Flere gymnasier sætter stopper for unges druk ved skolestart

Roskilde Katedralskole skubber gymnasiefesterne til efter efterårsferie. Lidt nederen, siger eleverne.

Det bliver med mocktails eller alkoholfrie øl, når tusindvis af elever i disse dage starter på ungdomsuddannelsen.

Flere gymnasier vælger nemlig at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om en alkoholfri skolestart.

Det fortæller formanden for Danske Gymnasier, Henrik Nevers.

Der er ikke et fuldt overblik over, hvor mange der følger Sundhedsstyrelsens opfordring, men ifølge Henrik Nevers er det flere og flere. Han mener, at det er fornuftigt, at skolerne vælger at følge retningslinjerne.

- Når man starter på gymnasiet, skal det ikke være alkoholen, der er det primære, men det sociale, siger han til TV 2.

Har indført alkoholkodeks

Et af gymnasierne, der i år har valgt at skubbe festerne til efter efterårsferien i oktober, er Roskilde Katedralskole.

Ifølge rektor Claus Niller er det for at sikre, at dialogen mellem gymnasiet, de unge og deres forældre er blevet etableret, inden alkoholen flyder.

- Vi vil sikre at komme i dialog om, at det ikke er så fornuftigt at komme til festerne, når man har drukket en hel masse, siger Claus Niller til TV 2.

quote Man skal bare respektere hinandens grænser, og så går det helt fint

Clara Hartelius, gymnasieelev på Roskilde Katedralskole

Derudover har skolen indført et alkoholkodeks, hvor man kan komme gratis til fester, hvis man har en promille på under 0,5. Desuden vil elever, der er stærkt berusede, heller ikke blive lukket ind til fester, forklarer rektoren.

Selvom Sundhedsstyrelsen kom med sin anbefalinger om en alkoholfri studiestart sidste år, var der stadig fester med alkohol for Roskilde Katedralskole for et år siden.

Elever oplever ikke pres

Ifølge en af eleverne, der oplevede det, hjalp alkoholen til at åbne op og på den måde lære de andre elever at kende.

- Hvis jeg var de nye, ville jeg synes, at det var lidt nederen, at man ikke måtte drikke, siger Clara Hartelius, der i dag går i 2.g på Roskilde Katedralskole.

Oplevede I et pres for at drikke?

- Nej, det synes jeg ikke. Der var også folk i min klasse, der ikke drak. Det var ikke et problem. Man skal bare respektere hinandens grænser, og så går det helt fint.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Zeineb Bakan (til venstre) og Clara Hartelius (til højre) måtte godt drikke alkohol til skolefester kort efter studiestart sidste år. I år er reglerne lavet om.
Zeineb Bakan (til venstre) og Clara Hartelius (til højre) måtte godt drikke alkohol til skolefester kort efter studiestart sidste år. I år er reglerne lavet om.
Foto: TV 2

En af dem, der ikke drikker alkohol, er Zeineb Bakan fra parallelklassen. Hun giver også udtryk for, at der ikke hersker et pres for at drikke i forbindelse med studiestart.

- Jeg synes, at folk respekterer det, og jeg synes ikke, der har været et pres, fortæller hun.

Asger Kjær Sørensen, der er forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, mener, at et forbud mod alkohol i studiestarten er den forkerte vej at gå.

- Unges alkoholforbrug skal foregå i trygge rammer, som der er på et gymnasie. Og det er ikke, fordi de unge holder op med at drikke med et forbud. De gør det bare, hvor det er sværere at sørge for, at det kan ske under ordnede forhold, siger Asger Kjær Sørensen til TV 2.

Rektor Claus Niller deler ikke oplevelsen af, at de unge finder andre steder at feste med akohol på, når skolen forbyder det.

Han er heller ikke enig i, at det skulle blive sværere at lære hinanden at kende i gymnasiets første måneder.

- Tværtimod tror jeg, de unge er enige med os i, at vi kan sagtens holde fester, uden vi behøver at drikke så meget, så vi bliver dårlige og kaster op. Og dem, der ikke drikker, bliver også inviteret ind i fællesskabet på den her måde, siger rektoren.

Unge under 18 år frarådes alkohol

Ifølge enhedschef fra Sundhedsstyrelsen Niels Sandø er et alkoholforbud de første måneder efter skolestart dog et vigtigt signal at sende til de unge.

Han mener, at det giver tid til at finde sig selv det nye sted, inden alkohol kommer ind over.

- Det er jo for at give de nye elever, der kommer lige fra folkeskolen, en mulighed for at lande fagligt og socialt og finde venner, inden der kommer et pres for at drikke, siger Niels Sandø og tilføjer:

- Og vi ved, at der er rigtig mange af de unge, som føler, at der er et pres for at drikke.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tobias Hyllegaard Schwebs, der går i 2.E på Roskilde Katedralskole, mener, at alkohol gør det nemmere at lære nye mennesker at kende.
Tobias Hyllegaard Schwebs, der går i 2.E på Roskilde Katedralskole, mener, at alkohol gør det nemmere at lære nye mennesker at kende.
Foto: TV 2

Sundhedsstyrelsen sendte sidste år et brev til direktører og rektorer på landets gymnasier og erhvervsskoler. I brevet blev der præsenteret en række forslag til at ændre skolernes regler, så alkoholen fylder mindre til fester og arrangementer.

Et af dem går på at forbyde alkohol til fester fra skolestart og frem til efterårsferien.

Baggrunden for opfordringen var anbefalinger om unges indtag af alkohol, som blev meldt ud i foråret 2022.

Styrelsen fraråder, at unge under 18 år drikker alkohol, fordi det skader hjernens udvikling og evne til at lære, planlægge og huske. Samtidig øger alkohol risikoen for ulykker, vold og uønsket sex, lyder det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik