Fra vinder til taber: Her risikerer borgerne en millionregning for udligning

Tårnby Kommune står til at blive blandt taberne, hvis regeringen finder flertal til ny udligningsreform. 

Det kan blive den helt omvendte verden i Tårnby.

Kommunen bliver lige nu vurderet til at skulle modtage penge i økonomisk støtte fra landets øvrige kommuner. 

Men fremover lægges der op til, at Amager-kommunen nu skal betale 38,7 millioner kroner til andre trængte kommuner.

Det fremgår, at det udspil til en ny udligningsreform, som regeringen fremlagde torsdag.

Her kan du se, hvor mange millioner din kommune skal give eller modtage.

Den kommunale udligning er det system, der fordeler penge mellem kommunerne ud fra befolkningens sammensætning og skattegrundlag.

Skuffet borgmester

Da de nye planer blev fremlagt af den socialdemokratiske regering, spærrede partikollega og  Tårnby-borgmester, Allan S. Andersen (S), øjnene op.

- Jeg blev skuffet over udspillets konsekvenser, for i Tårnby Kommune har vi de samme udfordringer som andre kommuner, der bliver tildelt flere penge i udligning. Når vi så går fra at skulle få en lille del til at skulle af med en masse penge, så tænkte jeg ‘hold da op,’ siger Allan S. Andersen til TV 2 Lorry.

Han henviser til forhold som uddannelsesniveau, dårlig sundhedstilstand, lavere levealder end gennemsnittet, flere svage ældre, flere børn med diagnoser og mange anbringelser, samt mange almene boliger. 

Derfor konkluderer han, at regeringens nye udspil må tage mere hensyn til Tårnby Kommunes placering tæt på motorvej, lufthavn, København og Malmø.

- Det gør os til en vækstkommune, hvor vi får flere borgere med en højere økonomisk levestandard, siger Allan S. Andersen.

Er det så ikke fair nok, at I skal bidrage lidt mere?

- Det er en stor pose penge for vores kommune. Tårnby Kommune har været tæt på at blive sat under administration på et tidspunkt. Det fik os til at tage et bevidst valg om at have nogle af de laveste administrative udgifter i landet, og vi har heller ikke det højeste serviceniveau, siger Allan S. Andersen.

Kan ramme velfærd

Tårnby Kommune har på den måde opbygget en ganske pæn kassebeholdning over årene, mener Allan S. Andersen, men de midler er allerede afsat. Der er tale om et trecifret millionbeløb, der skal bruges til tjenestemandspensioner.

Allan S. Andersen og byrådskollegerne er blevet enige om at afsætte 54 millioner til velfærd i 2019 og 2020 for at hæve serviceniveauet på velfærdsområdet. 

Men velfærdsområdet kan blive ramt, hvis borgmesteren og byrådet skal finde de ekstra 38,7 millioner kroner til udligning. 

- Jeg vil ikke lægge mig fast på nogle løsninger, men vi kan tage fra hele paletten. Det kan ende med skatteforhøjelser, vi kan lade være med at løfte velfærden som planlagt og vi kan lave andre prioriteter. Det er dog svært at lave flere effektiviseringer i Tårnby, siger Allan S. Andersen.

Regeringen mødtes fredag med Folketingets partier til de indledende forhandlinger om en udligningsreform. 

Se, hvordan din kommune bliver ramt af udspil

I TV 2 Lorrys sendeområde er det helt konkret 22 kommuner, der taber penge på reformen.

Nedenfor kan du se, om din kommune skal betale ekstra eller modtage mere, end den i forvejen gør, hvis det lykkedes regeringen at få gennemført sin udligningsreform.

Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der står omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.

Tallene beror på, at regeringen får gennemført sit udspil. Partierne var fredag til de første politiske forhandlinger.

 
 
Foto: TV 2 Lorry - grafik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik