Poul ærgrer sig: Hvorfor bruger vi ikke genbrugskrus på stadion ligesom i Tyskland?

Poul Holst fra Vanløse oplever, hvordan Bundesligaklubberne i Tyskland udelukkende sælger øl i genbrugskrus. Hvorfor kan vi ikke finde ud af det i Danmark?

Svaret Kort

  • Tysk lovgivning kræver adgang til genbrugskrus på stadion. Bundesligaklubberne er selv gået hele vejen.

  • Det koster klubberne lidt mere at bruge genbrugskrus end engangsglas.

  • Divisionsforeningen stiller mange krav til superligaklubber, men ikke til bæredygtige drikkekrus.

Fadøl er en vigtig del af en god fodboldkamp for mange fans. Men for Poul Holst, fra Vanløse, er det også vigtig at øllet bliver serveret på en bæredygtig måde. Derfor har han skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

- Hvorfor bruges der ikke genbrugskrus ved alle Superligakampe?, spørger han.

I de to bedste rækker i tysk fodbold har Poul Holst set, at der udelukkende sælges øl og sodavand i genbrugskrus, og han under sig over, at vi ikke kan finde ud af det herhjemme.

For i den danske superliga er billedet mere broget, og mange klubber bruger stadig engangsglas.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Ugens vinderspørgsmål

• 1.134 personer stemte, da Poul Holsts spørgsmål var til afstemning

• 43% eller 482 personer afgjorde, at det var hans spørgsmål, vi skulle undersøge

• Du kan selv stemme på ugens spørgsmål her i artiklen

 På Lyngby Station har de sagt farvel til engangsglassene.

- Når vi ryddede op førhen, så flød det med engangsglas i hækkene. Det var ikke et kønt syn på det her grønne stadion, fortæller Kristian Maimann, der er kommerciel chef i Lyngby Boldklub.

Så med ønsket om at blive en grønnere klub, er Lyngby Boldklub i denne sæson gået over til genbrugskrus. Og med et salg på over 60.000 øl i denne sæson, er der allerede sparet mange engangsglas. Og selvom der går lidt mere plastik, og der også bruges resurser på transport og vask, så ender resultatet hurtigt til genbrugskrusenes favør.  

- Hvis kopperne bliver genbrugt 3-4 gange, så vinder miljøet, fortæller Kristian Maimann.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Der er ikke pant på ølkrusene i Lyngby. Ved første kamp med de nye krus, var det kun 80% af krusene der kom retur. Nok fordi mange fans ville have en souvenir med hjem. For efter et par kampe, var det over 95% af krusene der kom retur.
Der er ikke pant på ølkrusene i Lyngby. Ved første kamp med de nye krus, var det kun 80% af krusene der kom retur. Nok fordi mange fans ville have en souvenir med hjem. For efter et par kampe, var det over 95% af krusene der kom retur.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Lyngbys krus bliver genbrugt omkring 10 gange i gennemsnit, så hos Lyngby Boldklub mener de, at ordningen er en succes. Og der er opbakning at hente hos miljøordinationen, Plastic Change.

- Danskerne bruger 300 millioner indgangskrus om året til kolde drikke. Så hvis vi starter med de her lukkede miljøer, stadions og festivaler, så batter det selvfølgelig noget, siger Adm. direktør Louise Lerche-Gredal.

Hun håber derfor at de resterende Superligaklubber følger trop.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Lyngby Boldklub er den eneste Superligaklub i vores område, som 100% bruger genbruskrus. FC København er ved at indfase det, og de resterende klubber bruger engangsglas.
Lyngby Boldklub er den eneste Superligaklub i vores område, som 100% bruger genbruskrus. FC København er ved at indfase det, og de resterende klubber bruger engangsglas.
Foto: Grafik / Kirsten Arild / TV 2 Kosmopol

Vil klubberne betale prisen?

Det koster lidt at have en grøn profil. Omkring en krone per solgte øl. Og den pris er langt fra alle Superligaklubber klar til at betale. 

Af superligaklubberne i vores sendeområde, er det kun Lyngby Boldklub der udelukkende sælger øl i genbrugskrus. Hos FC København er de ved at indfase genbrugskrus. Hvidovre IF, FC Nordsjælland og Brøndby IF sælger øl og sodavand i engangsglas. 

At Brøndby kun bruger engangsglas sætter vores spørger og fodboldfan i et delikat dilemma.

- Jeg holder med Brøndby, siger Poul Holst, og forsætter:

- Sportsligt præsterer de jo godt. De ligger på en andenplads, og Lyngby ligger på en ottendeplads. Men miljømæssigt synes jeg, at Brøndby ligger på en nedrykningsplads. Og Lyngby ligger i toppen, fordi man skal tænke på miljøet.

Brøndby IF har faktisk forsøgt sig med genbruskrus, men er gået tilbage til engangsglas. Vi ville gerne have hørt om deres erfaringer, men klubben ønskede ikke at stille op til interview. 

Samme besked fik vi fra FC Nordsjælland. Og til trods for flere ihærdige forsøg, lykkes det heller ikke at få Hvidovre IF i tale.

(Artiklen fortsætter under afstemningen)

Spørg Os - Afstemning

_

Hvis der skulle være fælles regler som i Tyskland, så skulle de komme fra Divisionsforeningen, som i forvejen stiller en masse krav til Superligaklubberne. Da Hvidovre IF rykkede op i Superligaen i sommers, måtte klubben for eksempel bruge knapt 16 millioner kroner på at opfylde Divisionsforeningens krav til stadionfaciliteterne. Men ingen af kravene handlede om bæredygtighed på lægterne. 

Det er heller ikke noget der er ligger i kortene hos  Divisionsforeningen.

- Vi har hjulpet klubberne med at blive klogere på hele den grønne omstilling. Noget af det, vi har set der, er, at sådan noget som engangsgrus repræsenterer ikke en særlig stor del af en klubs klimaaftryk.

(Artiklen fortsætter under billed-karrusellen)

Hos Plastic Change syntes de, at flere fodboldklubberne godt kunne høstes de lavt hængende frugter:

- Vi skal have reduceret vores forbrug. Hvorfor ikke gøre det her, hvor det ikke ændrer enormt meget vores almindelige adfærd?, siger Louise Lerche-Gredal.

Faktisk kræver det ikke andet af fansene end af finde de særlige affaldsbøtter til genbrugskrus – og det har de for længst lært i Lyngby.

Tak til Poul Holst for spørgsmålet og til jer, der stemte på det.

Hvis du går og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så stil dit spørgsmål i boksen nedenunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik