Tiltalte tog ordet i retten: - Undskyld, undskyld, undskyld

Følg dagen igennem retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt for skyderiet i Field's, som kostede tre mennesker livet.

Hvad sker der? Retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt for at have åbnet ild i shoppingcenteret Field’s på Amager sidste sommer, er i gang.

Den 23-årige er tiltalt for 3 drab og 11 drabsforsøg. 

Fredagens retsmøde er det femte i retssagen. Her vil anklager og forsvarer procedere. Det ville normalt betyde, at de skal tale for imod, at den tiltalte er skyldig. 

I denne sag er det dog en smule anderledes, fordi man ikke er i tvivl om, hvem der står bag skyderiet i Field's. 

Den 23-årige har erkendt de faktiske omstændigheder, men nægter sig skyldig med henvisning til, at han var utilregnelig på grund af sindssygdom eller lignende i gerningsøjeblikket.

Det er det, hans forsvarer, Luise Høj, skal argumentere for ved fredagens retsmøde.  

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen kort

 • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.

 • En 22-årig mand blev anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

 • I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.

 • Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

 • I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at den mistænktes sag i næsten fire måneder op til skyderiet var parkeret i Københavns Kommune.

 • Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

 • Anklagemyndigheden går efter, at den 23-årige mand, som er tiltalt for skyderiet skal idømmes en anbringelse på en sikret psykiatrisk afdeling.

 • Retssagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

Dagens retsmøde er sagens femte af i alt seks retsmøder. Du kan læse, hvad der skete på retssagens første retsdag her, anden retsdag her, tredje her og fjerde retsmøde her.

I livebloggen nedenfor kan du læse, hvad der kom frem under sagens femte retsmøde.

(Livebloggen opdateres ikke længere.)

Retssagen om skyderiet i Field's - dag 5

liveblog

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik