Svar fra regeringspartier kan blive opmuntrende nyt til stormflodsplaget kommune

Rødvig Havn er blevet hærget af weekendens stormflod. Nu rækker borgmester ud efter hjælp fra staten.

Stevns Kommune har været hårdt ramt af weekendens stormflod.

Blandt andet Rødvig Havn har taget enorm skade, og det er et kæmpe oprydningsarbejde, kommunen har foran sig, fortæller borgmester Henning Urban Dam (S) til TV 2 Kosmopol.

Han håber, at staten vil hjælpe kommunen med det store, og ikke mindst dyre, arbejde, de er gået i gang med.

- Det står rigtig galt til. Vi snakker i hvert fald et tocifret millionbeløb alene her i Rødvig Havn. Det er en meget stor opgave, som vi i virkeligheden har brug for, at det store fællesskab, altså staten, også tager et medansvar for, siger Henning Urban Dam.

Det store beløb, det kræver, er simpelthen ikke noget, kommunen har, fortæller borgmesteren. 

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

Uoverkommeligt beløb

Borgmesteren siger, at kommunens anlægsbudget er på 50 millioner årligt, og hvis skaderne på havnen kommer til at koste mellem 30 og 50 millioner kroner, er det nærmest uoverkommeligt.

- De 30 er reserveret til at vedligeholde, energiforbedre og alt muligt andet. Så vi har måske 10 millioner i noget, der kunne svare til løse kroner, siger Henning Urban Dam.

Ifølge borgmesteren er der ikke meget hjælp at hente, som det ser ud lige nu. 

- Som jeg har forstået lovteksten, og de muligheder der er, har man selv opgaven med at få ryddet op og få genetableret. Broer, moler og alt, hvad der hører til en havn, er undtaget de erstatninger, man kan få i stormfloden, så de står meget alene lige nu, siger Henning Urban Dam.

Selvom kommunen hjælper med al den kraft, den har, er ressourcerne begrænsede.

- Lige nu håber jeg, at andre end Stevns Kommune og fiskerihavnen hernede skal være med til at tage ansvar, siger borgmesteren. 

Politikere vil tale nærmere om potentiel løsning

Et ansvar, som erhvervsordfører Charlotte Bagge Jensen fra regeringspartiet Moderaterne ikke afviser, at staten skal være en del af.

- Der er sket en hel masse ting. Det er vildt problematisk. Vi skal kigge på, og kigge ind i, om vi kan være en del af at finde løsninger. Det er selvfølgelig noget, vi skal tale nærmere om, siger Charlotte Bagge Jensen til TV 2 Kosmopol.

Der er dog endnu ikke fundet en konkret idé til, hvordan en løsning kunne lyde.

- Jeg kan ikke sige noget om en løsning på stående fod, det er i hvert fald noget, vi skal kigge på. Vi skal have snakken, bestemt, siger Charlotte Bagge Jensen.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) talte med JydskeVestkysten søndag efter en rundtur i nogle af de hårdeste ramte byer. Ministeren er heller ikke afvisende over for, at der kan være hjælp at hente hos staten.

- Nu skal kommunerne først danne sig et samlet overblik over ødelæggelserne, og så vil vi gerne i dialog med dem, sagde Morten Bødskov til JydskeVestkysten. 

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få et interview med erhvervsordførere fra regeringspartierne Socialdemokratiet og Venstre. Erhvervsordfører Mette Reissmann (S), ønsker ikke stille op til interview. 

Venstres erhvervsordfører Hans Andersen har ikke vendt tilbage. 

Mere losseplads end fiskerihavn

Weekendens historiske stormflod hærgede Rødvig Havn i en sådan grad, at havnen nu mere ligner en losseplads end en hyggelig fiskerihavn.

Det fortæller Kristian Olsen, der er bestyrelsesformand for Rødvig Havn til TV 2 Kosmopol.

- Selv de allerstørste fartøjer er skyllet op på land, siger han og fortsætter:

- Der ligger omkring 28 både under vandet, som vi nu prøver at finde et sted, molen er smadret og de 15 bådhuse, som stod ude ved molen, er alle sammen totalt smadret, og resterne af dem er skyllet op på havnen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Rødvig Havn.
Rødvig Havn.

I sine 15 år som bestyrelsesformand havde han aldrig drømt om, at han skulle se noget lignende.

- Alt, hvad der kunne ødelægges, er ødelagt. Vi havde ikke forestillet os, at det var det her, som vi stod op til lørdag morgen, siger han.

Derfor er de nu gået i gang med en omfattende genopbygningsproces, som koster tid, kræfter og ikke mindst penge.

- Vi har altid haft en sund økonomi i vores havn. Det har vi altid været stolte af, men det her er altså et spark i pengekassen, som jeg tvivler på, at vi kan klare, siger Kristian Olsen og fortsætter:

- Fordi når vi snakker molebyggerier, så koster det mange penge. Så det kan vi nok ikke klare uden hjælp her og nu.

Han opsummerer situationen med ét særligt ord.

- Jeg har brugt ordet træls et par gange i forbindelse med det her. Det ord tror jeg lige, at jeg vil bruge igen. Det er træls.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik