Borgmester undveg kritiske interviews: "Min moral bedømmes i morgen"

På Frederiksberg er der lagt op til en valggyser - ligesom for fire år siden. Men i år spøger borgmesters køb og opdeling af lejlighed i kulissen.

Ved seneste kommunalvalg afgjorde 168 stemmer, at Det Konservative Folkeparti efter 108 år på magten kunne fortsætte i borgmesterkontoret på Frederiksberg.

Fire år senere tyder meget på, at valget igen bliver lige så neglebidende tæt.

quote Jeg er det mest gennemlyste menneske i Frederiksbergs kommunalbestyrelse

Simon Aggesen (K), borgmester, Frederiksberg

Årsagen er blandt andet byens siddende borgmester, Simon Aggesen, selv. Han er nemlig kommet i modvind efter en lukrativ og meget omtalt bolighandel.

Borgmesteren har flere gange forsøgt at undgå at tale om sagen i valgkampen.

Det skete blandt andet, da Simon Aggesen gik fra et interview med DR, og da han så sent som søndag ifølge avisen Ekstra Bladet tog flugten på trods af en aftale om interview.

Alt sammen fordi borgmesteren ikke ønskede at tale om boligsagen.

I et interview mandag med TV 2 siger han imidlertid, at sagen er en del af hans baggrundstæppe, men at han hellere vil tale politik.

Og han understreger – som han flere gange tidligere har gjort – at den pågældende lejlighed ikke blev købt for at tjene penge, men for at få et hjem.

- Bedømmelsen af min moral kommer i morgen, men jeg er ret sikker på, at bedømmelsen i lige så høj grad bliver på Frederiksberg og den politik, vi har stået på i 112 år, og de drømme, vi har for fremtiden. Vi får det at se i morgen – det er det skønne ved demokrati, siger Simon Aggesen.

Lyn-analyse af Hans Redder, politisk redaktør, TV 2

Det bliver en af valgets helt store historier, hvis de konservative mister deres kronjuvel efter 112 års uafbrudt styre. Selvom de konservative formentlig får et godt valg og et par nye borgmesterposter rundt om i landet, vil det ødelægge den konservative valgfest, hvis Frederiksberg glipper. Frederiksberg er ekstra uforudsigelig, fordi det er den kommune i landet med flest nye vælgere. Hver tredje vælger i Frederiksberg skal stemme i kommunen for første gang.

Styrelse og ombudsmand har vurderet sagen

Sagen handler kort fortalt om, at Simon Aggesen og hans kone, ifølge Ekstra Bladets afdækning af sagen, i 2016 købte en ejerlejlighed på 460 kvadratmeter til en fordelagtig pris.

To år senere i 2018 fik Simon Aggesen - der på det tidspunkt ikke var borgmester, men medlem af byrådet - lov til at opdele lejligheden i to. På den måde tjente Simon Aggesen på fire år ifølge avisen over 11 millioner kroner.

Du kan læse om hele sagen her. Både Ombudsmanden og Erhvervsstyrelsen har vurderet sagen og er kommet frem til, at der ikke er foregået ulovligheder.

quote Det er en sag mellem Simon Aggesen og vælgerne

Michael Vindfeldt (S), spidskandidat på Frederiksberg

Selv siger Simon Aggesen til TV 2:

- Jeg er det mest gennemlyste menneske i Frederiksbergs kommunalbestyrelse, og hvis man virkelig er interesseret i den sag, kan man jo gå ind og læse den lange redegørelse, der ligger på kommunens hjemmeside.

Hos modkandidat har sagen fyldt meget hos vælgerne

I det hele taget oplever Simon Aggesen, at vælgerne i valgkampen har været mere optaget af af de konservatives politik for byen end for hans boligsag.

Det er en af de øvrige tre modkandidater til posten som Frederiksberg-borgmester, den socialdemokratiske Michael Vindfeldt, dog ikke helt enig i.

- Jeg er blevet spurgt rigtig meget til den (sag, red.), og der har jeg sagt, det samme, som jeg siger nu: Det er en sag mellem Simon Aggesen og vælgerne, siger han til TV 2.

Begge kandidater deltog mandag i en debat på TV 2 NEWS om partiernes politik og visioner for Frederiksberg. Husk, du kan få gratis adgang til TV 2 PLAY under resten af valgkampen.