Gry, Helle og Sofie var i Field's, da tragedien brød ud: Nu er mareridt og psykologhjælp hverdag

Onsdag den tredje august markerer månedsdagen for skyderiet i Field's. Her kan du læse, hvordan nogle af de mennesker, der var til stede på den skæbnesvangre julidag, har det nu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Knap 900 mennesker har - ligesom Gry Christiansen og Helle Jensen - fået krisehjælp efter skuddene i Field's.
Foto: Meha Karimi

Forestil dig, at du skal en tur i Bilka. Du skal bare have noget aftensmad efter en familiesammenkomst. 

Det næste minut løber du for livet med din baby på armen. 

Det kunne også være, du stod i kø til en restaurant sammen med din søster. I skal ind at se Harry Styles. I glæder jer helt vildt. 

Et splitsekund senere runger et skud gennem luften - og alt bliver kaos.

Herunder kan du møde Gry, Helle og Sofie. Tre helt almindelige mennesker, som alle var i Field's den dag og lige netop det tidspunkt, skyderiet fandt sted. 

Hver især har de vidt forskellige oplevelser af episoden. Og hver især arbejder de stadig med konsekvenserne af det, der skete.   

Læs, hvordan tre mennesker er påvirket af Field's-tragedien en måned efter
1

Gry Christiansen skal starte i 2.G om en uge - det gør hende bekymret

Meha Karimi

Gry Christiansen opholder sig på anden sal i restaurantafdelingen af Field's, da hun hører et skud. Det kommer fra et sted bag hende, og gang bliver lynhurtigt til spurt. Nogle skriger, mens andre græder - de færreste forholder sig tavse.

Hun er forholdsvis tæt på den, der skyder.

Og den oplevelse har sat sig i den 18-årige kvinde, som skal starte i 2.G efter sommerferien. En ferie, der har været "ret lang", som hun selv siger.

Det manifesterer sig tydeligst i hendes hverdag, hvor alt, hun kan forbinde med noget fra Field's, kan udløse voldsomme reaktioner.

Hun nævner et eksempel fra et biografbesøg med sin mor for nylig. 


- Med det samme trykker jeg mig helt ned i sædet, så hvis der var nogen bagved, der ville et eller andet, kunne de ikke se mig. Undervejs i filmen er der en i biografen, der rejser sig. Vedkommende står nede ved nødudgangen. Og så bryder jeg fuldstændig sammen. Jeg græder og bliver virkelig bange, fortæller hun. 


Mareridt om natten - og dét at være 18

Gry Christiansen får mareridt om natten. Særligt er der en drøm, der vender tilbage. 


- I nat drømte jeg, at der var nogen, der skød. Jeg vælger at lægge mig under et bord, græder og går i panik, selvom det slet ikke var det, jeg i virkeligheden gjorde. Jeg drømmer hver nat, og jeg har ikke haft en god drøm, siden det skete, siger hun.

Snart er sommeren ovre, og det bekymrer den 18-årige gymnasieelev, at hun snart skal tilbage på skolebænken. Men det, at skyderiet skete bedst som sommerferien startede - var efter omstændighederne - egentlig ret 'heldigt', mener hun.

Hun har nemlig haft mulighed for at tage al den tid, hun havde brug for. Og hun har haft mennesker omkring sig det meste af tiden, som ville have været svære at samle om sig, hvis de havde været på arbejde eller i skole.

Derudover har hun frabedt sig ansvar for opgaver og ladet sin mor bestemme over hende mere end sædvanligt.

- Jeg er bekymret for at skulle starte i skole snart. Jeg får dobbelt så mange nye fag i forhold til sidste år. Det er gået så meget udover mig personligt, at det uden tvivl ville være gået ud over min skole, hvis det var sket i skoletiden. Der har jeg jo noget ansvar, som jeg ikke kunne have levet op til, fortæller hun.

Gry Christiansen har nogle rigtig gode veninder. Dem, hun holder allernærmest og kan dele alt med. Men selvom de er tætte, synes hun ikke, at hun kan være hundrede procent sig selv.

- Jeg har nogle gode veninder. Men jeg føler, at jeg har et ansvar for, at det, der skete, ikke skal fylde, når jeg er sammen med dem, siger hun. 

Grunden til at Gry står frem

Den eneste, der helt forstår Gry Christiansen, er hendes søster. De flygtede sammen hånd i hånd fra den rædsel, der foregik bag dem. 

Selvom de i høj grad har oplevet det samme den dag i Field's, og de har visse genetiske fællestræk, har søsteren - efter omstændighederne - det bedre i dag, end Gry. Det er i hvert fald hendes oplevelse af tingene.

- Der er så stor forskel på, hvordan folk har det efter sådan noget. Jeg føler, jeg har fået det værre, men min søster har det efter omstændighederne godt og kan fortsætte et almindeligt hverdagsliv, fortæller hun.

I sidste ende er der to grunde til, at 18-årige Gry Christiansen, der kommer fra en lille by på Vestsjælland, står frem med sin historie.

- Jeg vil gerne støtte andre, der var i Field's, så de ved, at de ikke er alene, hvis de også stadig har angst, eller er mærket af det. Det er en oplevelse, som altid vil være med i vores personlige bagage. Nogle døde, og mange familier er mærket for livstid. Det er så tragisk og meningsløst.


- Jeg håber, at min personlige fortælling kan påvirke “systemet”, så det aldrig mere sker igen. En hyggelig sommeraften skal ikke forvandles til en meningsløs skudepisode. Aldrig nogensinde mere. De må tage ansvar, og gøre hvad der skal til, så det aldrig nogensinde sker igen. 


Snart skal hun til samtale med en psykolog. Men på krisehjælpens anbefaling har hun set tiden an, fordi de mente, hun ville få det bedre efter en måneds tid.   

2

Sofie Khajuria flygtede med sit barn på armen

Meha Karimi

Sofie Khajuria stod ved køledisken i Bilka i storcenteret, da folk pludseligt begyndte at løbe. Hendes mand stod i den anden ende af butikken med deres ældste barn, og derfor blev parret væk fra hinanden under flugten.

Egentlig var hun så langt væk fra gerningsmanden, at hun ikke selv hørte nogle skud. Men det varede ikke længe, før folk begyndte at sige, at der var én, der gik og skød.


Så hun måtte bare spæne. Hun løb alt, hvad hun kunne med sin baby på armen. Barnevognen var nemlig væltet, da hun forsøgte at trække den efter sig på vej ud af Field’s.

- Det var forfærdeligt. Jeg løb alt, hvad jeg overhovedet kunne uden at vide, om min mand og ældste datter var okay. Det gav ingen mening at forsøge at finde dem, og min mand havde min telefon, så jeg kunne ikke få fat på ham. Jeg var chokeret og bange, fordi jeg ikke vidste, hvor de var. Min store pige blev meget forskrækket, da hun så voksne mennesker stå og græde, og mængden af politifolk der kom stormende, siger hun.


En måned senere

Sofie Khajuria er 38 år gammel. Hun er projektleder i Københavns Kommune og bor i Brønshøj med sin mand og deres to børn. En pige på fire år og en på blot syv måneder.

I dag er hun ikke voldsomt påvirket af skyderiet. Men som hun selv siger, var hun heller ikke så tæt på gerningsmanden, som hun kunne have været.

Alligevel kan hun mærke, at hun er begyndt at justere sin adfærd. Og så kommer hun også til at tænke på Field’s-episoden, når hun gør ting, som hun også gjorde, da det skete.

For eksempel tænker hun nogle gange på sin flugt, når hun trækker barnevognen baglæns, som hun gjorde, da den væltede på vej ud af Field’s, forklarer hun.


- Altså vi var jo ikke så tæt på, hvis man kan sige det sådan. Min mand og jeg har snakket rigtig meget om det, men gør det ikke så meget længere. Det kommer mest op til middagsselskaber, når nogen, vi ikke har set længe, spørger ind til det. Ikke så lang tid efter, det var sket, var jeg i Magasin. Der stod jeg i en glaselevator og følte mig lidt udsat, hvis nu der var en, der havde onde hensigter. Jeg kan også mærke, at jeg holder ekstra øje med, hvor nødudgangene er, når jeg er ude i byen. Så jeg tænker mere over nogle ting, men det stopper mig ikke i at gøre noget. Med det sagt, så er det ikke glemt. Slet ikke, siger hun.


Sofie Khajuria er taknemmelig

En lille måneds tid senere kan Sofie Khajuria godt ærgre sig over, at de den dag i starten af juli besluttede sig for at gå i Bilka i Field’s for at handle ind til aftensmad. Men hun skyder hurtigt tanken væk og afløser den med en anden.


- Jeg synes, det er helt vildt træls. Det er så sindssygt frustrerende, at det skete. Det varede 13 minutter, og så skulle vi være der lige netop dér. Hvorfor skulle vi overhovedet ind at købe aftensmad? Jeg er aldrig i Field’s, og så var jeg der lige der. Men igen, jeg er helt vild taknemmelig. Vi kom ud så hurtigt, og der skete ikke noget med min nære familie. Jeg er helt vildt taknemmelig over, at vi kun skulle have aftensmad og ikke shoppe eller spise, siger hun.

Datteren: "Politiet kan fange en røver"

Selvom familien ikke er udpræget mærket af hændelsen i Field’s længere, kommer det sommetider op, når Sofie Khajurias datter nævner det. I starten var det svært for hende at forstå, hvor hendes cykelhjelm var, og hvorfor løbehjulet ikke kom med hjem. Det var også blevet efterladt, da de flygtede. 

- Lige da det var sket, havde jeg ikke nået at samle en tanke, og hun var meget forskrækket over politi og udrykning. Senere sagde hun selv ”det var godt, at der var politi, for de kan fange en røver”. Så efterfølgende har jeg gjort meget ud af at sige, at der var en mand, der havde gjort noget ondt, men at politiet fangede ham hurtigt. En gang imellem siger hun også, "det var godt, at vi fik vores ting tilbage", fortæller Sofie Khajuria. 

3

Helle Jensen har sagt sit job op efter skyderiet i Field's

Meha Karimi

Helle Jensen er 47 år og var i biografen i Field's under skyderiet. Da rulleteksterne kom, smuttede hun ud for at gå på toilettet.

Hun gik ud på gangen, der ligger op ad biografsalen. Her skulle hun lige til at tage i dørhåndtaget på den første og bedste dør, hun møder. En pludselig indskydelse får hende til at tænke, at den dør, hun skal til at gå ud ad, fører ud til parkeringspladsen.

Derfra er hun bange for, at hun ikke kan komme ind igen.

Så hun lader døren være og finder en anden dør længere nede ad gangen, som fører ud til et toilet. Efter toiletbesøget genforenes familien i forhallen til biografen. Eller, det gør de ikke helt.

- De (kæresten og sønnen, red.) siger til mig, jeg ikke må komme hen til dem. Først tror jeg, de laver fis. Men min søn siger "nej mor, du må ikke komme herhen, der ligger en. Jeg svarede ham, at vi så måtte hjælpe vedkommende. Hans svar var bare, "det kan vi ikke". 

Minutterne går, og Helle Jensen, kæresten og sønnen må gemme sig i et lille mørkt rum i biografen med 15 andre, indtil specialstyrkerne kommer og råber, at de skal komme ud.

Efterfølgende ser de en video af den formodede gerningsmand i medierne. Helle Jensens søn siger:

- Det var godt, du troede, døren, du var ved at gå ud ad, førte ud til til parkeringspladsen. Ellers var du gået lige ud i ham.

Fire uger senere er Helle i Spanien

Da TV 2 Lorry kommer i kontakt med Helle Jensen fra Vallensbæk, er hun i Spanien med sin kæreste og søn.

Efter oplevelsen i Field's blev hun sygemeldt. Hun kunne ikke koncentrere sig og fik angstanfald. På sit daværende arbejde, sad hun nemlig i en lille reception alene. Men hun har brug for mennesker omkring sig.

Siden har hun raskmeldt sig for at tage til Spanien. Og nu har hun sagt sit arbejde op. Hun trænger til at trække stikket, som hun selv siger.

- Det er dejligt at være lidt væk fra det hele, men det har sat sine spor. Jeg er meget mere opmærksom på, hvad der foregår omkring mig. Jeg har sagt mit job op, da episoden har gjort, at jeg har fundet ud af, det er vigtigt, at man laver noget, man elsker. Så nu skal jeg til at finde noget nyt, fortæller hun. 

Mareridt, angsttilfælde og koncentrationsbesvær

Helle Jensen fortæller, at de første to uger efter skyderiet var præget af mareridt. Og så fik hun åndenød, når hun så politiet og politiafspærringer. Heldigvis er begge dele blevet bedre, som det kommer mere og mere på afstand.

I deres lille familie har de talt om, at de skulle tilbage i Field's igen. Og om biografen vil lukke dem ind igen, så de kan være der lidt for derefter at gå ud og opleve, at alt er sikkert og trygt. Indtil videre er det blevet ved snakken.

- Min kæreste og søn har ikke rigtig lyst til det. De virker til at have det ok. Jeg er dog meget opmærksom på min søn, da han ikke rigtig viser tegn på noget, siger hun.

Helle Jensen understreger, at episoden ikke er glemt. Hun taler stadig med sin kæreste om det, som er meget  sød og forstående.

Det er især, når de oplever noget, som relaterer sig til det, der skete i FIeld's, at de taler om det.

- Alle de der hvis’er kommer tit op. Jeg har taget imod krisehjælp og taler med psykolog. Jeg tror aldrig, jeg kommer til at glemme det. Men jeg håber, at den ryger længere og længere væk i erindringen med tiden, fortæller Helle Jensen. 

Link kopieret!

Seneste nyt

FCK slår FCN og overvintrer på førstepladsen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter en hæsblæsende kamp i Parken mandag aften slutter FC København efteråret af helt i toppen af Superligaen, mens FC Nordsjælland må tage til takke med en 7. plads.

Med ti minutter tilbage af den officielle spilletid stod det 1-1, men FCK's Thomas Delaney gjorde det til 2-1, og blot to minutter efter lagde Mohamed Elyounoussi bolden over i det modsatte hjørne og gjorde det til 3-1, der blev kampens slutresultat.

Link kopieret!

Trængte familier må kigge langt efter den store julemiddag

Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Julen er hjerternes fest.

Men for mange børn i økonomisk trængte familier kan julen også være en smertefuld tid.

En ny afsavns-undersøgelse, foretaget af Røde Kors blandt julehjælpsmodtagere, viser, at 82 procent af disse familier i Region Hovedstaden må undvære eller spare kraftigt på julegaver, og 80 procent må reducere eller helt undvære (51 procent) en rigtig julemiddag, skriver Røde Kors i en pressemeddelelse.

- Et af mine børn vil slet ikke i skole efter juleferien, for han bliver trist, når han hører om sine kammeraters jul, fortæller en mor i undersøgelsen.

55 procent af de adspurgte familier, der bor i Region Hovedstaden, har også så store økonomiske problemer resten af året, at de ikke har råd til nødvendigt tøj og sko til børnene, og 20 procent af forældrene har været nødt til at springe måltider over til børnene. Det er lidt højere end på landsplan, hvor 18 procent har sprunget måltider over.

63 procent af de økomisk trængte familier i Region Hovedstaden svarede også, at de har været nødt til at undlade at holde fødselsdag for klassen eller kammerater.

Link kopieret!

Elbiler overhaler for første gang benzin og diesel men er langt fra dem, der flest af

Foto: Sebastian Elias Uth/Ritzau Scanpix

Danskerne har foden på speederen, når det kommer til at købe elbiler. Ved udgangen af november udgjorde elbiler cirka 61 procent af de solgte personbiler i Danmark i 2024. I 2023 endte andelen på 42 procent. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed er 2024 på vej til at blive året, hvor antallet af solgte elbiler for første gang overhalede benzin- og dieselbilerne henover et helt år, hvor salget dækker både over nyregistreringer og importerede brugte biler.

Det glæder skatteminister Rasmus Stoklund:

- Det viser både, at danskerne synes, infrastrukturen for elbiler fungerer, og at de politiske initiativer, vi har taget for at gøre det attraktivt at vælge elbilen, virker, siger skatteminister Rasmus Stoklund (S).

Men, selvom danskerne nu oftere vælger elbilen fremfor en benzin- eller dieselbil, når der skal købes ny bil, så består den samlede bilbestand dog stadig overvejende af fossile biler. Per 30. november er 12 procent af bilbestanden elbiler, mens konventionelle biler udgør 84 procent. Plug-in hybridbiler – som fra 2026 ikke længere vil betragtes som grønne – udgør 4 procent.

Link kopieret!

Iben Hjejle modtager Danmarks ældste teaterpris

Iben Hjejle modtog tidligere på året en Reumert for sit arbejde.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mandag aften fik Iben Hjejle overrakt Teaterpokalen 2024 i Folketeatret i København af Anne Middelboe Christensen, der er medlem af Foreningen Danske Teaterjournalister og teateranmelder i Dagbladet Information.

Hun var nomineret for sine roller i Folketeatrets "Lægen" og Teatret ved Sorte Hests "Hvem er bange for Virginia Woolf?".

- Hun har knækket koden som filmskuespiller til at være på en teaterscene og tale på en teaterscene. Det er så forskelligt at spille foran et filmkamera og at spille foran et teaterpublikum, siger Anne Middelboe Christensen.

Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris, og den blev indstiftet i 1933. Den uddeles af Foreningen Danske Teaterjournalister.

Link kopieret!

Københavns Lufthavne-aktien slår egen rekord

Aktien er ved lukningen af fondsbørsen mandag steget med 60 procent.

Det er den største stigning i selskabets historie på fondsbørsen, skriver Ritzau. Selskabets samlede markedsværdi er nu omkring 46 milliarder kroner.

Det sker efter, at Finansministeriet tidligere i dag har oplyst, at den danske stat vil være hovedaktionær i selskabet igen.

Link kopieret!

Tvang sig adgang til brøndbykamp - nu er han dømt

En 34-årig mand er blevet dømt 40 dages betinget fængsel for sammen med en større gruppe at have tiltvunget sig adgang til Brøndby Stadion i forbindelse med en fodboldkamp i august 2022 mellem Brøndby IF og FC Basel.

Straffen blev desuden skærpet, da lovovertrædelsen fandt sted i en skærpet strafzone.

Link kopieret!

Sprænger strafferammen: Brødre idømmes hver 20 års fængsel i narkosag

Foto: TV 2 Kosmopol

Retten i Glostrup har idømt to serbiske brødre 20 års fængsel hver for handel med 849 kilo hård narkotika og våben.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Strafferammen for denne type forbrydelser er 16 års fængsel.

De to mænd - Milos Miladinovic på 40 og Marin Miladinovic 49 år - var ledere af en international narkoorganisation, der ifølge byretten var "usædvanligt veldrevet", og fra september 2019 til april 2022 handlede brødrene med meget store mængder hård narko.

Via krypteret kommunikation blev modtagelsen og videredistributionen planlagt, og dermed nåede 849 kilo hård narko fordelt til en lang række personer i hovedstadsområdet.

Det var primært kokain, men også til dels heroin, som mændene handlede med.

Flere gange ankom narkoen til en tankstation i Albertslund i en tysk indregistreret Audi. Herfra blev den transporteret til en lejlighed i nærheden, hvor narkotikaen blev opdelt, ompakket og opbevaret med henblik på videreoverdragelse.

Link kopieret!

Brand i slikbutik spærrer for trafik til central togstation

Foto: Presse-foto.dk

Klokken 15.01 modtog Københavns Politi en melding om en brand i en slikbutik på Toftegårds Allé i Valby. Brandvæsenet er med flere redningskøretøjer i fuld gang med at slukke branden, hvor en person er kørt til observation for røgforgiftning, fortæller vagtchef Henrik Stormer.

Trafikken til Valby Station er påvirket fra Toftegårds Plads og til stationen og Toftegårds Allé er helt eller delvist spærret.

I følge P4 Trafik giver det rigtig meget kø i begge retninger på Toftegårds Allé frem mod broen over jernbaneskinnerne.

Opdatering: Branden er nu slukket, og trafkken glider igen på Toftegårds Allé.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google