Kommune sår tvivl om overgreb på skole – forældre er rystede

Forældre fra Borup Skole føler sig tvunget til at fremlægge yderligere detaljer, efter at Køge Kommune har betvivlet overgreb på deres børn.

Egentlig ville de gerne bare have fred nu. Fred til at tage sig af deres datter, som har det svært. Fred til som familie at hele.

Men en familie til en niårig pige fra Borup Skole føler sig nu alligevel tvunget til at tale igen. Fordi Køge Kommune har sået tvivl om deres historie.

Fredag gengav både DR og radiokanalen 24syv referatet af en telefonsamtale om sagen på Borup Skole mellem Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) og Henrik Laybourn, der er børne- og ungedirektør i Køge Kommune.

Ifølge referatet sagde Henrik Laybourn i samtalen, at "de er frustrerede i forvaltningen. De oplever på den ene side, at skolen ikke har informeret forvaltningen tilstrækkeligt om hændelserne. De oplever på den anden side, at forældrene står frem med påstande uden bevis – for eksempel om voldtægter gennem et år".

Moren til den niårige pige fik et chok, da hun så referatet. 

For det er hendes datter, der ifølge lægejournaler, underretninger og datterens egne ord har været udsat for seksuelle overgreb af en jævnaldrende dreng på skolen. 

Overgreb af en karakter, der svarer til, hvordan voldtægt defineres juridisk.

- Jeg er så ked af det. Det er ødelæggende for vores familie det her, siger en tydelig berørt mor til TV 2.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvordan han kan sige sådan? Jeg tror simpelthen ikke, at han har læst vores sag, lyder det videre fra moren, som også er ked af, at sagen nu kommer til at handle om deres troværdighed i stedet for skolens og Køge Kommunes håndtering af flere forældres oplevelser af, at deres børn udsættes for vold og overgreb på Borup Skole.

Lægejournal: Otteårig tror, at hun har en baby i maven

For familien begyndte sagen i december 2022, da den dengang otteårige datter ifølge forældrene fortalte, at hun var bange for, at hun havde en baby i maven.

Datteren forklarede derefter forældrene, hvad der mere præcist var sket. TV 2 går ikke nærmere ind i detaljerne af hensyn til pigen.

Dagen efter kontaktede familien deres egen læge, og lægen sendte derefter en underretning til Køge Kommune, hvor vedkommende gengav pigens forklaring om det, der var sket.

Beskrivelsen svarer til, hvordan voldtægt defineres rent juridisk. Desuden fremgår det, at pigen oplevede, at overgrebene skete under trusler om vold fra drengen.

Pigen blev også henvist til nærmere undersøgelse på Herlev Center for seksuelle overgreb, som 22. december 2022 ligeledes sendte en underretning til Køge Kommune. 

Også denne underretning lagde pigens forklaring om overgreb og trusler om vold til grund.

Børnehus skriver "seksuelle overgreb"

Også Børnehus Sjælland gik ind i sagen og udarbejdede en rapport. Heraf fremgår det, at hun er en "ressourcestærk pige med et lige så ressourcestærkt omsorgsmiljø".

I pigens sag fra Familiecenter Køge står der flere gange, at pigen har været udsat for "seksuelle overgreb", og at hun derudover har både fysiske og psykiske traumer.

Det er altså kommunens eget familiecenter, der skriver, at pigen har været udsat for "seksuelle overgreb". 

Samtidig sår samme kommunes børne- og ungedirektør tvivl om, hvorvidt der er beviser for, at der skulle have været begået alvorlige seksuelle krænkelser, som voldtægt

Både moren og morfaren til pigen fortæller, at de har valgt at bruge ordet voldtægt, som Køge Kommune nu altså anfægter, fordi det er det, de har fået at vide af det lægefaglige personale på Børnehus Sjælland, at man kunne forstå det som.

Derfor har de det også fint med, at TV 2, efter at have afstemt det med familien, har brugt ordet voldtægt om det, der er sket.

- Det var jo det, vi fik at vide, det var, siger moren til TV 2 og fortsætter:

- Der er aldrig nogen læger eller lægefagligt personale, der har draget tvivl om vores historie.

TV 2 har læst journalerne, underretningerne og udtalelser fra egen læge, Herlev Hospital og Børnehus Sjælland og også referater af familiens samtaler med Borup Skole om sagen.

Pige går stadig på skole

Pigens mor fortæller til TV 2, at de efter mange og svære overvejelser har valgt at lade pigen blive på skolen.

- Det var ikke hende, der skulle føle sig forkert, forklarer hendes mor og uddyber, at datteren ikke skulle opleve at blive taget væk fra venner og netværk, fordi hun havde været udsat for overgreb.

Forældrene får ikke længere hjælp af Køge Kommune og oplyser, at de i øvrigt ikke er blevet kontaktet af kommunen, siden TV 2 fortalte om sagerne på Borup Skole.

Referater fra samtaler på Borup Skole viser, at pigens sag blev lukket i Køge Kommune i slutningen af september 2023. Pigens familie fortæller, at hun ikke længere modtager behandling.

- Det er skammeligt!

TV 2 har også talt med moren til et andet barn, der ifølge hende blev udsat for et seksuelt overgreb i et legehus på skolen. Også hun er vred over, at Køge Kommune sår tvivl overgrebene.

- Det er skammeligt, at kommunen drager tvivl om vores forklaring.

- Det er jo alle følelser, der kommer op i en. Og det bestyrker mig bare i, at vores sag ikke er blevet taget alvorligt, lyder det fra hende.

Af hendes barns hospitalsjournal fremgår det, at barnet har fået stukket fingre op i numsen af et ældre barn. Og at barnet har tydelige fysiske tegn på dette. Blandt andet stærke smerter, rødme og en rift.

I journalen skriver lægen også, at der er mistanke om et overgreb.

Herlev Hospital sendte 29. november 2022 en underretning til Socialforvaltningen i Køge om sagen. Moren forstår derfor ikke, hvordan Køge Kommune kan så tvivl om deres forklaring.

- Jeg kan ikke mindes, at der er nogen, der har sat spørgsmålstegn ved, at der var sket et overgreb. De tog det meget seriøst og var meget omsorgsfulde, fortæller moren.

- Hvad skal der mere til? Det er jo helt sort. Det må da være dokumentation, det lægen skriver? Jeg er helt rystet. Det er bare ikke i orden. Jeg ville ønske, de ville se mig i øjnene og sige til mig, at de ikke tror på mig, hvis det er sådan, siger hun.

Moren fortæller, at hun flere gange har forsøgt at kontakte Køges borgmester, Marie Stærke (S).

- Hun har ikke ringet tilbage. Jeg har sågar lagt en besked på hendes telefonsvarer. Jeg kan slet ikke forstå, hvor deres empati er henne i denne her sag. Jeg kan ikke sætte mig ind i, at de, som selv er forældre til børn, ikke kan sætte sig ind i, hvor meget man har brug for hjælp og opbakning, siger hun.

- Og at man oven i hatten får at vide: "Hør her. Der er ikke noget i det - det er opdigtet hos forældrene". Man bliver tosset i hovedet.

Hun fortæller videre, at hun også har været i kontakt med politiet.

- Jeg har talt med politiet, men de sagde, at det var Køge Kommune, der skulle håndtere sagen, fordi børnene var så små.

Køge Kommune svarer ikke på TV 2s henvendelser

TV 2 kontaktede fredag Køge Kommune med henblik på at få et interview med Henrik Laybourn. Han ville dog ikke stille op til interview hos TV 2 fredag.

Vi ville gerne have spurgt Henrik Laybourn, om han har læst børnenes lægejournaler, og om han sætter spørgsmålstegn ved det, der står i dem.

TV 2 har også kontaktet familien til den dreng, der ifølge forældrene står bag begge de overgreb, der er omtalt i denne artikel.

De er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser og har tidligere afvist at tale med TV 2.

Men ifølge B.T. afviser forældrene, at der skulle være tale om voldtægt af den i dag niårige pige.

De fortæller til mediet, at drengen og pigen har kendt hinanden siden 0. klasse, hvor de har været bedste venner og også haft en "kærestelignende relation".

De anerkender ifølge B.T, at "der er sket nogle seksuelle handlinger mellem børnene, men de mener, at der har været en større gensidighed mellem børnene, end TV 2s historier giver udtryk for".

Forældrene optræder anonymt af hensyn til deres børn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik