Læs livebloggen fra Retten: Field's-skytte er blevet erklæret sindssyg

Følg dagen igennem retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt for skyderiet i Field's, som kostede tre mennesker livet.

Hvad sker der? Retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt for at have åbnet ild i shoppingcenteret Field’s på Amager sidste sommer, er startet.

Skyderiet kostede tre personer livet: en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark.

Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet.

Foran centeret blev den dengang 22-årig mand anholdt. Manden var ifølge politiet "kendt i psykiatrien", mens politiet på forhånd kun havde et perifert kendskab til ham.

Han blev dagen efter skyderiet - den 4. juli - fremstillet i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket, psykiatrisk afdeling.

Den 23-årige har ved det første retsmøde erkendt de faktiske omstændigheder, som han kan huske. Men han nægter sig skyldig med henvisning til, at han var utilregnelig på grund af sindssygdom eller lignende i gerningsøjeblikket.

Onsdagens retsmøde er det fjerde i retssagen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen kort

 • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.

 • En 22-årig mand blev anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

 • I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.

 • Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

 • I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at den mistænktes sag i næsten fire måneder op til skyderiet var parkeret i Københavns Kommune.

 • Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

 • Anklagemyndigheden går efter, at den 23-årige mand, som er tiltalt for skyderiet skal idømmes en anbringelse på en sikret psykiatrisk afdeling.

 • Retssagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

Dagens retsmøde er sagens fjerde af i alt seks retsmøder. Du kan læse, hvad der skete på retssagens første retsdag her, anden retsdag her og tredje her.

I livebloggen nedenfor kan du læse, hvad der kom frem under fjerde retsmøde.

(Livebloggen opdateres ikke længere.)

Retssagen om skyderiet i Field's - dag 4

liveblog

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik