ødelagt, fortæller Mickey Mølgaard Larsen til TV 2 Kosmopol.
Faktisk er familiens hjem så medtaget, at de er nødt til at finde et andet sted at bo. Derfor leder han sammen med sin kone og parrets to børn på snart to og fem år desperat efter et nyt, midlertidigt sted at bo.
- Det er hårdt. Lige nu ved vi ikke, om der kommer til at gå en måned eller et år, før vi kan komme hjem at bo igen, siger han.
Herunder kan du se flere billeder af, hvordan stormfloden gik i land hos familien i Solrød Strand:
Selvom han prøver at holde humøret oppe, så skaber det en tiltagende usikkerhed:
- Følelserne skifter meget. Vi forsøger at holde humøret højt for børnenes skyld, men så rammer frygten for, hvordan det stiller os – både i forhold til et sted at bo og det økonomiske perspektiv af skaderne.
Spørg Os - Formular
_
Vil ikke skræmme børnene
Familien har de seneste fem år boet i et hus på Engsvinget i Solrød Strand, tæt på kysten og med Lille Skensved Å løbende i baghaven.
Med alt det vand i nærheden, var de godt klar over, at deres hus var i fare under det varslede uvejr. Derfor havde de begge taget fri og delvist fri fra arbejde fredag for at hente sandsække, der kunne bruges til at barrikadere huset, og havde forsøgt at flytte møbler og elektronik fra gulvet.
Da vandstanden fredag begyndte at stige, kom vandet både fra åen, der var gået over sine bredder, samt fra et naturområde tæt ved.
- Ud på eftermiddagen kan vi se, at det begynder at gå meget stærkt, vandet kommer fra begge sider og er meget tæt på huset. Strømmen går også delvist.
Klokken 18.00 var vandet meget tæt på, og familien valgte derfor at forlade huset.
- Vores førsteprioritet er at sikre, at børnene ikke bliver skræmte, og vi ikke får en situation, hvor det bliver farligt. Derfor vi vælger at forlade huset, fortæller Mickey Mølgaard Larsen, der måtte bære børnene ud i bilen i bare tæer, fordi vandet allerede var kommet så langt op.
De installerede sig hos noget familie. Men sent på aftenen, efter børnene er blevet puttet, valgte han og hans kone at tage hen til huset og bese skaderne midt i uvejret.
Det syn, der mødte dem, var ikke rart. Men der var intet at gøre.
- Der var cirka 25 centimeter vand inden for. Vi kunne se ind ad vinduerne til vores entre, vi for nyligt har fået renoveret. Der flød en tung, to meter høj stueplante rundt i vandet.
"Egenregningen bliver stor"
Lørdag morgen vendte familien tilbage med en person fra skadeservice.
Efter få minutter var meldingen klar: Her er intet at gøre lige nu. I skal finde et andet sted at bo.
På det tidspunkt havde det meste af vandet trukket sig ud af huset, så familien for alvor kunne se skaderne indvendigt og udvendigt.
- Som min søn sagde: Det ligner Hurlumhejhuset. Alt buler, er skævt og står forkert.
I løbet af lørdagen kom meldingen fra Naturskaderådet, at uvejret kan klassificeres som en stormflod flere steder i landet – heriblandt i Solrød Kommune.
Det har stor betydning for, om forsikringen dækker. Og selv hvis ens egen forsikring ikke dækker, så er der mulighed for at få erstatning gennem stormflodsordningen.
Men det er kun en ringe trøst.
- Det er godt nyt, fordi det betyder at vi kan få noget hjælp. Men det ændrer ikke på, at stå med en stor økonomisk byrde selv. Stormflodsdækningen gælder ikke ting udenfor, og der har vi skader på en spa til 190.000 kroner, vi har fået lavet en terrasse til 120.000, vi har værksted, carport, elcykler. Det bliver ikke dækket, så egenregningen bliver stor.
Mickey Mølgaard Larsen har da også fået fri af sin arbejdsgiver mandag og tirsdag, så han kan få orden på det forsikringsmæssige – og på hvor familien skal bo det næste stykke tid.
På den front ser der heldigvis ud til at være godt nyt. Familien har med stor sandsynlighed fundet et rækkehus i nærområdet, som de har mulighed for at leje.
- Folk har virkeligt været søde til at række ud og hjælpe os, siger Mickey Mølgaard Larsen.