Mand bag skyderi i Field's skal anbringes på Sikringen - men alle 30 pladser er besat

Den 23-årige mand, der er dømt for tre drab og flere drabsforsøg i Field’s, skal anbringes på Sikringen i Slagelse - men alle pladser er optaget.

Sikringsafdelingen i Slagelse skal huse den 23-årige mand, der er dømt for flere drab og drabsforsøg i Field's på Amager den 3. juli sidste år.

Det besluttede Københavns Byret onsdag.

Det er dog uvist, hvornår den 23-årige mand bliver anbragt på Sikringsafdelingen, også omtalt som ”Sikringen”, fordi alle afdelingens 30 pladser på nuværende tidspunkt er besat.

quote Vi kan ikke tage imod nogen, før der er plads, og det er ikke os selv, der bestemmer, hvornår patienter bliver udskrevet

PER BALLING, CHEFLÆGE, SIKRINGSAFDELINGEN

Ifølge Sikringsafdelingens cheflæge, Per Balling, er der i øjeblikket en ”100 procent belægning”, og afdelingen kan ikke have overbelægning.

- Så vi kan ikke tage imod nogen, før der er plads, og det er ikke os selv, der bestemmer, hvornår patienter bliver udskrevet, siger han.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.) 

Om Sikringen

 • Sikringsafdelingen er den eneste af sin art i Danmark 

 • Sikringsafdelingen modtager også patienter fra Grønland og Færøerne

 • I 1994 blev det muligt at indlægge kvinder på Sikringen - to år senere blev den første kvinde indlagt

 • Størstedelen af patienterne er mellem 20 og 40 år

 • Omkring 40% af patienterne har anden etnisk baggrund end dansk (tal fra 2009)

 • Der har de seneste år været venteliste til indlæggelse på Sikringsafdelingen

 • Der er foretaget en vielse på Sikringen

Kilde: Region Sjælland

Per Balling forklarer, at der bliver frigivet en plads, når retten for anbringelsesdomme lemper en eksisterende anbringelsesdom, eller hvis Justitsministeriet ophæver et såkaldt farlighedsdekret.

Betingelsen for afsigelse af et farlighedsdekret er, at patienten er sindssyg og vedvarende udsætter andres liv for fare.

Københavns Byret vurderede, at den 23-årige var sindssyg i gerningsøjeblikket, og at han, i tråd med mentalerklæringen, stadig må betragtes som farlig. Netop derfor er han ikke egnet til almindelig fængselsstraf, men skal altså i stedet anbringes på den topsikrede psykiatriske institution.

Hvornår og hvordan der bliver lavet plads til den 23-årige gerningsmand, kan Per Balling ikke udtale sig om.

Han fortæller dog, at der allerede er fokus på at skabe mere plads på den pressede afdeling, og henviser til, at man på Finansloven 2020 afsatte penge til området.

- De midler bliver nu udmøntet i bygninger, der kan tages i brug i ultimo 2024 start 2025, siger han.

Udvidelsen vil skabe i alt ti ekstra sengepladser, men det er fra politiske side besluttet, at det kun er fem af pladserne, der skal tages i brug i første omgang. Det er det antal, der er afsat driftsmidler til på finansloven.

Meget syge patienter

På Sikringen sidder lige nu 30 patienter, hvoriblandt nogen aldrig kommer ud derfra igen.

I 2018 fik TV2 ØST et ekstraordinært indblik i afdelingen, hvor Per Balling viste rundt. Her fortalte han, at en af patienterne på det tidspunkt havde været der i 34 år.

- Nogle har ideer om, at de er mange forskellige personer. Det er meget svært at sætte sig ind i, at man kan være så syg, at man er otte forskellige personer, men så fører man en dialog med sig selv som de otte personer, og så bliver man ind i mellem meget bange, når det pludselig er eksempelvis Hitler, man diskuterer med, siger Per Balling og fortsætter:

- Andre gange kan de opleve, at jorden åbner sig under én, og man falder ned i et kæmpe stort hul, og så bliver man også bange og reagerer over for dem, der kommer ind til én. Nogle mener, at deres DNA bliver smittet af andre folk, der kommer ind til én, og derfor ønsker de, at folk går, og de slår dem. Og så er der dem, der mener, de bliver fanget og tortureret, når personalet kommer ind til dem.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sikringen Slagelse Field's skyderi dom retssag tiltalte gerningsmand
Dette skal alle besøgende på Sikringen igennem.
Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I gennemsnit er en patient indlagt på Sikringen i otte år. Her har de så monoton en hverdag som overhovedet muligt, da selv den mindste ændring kan få en patient til at selvantænde.

- De kan finde på at angribe folk ganske voldsomt. De reagerer på nogle psykotiske oplevelser, nogle stemmer, der måske siger, hvad de skal gøre. Eller nogle vrangforestillinger om, at de er forfulgt, og folk vil skade dem. Og så går de til angreb, og det kan være meget voldsomt, siger Per Balling.

Derfor er der også omkring 120 ansatte til at tage sig af de 30 patienter. Indtil 1988 var der kun mænd ansat på Sikringen, men nu er der også en del kvinder. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sikringen Slagelse Field's skyderi dom retssag tiltalte gerningsmand
Den første udgave af Sikringen. Billedet er fra ca. 1918-1920.
Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

Har eksisteret i over 100 år

Sikringsafdelingen åbnede tilbage i 1918, hvor den første Sikringsanstalt åbnede på Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland. Dengang var der plads til 50 patienter.

I en overgang var der faktisk tale om at lukke Sikringen helt ned, men det skete altså ikke. Dog blev antallet af pladser i 1962 reduceret fra de 50 til bare 17.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sikringen Slagelse Field's skyderi dom retssag tiltalte gerningsmand
Frode Krarup var den første overlæge på Sikringen. Her ses han sammen med sin efterfølger, Otto Jacobsen.
Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

I 2015 flyttede patienterne ind i bygningen, som ligger på Grønningen i Slagelse - med Psykiatrien i Slagelse på den modsatte side af vejen. Afdelingen er dobbelt så stor som den, de kom fra med plads til 30 patienter.

De fleste lider af skizofreni, og flere har også ekstrem angst oveni.

Hver eneste patient koster cirka 3,8 millioner kroner om året. 


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik