Flere steder i hovedstadsområdet hænger lamperne over motorvejsstrækningerne, som de altid har gjort, men en ting er anderledes. De er slukket for altid.
Først troede jeg, at det var en fejl.
Peter Grove Andreasen er en af de bilister, der ofte kører på strækningerne, hvor lysene tidligere har været tændt efter mørkets frembrud. Men en dag lagde han mærke til, at det ikke længere var tilfældet.
- Først troede jeg, at det var en fejl, siger han.
Derfor har Peter Grove Andreasen kontaktet vores Spørg-Os redaktion med følgende spørgsmål:
"Hvordan kan det være, at vejbelysningen på motorvejene i hovedstadsområdet er slukket?"
Energibesparelse
For at finde svaret på Peters spørgsmål har TV 2 Lorry kontaktet Vejdirektoratet, som forklarer, at det handler om energiforbrug.
- Årsagen til, at vi har slukket for motorvejsbelysningen, er for at spare på energi, siger Michael Aakjær Nielsen, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.
Oprindeligt var der belysning på 70 kilometer motorvej i hovedstadsområdet, men Vejdirektoratet har slukket for belysningen på 30 kilometers motorvejsstrækninger.
- Belysningen på de 70 kilometer motorvej bruger lige så meget strøm som ca. 650 parcelhuse gør, forklarer Michael Aakjær Nielsen.
- Hvis vi reducerer belysningen med lidt under halvdelen, så reducerer vi jo også energiforbruget tilsvarende, slutter han.
Hvis vi havde bygget motorvejen i dag, så havde vi slet ikke hængt belysning op.
Forsøg
Belysningen blev slukket som et forsøg i 2019, hvor Aalborg Universitet undersøgte trafiksikkerheden og fremkommeligheden på motorvejsstrækningerne før og efter lysslukningen. Resultatet viste ingen påvirkning på trafikken, og derfor er Rådet for Sikker Trafik også trygge ved slukningen.
- Vi har kigget på evalueringen, som Aalborg Universitet har lavet, og så har vi sagt, at den, mener vi, sådan set er god nok, og der ikke er noget trafiksikkerhedsmæssigt, der gør, at man ikke kan slukke lyset permanent, siger Jesper Hemmingsen, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Den køber Peter Grove Andreasen dog ikke.
- Jeg tror ikke, at de har målt blodtrykket på de enkelte bilister, der kommer i nærheden af København og pludselig skal forholde sig til mange ting, siger han.
Ifølge ham skulle lysene tændes hurtigst muligt igen.
- Jeg synes da, det er ærgerligt, at de har slukket lyset. Når nu vi har lamperne i forvejen, så synes jeg også, at de skal bruges.
Følg med på Spørg Os siden
- Se, hvad vi allerede har svaret på
- Stem på ugens udvalgte spørgsmål
- Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
- Kom ind på Spørg Os siden her
Vejdirektoratet har dog ingen intentioner om at tænde lysene igen. Derimod planlægger de at fjerne de slukkede lamper.
- Når vi har penge til det, så vil vi gerne have de slukkede lamper pillet ned, forklarer Michael og tilføjer:
- Hvis vi havde bygget motorvejen i dag, så havde vi slet ikke hængt belysning op.
Tak til Peter for spørgsmålet!