Kristian spørger: Hvorfor er Københavns toiletter ikke åbne hele tiden?

Vi har fået nye spørgsmål om hovedstadens toiletter. Denne gang ser vi på logikken i åbningstiderne på toiletterne og tilgængeligheden i Frederiksstaden.

For nylig undersøgte vi, hvorfor der ikke er adgang til alle de nye toiletter på metropladserne på Cityringen. 

Vi lagde også en oversigt over de 170 gratis offentlige toiletter i København i artiklen. På kortet kan man søge og se placering, åbningstider og faciliteter.

Forskellige åbningstider

Artiklen har udløst flere nye spørgsmål fra jer. Kristian Tuxen Ladegaard Berg fra Østerbro har for eksempel bemærket, at toiletternes åbningstider varierer ganske meget:

- Hvad er grunden til at toiletterne rundt omkring i København er vinterlukket, og nogle kun er åbent om dagen, men lukker om aftenen?, spørger han

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

De vinterlukkede toiletter

56 af Københavns offentlige toiletter - altså omkring en tredjedel - bliver lukket for vinteren i perioden fra november til marts. Teknik- og Miljøforvaltningen, der driver toiletterne, har denne forklaring:

- De fleste vinterlukkede toiletter er i ældre bygninger, hovedsageligt placeret i grønne områder og ved strandarealer, som ikke er frostsikre. Det betyder, at der er en risiko for, at rørene kan springe ved frost i vinterperioden, oplyser forvaltningen til TV 2 Kosmopol.

Forbedringer på vej

Politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg blev i juni 2022 enige om en såkaldt 'toiletprioriteringsliste'. Her kan man se, hvad kommunen ønsker at gøre for at stille flere toiletter til rådighed og gøre dem mere attraktive for brugerne. Et af punkterne på listen er at holde 22 af de i dag vinterlukkede toiletter åbne hele året.

- Det vil dog kræve finansiering til frostsikring af toiletterne og efterfølgende midler til drift af toiletterne i vinterhalvåret, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Spørg Os hovedstaden offentlige toiletter åbningstider åbningstid
På Christiansborg Slotsplads nr. 12 kan man finde et toilet, der er åbent året rundt, også om natten.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

De natlukkede toiletter

106 af byens toiletter lukkes af for natten. Det gælder for eksempel toiletterne på de bemandede legepladser, toiletterne på byens kirkegårde og toiletterne med opsyn - 39 toiletter i alt.

- Resten af de natlukkede toiletter ligger oftest i grønne områder og ved strandarealer, hvor der ikke er behov for toiletkapacitet i nattetimerne. Ved at lukke toiletterne om natten forebygger vi også hærværk og lignende, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen.

Frederiksstaden

 • Frederiksstaden er en bydel i København, afgrænset af Esplanaden, havnen, Sankt Annæ Plads og Bredgade

 • Bydelen er opkaldt efter Frederik 5., som i 1749 besluttede at bebygge haveanlægget fra det nedbrændte lystslot Sophie Amalienborg samt en tilstødende eksercerplads

 • Ønsket var en samlet plan 'til gavn for handel og søfart - og til pryd for byen'

Kilde: denstoredanskelex.dk

Turistmagneten Amaliehaven

Alexandra Emborg fra København NV har professionelt haft glæde af det toilet, der lå i Amaliehaven tæt på Amalienborg Slot i Frederiksstaden. Haven er for tiden under renovering, toilettet er lukket af, og Alexandra savner et alternativ:

- Som turistguide undrer det mig og mine kolleger, at der ikke bliver taget hensyn til, at stort set alle ture går til Amalienborg, men der ingen toiletter er. Det er især et problem, hvis man har gangbesværede gæster, for hvem det er for langt at gå til eksempelvis Nyhavn, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Spørg Os hovedstaden offentlige toiletter åbningstider åbningstid
Amaliehaven i København som den så ud i 2022 inden renoveringen.
Foto: Slots- og Kulturstyrelsen

Det er statens toilet

Amaliehaven ejes og drives af Slots- og Kulturstyrelsen, så Københavns Kommune har ikke nogen andel i det renoveringslukkede toilet. 

Til gengæld hjælper Teknik - og Miljøforvaltningen gerne med at pege på tre kommunale alternativer i Frederiksstaden, mens renovationen står på:

Toilettet på metroforpladsen ved Marmorkirken (Frederiksgade 1), toilettet i Nyboder (Olfert Fischers Gade 40) og toilettet i Borgergade 1.

Der er også et bemandet toilet i Nyhavn 1 og et toilet på Langelinie 25, ved Huitfeldtmonumentet, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen.

Tak for spørgsmålene!

Hvis du går og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik