Eksperter efter Field's-tragedie: "Det kan ske igen"

Der er stor risiko for, at vi kan få flere drab som i Field's. Sådan lyder advarslen fra eksperter. For siden tragedien er forholdene i psykiatrien ikke blevet forbedret. Tværtimod.

Mia Kristina Hansen bliver dybt berørt, når hun følger retssagen om skyderiet i Field's i medierne.

Formanden for SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed frygter, at noget lignende kan ske igen.

- Desværre er jeg bange for, at det godt kan ske igen, for jeg oplever, at der er rigtig mange med psykiske lidelser derude, som ikke får den nødvendige hjælp, som de har brug for, siger hun til TV 2 Kosmopol.

quote Politikerne ved jo godt, hvor galt det står til.

Mia Kristina Hansen, SIND

Den analyse bakkes op af overlæge i Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft. Hun sad med i den task force, der efter tragedien Field's kritiserede den behandling, som den 23-årige mand, der er tiltalt i sagen, fik i psykiatrien.

- Det er helt sikkert, at det kan ske igen. Og det er jo også allerede sket flere gange efterfølgende, at mennesker med alvorlig psykiatrisk lidelse har slået nogle ihjel. Det er jo sket en række gange, og det er sket i psykotisk tilstand, konstaterer overlægen.

Politikere lovede milliarder

Efter skyderiet i Fields var der stor debat om forholdene i psykiatrien. Politikerne afsatte en halv milliard kroner til at løfte psykiatrien. 

Men er der sket reelle forbedringer i psykiatrien siden tre mennesker blev dræbt i Field's? Nej, lyder svaret.

- Der er jo gået et år, og der er ikke sket nogen ændringer, det synes jeg roligt, man kan sige, siger Merete Nordentoft og samme konklusion har SIND's formand.

- Jeg oplever ikke, at der er sket de store forandringer siden sidste sommer. Der er indgået en aftale om en 10 -årig psykiatriplan. Der er blevet afsat nogle penge, men de konkrete handlinger, der gør, at det her kan ændres, dem har jeg ikke set endnu, siger Mia Kristina Hansen.

Tilbage i 2016 oplevede Mia Kristina Hansen selv et drab på det bosted, hvor hun arbejdede.

 På Center Lindegården i Roskilde blev Mia Kristina Hansens kollega, Vivi Nielsen, stukket ned af en psykotisk beboer.

Drabet fik stor mediebevågenhed. Og også i 2016 lovede politikerne, at psykiatrien skulle løftes.

Dengang sagde daværende statsminister fra Venstre, Lars Løkke Rasmussen følgende i sin nytårstale i 2017:

- De offentlige ansatte fortjener tryghed og respekt. Ikke vold, ikke chikane, ikke risiko for deres liv.

Røde smileyer 

For Mia Kristina Hansen er de manglende forbedringer i psykiatrien et deja-vu. Psykiatrien er i dag lige så udsultet som i 2016, mener hun.

- Jeg er jo rigtig ked af, at der kom lig på bordet dengang, da min kollega blev slået ihjel. Vi råbte op, og de lovede ændringer, men drabene i Field's sidste sommer viste jo, at der ikke er sket forandringer, der forhindrer, at det her sker igen, siger Mia Kristina Hansen.

TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i arbejdsforholdene på de psykiatriske centre i Region Hovedstaden. 

I alle de seneste rapporter fra arbejdstilsynet får centrene påbud, gule og røde smileyer, fordi medarbejderne bliver udsat for vold og trusler.

quote Der er folk, der overvejer at holde op med at arbejde i psykiatrien

Merete Nordentoft

I en tilsynsrapport fra Psykiatrisk Center Ballerup står der blandt andet:

"Der er et par gange om ugen ansatte, der udsættes for fysisk vold fra patienterne i form af kast med genstande, spark og slag med flad hånd eller knytnæve. De ansatte har indtil for nylig i en periode været udsat for gentagne kvælertag fra en patient. De ansatte udsættes dagligt for verbale trusler, herunder dødstrusler."

Endvidere står der, at der siden januar 2022, har været 39 voldsepisoder og at 70 procent af patienterne er gengangere, som har været indlagt før.

- Der er folk, der overvejer at holde op med at arbejde i psykiatrien. Der er folk, der rapporterer, at de synes, at de har vanskelige arbejdsforhold. Det er jo, fordi det er en meget presset psykiatri, hvor vi har brug for flere ressourcer, siger Merete Nordentoft.

Kræver den rette hjælp og behandling

Ifølge Mia Kristina Hansen er mennesker med psykiske vanskeligheder som udgangspunkt ikke farlige, men de kan blive til fare for sig selv og andre, hvis ikke de får den rette behandling og hjælp.

- Det er vildt, at 70 procent af patienterne er gengangere. Det viser jo med alt tydelighed, at de ikke får den hjælp, de behøver. På afdelingerne ude på de psykiatriske centre prøver de at gøre det bedste, de kan, men der mangler medarbejdere, der mangler ressourcer til, at man kan udføre sit arbejde.

Mia Kristina Hansen håber snart der sker reelle forbedringer i psykiatrien, men hun vil se det, før hun tror på det.

- Jeg ved ikke, hvad der mere skal til, for at vi kan få ændret på systemet, for politikerne ved jo godt, hvor galt det står til, siger Mia Kristina Hansen.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Tilsynsrapporter på de psykiatriske centre i Region Hovedstaden

TV 2 Kosmopol har søgt aktindsigt i de seneste tilsynsrapporter på følgende psykiatriske centre i Region Hovedstaden:

 • Psykiatrisk Center Ballerup

 • Psykiatrisk Center Glostrup – Brøndbyøstervej

 • Psykiatrisk Center København Administrationen

 • Psykiatrisk Center Nordsjælland Frederikssund

 • Psykiatrisk Center Sct. Hans

Alle centre har fået påbud fra Arbejdstilsynet. Nedenfor kan du læse hvorfor:

 • Psykiatrisk Center Ballerup: Her har de fået strakspåbud, fordi medarbejderne ikke er sikret effektivt nok mod vold og trusler. Siden januar 2022 har der været 39 voldsepisoder.

 • Psykiatrisk Center Glostrup: Her har de fået påbud, fordi der er risiko for medarbejdernes sikkerhed og sundhed på grund af for stort arbejdspres og arbejdsmængde.

 • Psykiatrisk Center København: Her er der for stor risiko for, at patienterne kan medbringe våben ind på afdelingerne. Derfor er der givet et strakspåbud.

 • Psykiatrisk Center Nordsjælland Frederikssund: Arbejdstilsynet vurderer, at risikoen for vold og trusler er for stor. Samtidig mener tilsynet ikke, at virksomheden i tilstrækkeligt omfang forebygger risikoen for vold. Derfor er der givet et påbud.

 • Psykiatrisk Center Sct. Hans: Her bliver medarbejderne udsat for grov mobning, seksuel chikane og fysiske krænkelser. Påbud er derfor givet.

Minister lover bedring

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre. Hun har sagt nej til et tv-interview. I stedet for har hun sendt følgende skriftlige svar:

- Vi skal være langt bedre til at gribe mennesker, der slås med psykiske lidelser, og der er slet ingen tvivl om, at psykiatrien alt for længe har været udfordret og underprioriteret. Regeringen er derfor også i fuld gang med at give et markant økonomisk løft til psykiatrien, så behandlingskapaciteten kan udvides, og der kan ansættes flere sundhedsmedarbejdere, skriver Sophie Løhde til TV 2 Kosmopol.

Retssagen mod den 23-årige mand fra skyderiet i Field's begyndte i mandags. 

Der ventes dom i begyndelsen af juli måned.

Efter hændelsen i Field's stod politikere i kø med løfter om bedre forhold i psykiatrien. Men, flere centrale kilder mener ikke, der er sket mærkbare forandringer, og derfor kan drabsepisoder som den i Field's ske igen.Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik