Vi har næsten alle sammen prøvet at få stukket en vatpind i halsen i forbindelse med en såkaldt pcr-test, der er den mest præcise måde at få undersøgt, om man er smittet med coronavirus.
Men hvad sker der egentlig med testen, efter vi har afgivet den, og den er blevet undersøgt. Bliver den destrueret? Bliver der taget et DNA-aftryk af hver enkelt borger, der har afgivet en test?
Det har Thomas Lindskov Petersen spurgt TV 2 Kosmopol om gennem 'Spørg Os'.
Følg med på Spørg Os siden
Se, hvad vi allerede har svaret på
Stem på ugens udvalgte spørgsmål
Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
Kom ind på siden her
Vi har derfor været i kontakt med Statens Serum Institut, der som udgangspunkt fortæller, at der sker to ting: De positive test bliver gemt, mens de negative bliver destrueret.
- Vi opbevarer de positive tests i Danmarks Nationale Biobank, hvor de bliver gemt med henblik på forskning, der gør, at vi kan følge epidemiens og virussens udvikling herhjemme. Eksempelvis hvilke varianter af corona-virussen, der er i omløb, siger Lotte Ustrup Christensen, der er kommunikationsmedarbejder ved Statens Serum Institut.
Spørg Os - Afstemning
_
DNA er uinteressant
I forhold til spørgsmålet om registrering af DNA-aftryk ved afgivne test, der også var en del af spørgsmålet, lyder svaret, at det ikke er en del af registreringen.
- Testningen bliver foretaget med mundskrab, hvor der er en masse forstyrrende elementer som eksempelvis svamp og andet, der gør det meget uegnet, hvis man ville lave en form for DNA-registrering. Hvis det et ønske at registrere DNA, ville man tage en blodprøve, siger Lotte Ustrup Christensen, der understreger, at DNA slet ikke har nogen interesse i forbindelse med opbevaringen af de positive test.
De bliver dog registreret sammen med ens CPR-nummer.
Og hvis du nu ikke ønsker, at din positive test skal gemmes til gavn for forskningen, så er der også råd for det.
Du kan nemlig kontakte Vævsanvendelsesregisteret og anmode om, hverken dine blod- eller vævsprøver eller din genetiske oplysninger skal bruges til andet end behandling af dig.
Det kan du læse mere om her.
Hvad undrer du dig over?
Har du et andet spørgsmål af bred interesse for hele TV 2 Kosmopols sendeområde, så skriv det i boksen og send det til os. Vi sætter løbende spørgsmål til afstemning og kaster os over den undren, som flest ønsker svar på.