Stor illegal nikotinproduktion i Danmark afsløret

En uregistreret udenlandsk webshop målrettet det danske marked blandede selv litervis af flydende nikotin i baglokalet.

I alt 200 flyttekasser med nikotinprodukter og litervis af selvblandet nikotinvæske er blevet beslaglagt i en stor, koordineret kontrolaktion.

Det oplyser Skattestyrelsen til TV 2.

Det sker, efter at en udenlandsk webshop er blevet afsløret i at producere og videresælge ulovlige nikotinvæsker og -produkter til danske forbrugere.

Aktionen foregik i ugen op til påske i Københavns Vestegns politikreds. Udover Skattestyrelsen deltog også Københavns Vestegns Politi, en uspecificeret kommunal miljøafdeling og Hovedstadens Beredskab.

Her beslaglagde de materiale fra et lager og produktionslokaler hos en virksomhed, der ikke var registreret for afgifter eller moms.

Fandt 25 liter ren nikotin

Styrelsen har endnu ikke optalt alt det beslaglagte materiale, men oplyser, at den indtil videre har fundet godt 18.000 ulovlige ’puff bars’ (engangs-e-cigaretter) og 2900 liter nikotinvæske til e-cigaretter, herunder væsker med forskellige smage.

Nikotinvæske i literflasker, som Skattestyrelsen har beslaglagt. Indtil videre har styrelsen optalt 2.900 liter færdigblandet nikotinvæske til e-cigaretter fra det illegale lager.
Nikotinvæske i literflasker, som Skattestyrelsen har beslaglagt. Indtil videre har styrelsen optalt 2.900 liter færdigblandet nikotinvæske til e-cigaretter fra det illegale lager.
Foto: Skattestyrelsen

Herudover blev der på stedet fundet 25 liter 99,5 procent ren nikotin, som straks blev kørt til destruktion på foranledning af politiet. Væsker, som virksomheden selv producerede i baglokalet.

- Der er tale om meget voldsomme mængder, som en ikke-registreret udenlandsk webshop selv har blandet i deres baglokale. Vi måtte have brandvæsenet til stede, fordi dampene fra nikotinproduktionen er sundhedsskadelige og produkterne er brandfarlige, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Anne Sofie Hedemann.

Hun kan dog ikke nærmere specificere, hvornår eller hvor aktionen fandt sted.

Styrelsen vil heller ikke oplyse navnet på eller yderligere detaljer om den virksomhed, som stod bag den ulovlige nikotinproduktion.

Uden fortilfælde

Skattestyrelsen har i løbet af de seneste år samarbejdet med politiet i sager om to illegale cigaretfabrikker i henholdsvis Aulum i Vestjylland og Vamdrup sydvest for Kolding.

Det er dog første gang, at styrelsen har fundet en produktionshal, hvor der ulovligt bliver blandet nikotinvæsker, oplyser styrelsen.

- Vi har inden for de senere år set to tobaksfabrikker, der har produceret kopi-cigaretter i Danmark, men det er helt uvant for os at finde det samme med røgfrie produkter, siger Anne Sofie Hedemann.

Har I et indtryk af, om der er andre virksomheder, som ulovligt producerer nikotin til det danske marked?

- Det er svært at sige, om der er tale om et engangstilfælde eller et større problem. Vi har kun den her ene sag. Og den kommer med i vores overvejelser og den måde, vi fører og skærper vores kontroller på, forklarer hun.

Når materialet er talt op, vil sagen sendes videre til straffeenheden i Skattestyrelsen, der tager stilling til en eventuel bøde, og hvorvidt der skal ske en politianmeldelse, der kan resultere i en bøde eller fængselsstraf.

Styrelse lukker onlinesælgere i massevis

Også Sikkerhedsstyrelsen har i år været særlig opmærksom på online-salget af ulovlige nikotinprodukter.

Alene i år har styrelsen lukket 322 profiler på sociale medier, som solgte ulovlige engangs-e-cigaretter. Mellem juni og december 2022 lukkede styrelsen 466 og politianmeldte to profiler.

- Langt de fleste ulovlige produkter finder vi på sociale medier, men heldigvis har vi effektive aftaler om at få lukket profiler, hvor der foregår et ulovligt salg, udtaler Sikkerhedsstyrelsens produktchef, Lone Brose, i en mail til TV 2 og fortsætter:

- Vi kan ikke forhindre, at der dukker nye salgsprofiler op, men vi holder hele tiden øje med ulovlige forhandlere, så vi kan få dem stoppet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik