Kommune med nedslående besked til de gamle: I får færre bade og mindre rengøring

Stevns er den seneste af mange kommuner, der akut mangler ferieafløsere på ældreområdet. For de ældre betyder det mindre hjælp og støtte i sommerperioden.

Det skorter på ældrevelfærden i sommerperioden.

Det har flere ældre og sårbare borgere på Stevns senest måttet sande, efter kommunen i den forgangne uge har sendt dem et brev og orienteret om, at de må indstille sig på at få mindre hjælp og støtte i løbet af sommeren.

quote Det er på ingen måde en ideel situation

Dorthe Kapler Holmboe, centerchef i Sundhed & Omsorg i Stevns Kommune

Det skyldes, at Stevns Kommune i år har haft ekstra svært at skaffe ferieafløsere og vikarer til kommunens hjemmepleje og plejecentre.

- Vi mangler hænder, og det kan betyde, at der for en periode er opgaver, som personalet ikke har mulighed for at nå, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

- Det kan være, at man ikke får gjort rent lige så ofte, at der er mindre tid til for eksempel rehabilitering, gå-ture, bad, sengeredning og lignende, siger Dorthe Kapler Holmboe, der er centerchef i Sundhed & Omsorg i Stevns Kommune, i pressemeddelelsen.

Kommunen oplyser, at fratagelsen af hjælp vil tage udgangspunkt i den enkelte borgers funktionsniveau.

- Det er på ingen måde en ideel situation, men jeg ved, at medarbejderne gør deres bedste for fortsat at skabe en tryg hverdag for vores ældre. Samtidig håber vi også, at man vil give en ekstra hånd med, hvis man alligevel er på besøg hos sine nærmeste. Det kunne for eksempel være at tage affaldet med ud til skraldespanden, når man går derfra, siger centerchef Dorthe Kapler Holmboe.


Ferieafløsere vil hellere være coronapodere

Hver sommer rekrutterer Stevns Kommune vikarer og ferieafløsere til de mest ferieramte uger i juli og august. Det er typisk ikke en let opgave, men ligesom hos flere andre kommuner, så er det særlig svært at rekruttere i år.

- Vi kan se, at vores egne timelønnede vikarer i højere grad får fast arbejde andre steder, da der i øjeblikket er mange ledige stillinger rundt omkring, siger Ralf Klitgaard Jensen, der er direktør i Stevns Kommune.

- Derudover så har mange af de vikarer, vi plejer at få via vikarbureauer, i år fået arbejde på test- og vaccinecentrene. Det gør, at vi kommer til at mangle personale den næste måneds tid, og det er vi naturligvis rigtig ærgerlige over, lyder det fra direktøren.

Et problem i mange kommuner

TV 2 Lorry fortalte så sent som i sidste uge – uge 28 – at mange kommuner står akut og mangler sommerafløsere på ældreområdet.

I en rundspørge, som TV 2 Lorry havde sendt ud til alle 34 kommuner i sendeområdet, svarede ni kommuner, at de står og mangler varme hænder.

Det gælder kommunerne Furesø, Frederikssund, Brøndby, Ishøj, Roskilde, Dragør, Lejre, Rudersdal og Solrød.

Ifølge Hans Holm, der er formand for Seniorrådet i Furesø Kommune, er manglen på varme hænder i sommerperioden et tilbagevende problem. Men sommeren i år er det forværret. 

- Det betyder færre aktiviteter for de ældre, og det forringer deres livskvalitet. Det skaber samtidig en stressende arbejdssituation for det personale, der skal holde skansen ude på plejehjemmene henover sommeren, siger Hans Holm til TV 2 Lorry.

Et seniorråd eller ældreråd er ældre medborgeres talerør til kommunen. I Furesø mener seniorrådsformand Hans Holm, at kommunen har forsøgt at gøre, hvad den kan for at tiltrække flere ferieafløsere til hjemmeplejen og plejecentrene. Men det er ikke en nem opgave. 

- Det er et langvarigt og velkendt problem, at der mangler kvalificeret arbejdskraft på ældreområdet. Derfor bliver det desværre også de mindst kvalificerede personer, der dækker ind om sommeren. Den eneste varige løsning er at få uddannet endnu flere social-og sundhedshjælpere, siger Hans Holm.


Stevns efterlyser uddannet arbejdskraft

På Stevns arbejder kommunen fortsat med at rekruttere nyt personale og efterspørger i den forbindelse uddannet pleje- og omsorgspersonale, der kan træde ind og afløse i ferieperioden.

Desuden arbejder kommunen pt. på at få frivillige til at komme og hjælpe med hverdagsaktiviteter på plejecentrene. Det kan for eksempel være at gå ture, spille kort, dække bord og eller lignende.

- Vi prioriterer pleje, omsorg og nærvær for de ældre højt, og ingen skal være i tvivl om, at de fortsat vil få hjælp til den basale pleje og omsorg hver dag. Men for en periode vil der desværre være opgaver, som vi kan blive nødt til at skrue ned på for at kunne nå de vigtigste, siger direktør i Stevns Kommune, Ralf Klitgaard Jensen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik