Hårdkogte svenske kriminelle forbindes med skyderier

De kriminelle går ganske enkelt på gaden for at slå ihjel, siger politiinspektør Torben Svarrer, der er bekymret over de seneste mange skyderier.

Tre dræbte, fire skyderier og fem sårede.

Dette har de seneste dage været det meget synlige resultat af en verserende konflikt mellem en kendt bandegruppering fra Københavns NNV-kvarter på den ene side og en gruppe organiserede kriminelle på den anden.

Det har Københavns Politi tirsdag bekræftet på et pressemøde, hvor politiinspektør Torben Svarrer samtidig satte ord på en konflikt, hvor de involverede kriminelle udviser en voldsparathed, der er helt usædvanlig.

En 21-årig svensk mand er anholdt og sigtet for drab og drabsforsøg på Nørrebro torsdag, og adskillige kendte kriminelle fra Sverige er blevet registreret i selskab med kendte kriminelle i København.

Ifølge TV 2's oplysninger har den unge 21-årige svensker relationer til bandemiljøet i sit hjemland og forbindelse til flere personer, der i Sverige beskrives som lejemordere.

Politiinspektøren bekræfter, at der i øjeblikket er tæt samarbejde mellem de danske og svenske myndigheder.

- Der giver sig selv, at vi så etablerer og udbygger et samarbejde med Sverige i forhold til efterretningsudvekslinger, siger politiinspektør Torben Svarrer og uddyber:

- Det samarbejde bliver eskaleret op, når vi ser, at der er flere kriminelle fra Sverige herovre.

Tirsdag ønskede justitsminister Nick Hækkerup (S) ikke at uddybe, hvordan samarbejdet med Sverige foregår - ligesom han afviste at uddybe, om det nuværende konfliktniveau giver politiet øgede beføjelser i forhold til den diplomatiske forbindelse over Øresund.

- Vi har en løbende dialog med vores svenske kollegaer, men præcis det her synes jeg ikke, at jeg skal sige noget om endnu, sagde Nick Hækkerup til TV 2.

TV 2 - 1
TV 2 - 2

Skyderier eskalerer i Sverige

Ifølge TV 2s oplysninger har dansk politi blandt andet stoppet flere biler, hvor svenske kriminelle er kørt i kortege med danske kriminelle, og et ledende svensk bandemedlem fra Malmø er i den forbindelse blevet registreret.

Sverige har gennem de seneste år været præget af et langt større antal dræbte, skyderier og bombesprængninger, end vi har set i Danmark, ligesom flere kendte kriminelle i Sverige defineres som lejemordere.

I 2020 blev 47 personer skuddræbt og 117 såret under i alt 366 skudepisoder i Sverige.

Alene i år har der været op mod 300 skyderier, hvor mere end 40 er omkommet i vores naboland mod øst.

- Sverige har en lidt anden måde at definere bandemiljøer på, men der er tale om personer, der er kendt fra det kriminelle miljø i Sverige, siger Torben Svarrer om de personer, som politiet i de seneste dage har registreret i Danmark eller på anden vis kan forbinde med konflikten.

12 personer anholdt

Torben Svarrer mener, at han ser en anden voldsparathed i den verserende konflikt, end politiet har set tidligere, og samtidig har han en erkendelse af, at de kriminelle går på gaden for at slå ihjel.

- Lige så snart, man skyder på hinanden i gadebilledet, er jeg bekymret, siger Torben Svarer.

Den nuværende konflikt kalder han for "ekstraordinær voldsom".

- Jeg er bekymret, og vi gør alt, hvad vi kan, for at få det stoppet. Det er for voldsomt. Lige har vi en situation, der er eskalerende, siger Torben Svarrer på pressemødet.

Tirsdag gennemførte Særlig Efterforskning Øst (SEØ) med hjælp fra flere sjællandske politikredse ransagninger på en række adresser over hele Sjælland - særligt i hovedstadsområdet.

25 adresser er ransaget, og 12 personer blev i den forbindelse anholdt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik