Efter et år med Spørg Os: Nomineret til fin folkepris

TV 2 Lorrys Spørg Os og YouTube Kanal er samlet nomineret til Folkets Journalistpris for vores konstruktive, nuancerede og tillidsskabende måde at lave journalistik på.

Da vi på TV 2 Lorry for godt et år siden bestemte os for at gøre mere ud af at lave journalistik, der tager udgangspunkt i det, som I, der bor og arbejder i hovedstadsområdet savner svar på, anede vi ikke, hvor stor interesse, der ville være for at være med. 

Det ved vi nu!

Tak for de næsten 4.500 spørgsmål, vi har fået fra jer det seneste år og de over 370.000 stemmer, I har lagt på de tre spørgsmål, som vi hver uge har sat til afstemning.

Artiklen fortsætter under billedet

Vores mest læste Spørg Os-svar handler om ikke at bruge rent drikkevand til at skylle affald i. I det hele taget får vi mange gode - og svære - spørgsmål fra jer om affald og bæredygtighed.
Vores mest læste Spørg Os-svar handler om ikke at bruge rent drikkevand til at skylle affald i. I det hele taget får vi mange gode - og svære - spørgsmål fra jer om affald og bæredygtighed.
Foto: Julius A.B. Petersen, TV 2 Lorry

De svar, der er kommet ud af jeres undren, blev alene i de første 11 måneder med Spørg Os læst over 3,5 millioner gange i mere end 17 millioner (!) minutter.

Som nogle af jer allerede har pointeret, når vi har skrevet sammen, så er kliks ikke et tegn på kvalitet. Men det er læsetiden, for i vores branche er opmærksomhed den hårdeste valuta af alle.

Læsetiden viser, at vi som befolkning interesserer os for mange af de samme ting på de samme tidspunkter, og når I fortæller os om jeres undren, giver det os mulighed for at lave journalistik, der giver svar eller i hvert fald nuancer på det, der virker uforståeligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Vores anden mest læste Spørg Os-artikel talte ind i det enorme behov for viden i den uforudsigelige og utrygge corona-tid.
Vores anden mest læste Spørg Os-artikel talte ind i det enorme behov for viden i den uforudsigelige og utrygge corona-tid.
Foto: Nanna Holst - TV 2 Lorry

Formålet med Spørg Os

TV 2 Lorry har altid være i god kontakt med borgere, organisationer og myndigheder i hovedstadsområdet, og vi får dagligt henvendelser gennem redaktionsmailen, Tip Os og vores sociale medier om begivenheder, arrangementer og konkrete sager.

Idéen med Spørg Os er at invitere flere ikke-professionelle stemmer ind i journalistikken på TV 2 Lorry og gøre det let at være med.

Det var redaktør for inddragelse og dialog, Nanna Holst, der tog initiativ til Spørg Os. 

- Traditionelt sætter vi journalister os sammen og finder ud af, hvad befolkningen har brug for at vide. Med Spørg Os vender vi serveretten rundt og beder folk fortælle os, hvad de har brug for, at vi finder et journalistisk svar på, siger hun.

quote Traditionelt sætter vi journalister os sammen og finder ud af, hvad befolkningen har brug for at vide

Nanna Holst, Redaktør, TV 2 Lorry

Spørg Os fungerer lidt som en seismograf for, hvilke tendenser der er i samfundet, når flere - uafhængigt af hinanden - undrer sig over de samme ting. 

- Når vi så ydermere tester interessen ved at lægge spørgsmålene ud til afstemning, kan vi være mere sikre på at lave journalistik, der føles relevant for dem, vi er sat i verden for, siger Nanna Holst.

Det er ikke altid, at TV 2 Lorrys journalister kan finde et klart svar eller fjerne årsagen til folks undren, selvom journalisterne forsøger, nogle gange over flere måneder.

- Vi oplever en udbredt glæde hos spørgerne over, at vi tager deres undren op eller i det mindste forsøger at finde et svar. Selv, når vi ikke kommer helt i mål, oplever vi at have skabt en større forståelse for, hvorfor tingene er, som de er lige nu. Det gør det til en fornøjelse for os at arbejde med de her spørgsmål, siger Nanna Holst.

Artiklen fortsætter under billedet

Den tredje mest populære Spørg Os artikel er afdækningen af, hvordan det kan være, at håndværkere er så tidligt på færde. En historie, vi som journalister nok ikke selv var kommet på - men vi ville også gerne kende svaret!
Den tredje mest populære Spørg Os artikel er afdækningen af, hvordan det kan være, at håndværkere er så tidligt på færde. En historie, vi som journalister nok ikke selv var kommet på - men vi ville også gerne kende svaret!
Foto: Henning Macdonald Due

Tilbage til folkeprisen

Ønsket om at give nuancer og skabe fællesskab om journalistikken har nu udløst en nominering som en ud af fem kandidater til den helt nye Folkets Journalistpris – og det er vi på TV 2 Lorry glade og taknemmelige for!

Folkets Journalistpris uddeles på baggrund af de journalistiske værdier FINT: Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid.

Prisen uddeles af Frirummet på Grundlovsdag d. 5. juni 2022

Derfor er TV 2 Lorry nomineret til Folkets Journalistpris

Fællesskab:

 • TV 2 Lorry involverer gennem formatet “Spørg os” konstant deres publikum på en måde, hvor publikum oplever at blive taget seriøst. 

 • Gennem Spørg os-formatet skaber Lorry en lang række historier, der rammer målgruppen på en måde, så journalistikken både lever op til de publicistiske kriterier og samtidig bliver brugt af deres publikum. 

 • Samtidig bruger Lorry Youtube som en kanal til at nå et nyt publikum. Det bliver gjort med respekt for både platformen og målgruppen her.


Inspiration:

 • TV 2 Lorry arbejder bevidst med at researche på løsninger såvel som på problemer. 

 • Publikum efterlades ikke med et problem alene, men som udgangspunkt altid også med et fokus på, hvad der bliver gjort eller alternativt, hvad der kan gøres ved problemet. 

 • Gennem en række forskellige tilgang søger Lorry at inspirere deres publikum med mulige løsninger på de problemer, de lever med.


Nuancer:

 • TV 2 Lorry arbejder tydeligt med af nuancere historierne, på en måde, så publikum efterlades med et bredere perspektiv på en sag efter den er blevet præsenteret via Spørg os på Lorry.


Tillid:

 • Journalistikken bliver troværdig, fordi Lorry gennem Spørg Os - formatet viser

 • Hvordan de tager deres publikum seriøst

 • Hvordan de arbejder for at finde frem til svar

 • Gør det tydeligt, hvordan man selv kan få hjælp fra kanalen til at finde svar på spørgsmål.Kilde: Juryen, Folkets Journalistpris


Mere end en brevkasse

Hvis nogen har lyst til at dykke ned i mekanikken bag Spørg Os, så kommer den her.

Vi har ikke nogen ’Spørg Os’ redaktion, for journalistikken, der kommer ud af jeres spørgsmål, bliver løst på den måde, som al journalistik på TV 2 Lorry bliver til på: Hvilken platform egner historien sig til?

TV? Online artikel? SoMe? Og så kommer ansvaret for at forløse svaret derhen.

Vi vil rigtigt gerne have spørgeren med i vores svar, og det vil de fleste heldigvis også gerne bidrage med.

quote Tak for jeres engagement og virkeligt gode spørgsmål

Os på TV 2 Lorry

Så tak for al jeres engagement, jeres virkeligt gode spørgsmål og hjælp til at prioritere, når I stemmer et spørgsmål videre til undersøgelse!

Vi er beærede over nomineringen til Folkets Journalistpris, men I tager prisen for hver dag at holde os på tæerne med journalistik, som vi givetvis ikke selv var kommet på at lave.

Spørg Os - 1 år

Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik