20-årig blev tæsket og trampet på - nu har hans sag inspireret regeringen til nyt strafudspil

Lauritz Lindboe Wind følte sig tvunget til at sove med kniv, efter han blev overfaldet. Han ser derfor positivt på udsigten til højere straffe.

En nat i februar 2020 blev den nu 20-årige Lauritz Lindboe Wind udsat for et groft overfald i Gothersgade i København.

Her blev han slået bevidstløs af to fremmede mænd på henholdsvis 18 og 19 år, trampet i hovedet og siden kastet ud foran en bil. Han brækkede næsen og fik en hjernerystelse.

Nu bliver sagen opfattet som en af to voldssager, der er motivationen bag regeringens nye reformudspil på det strafferetlige område.

Det bekræfter Justitsministeriet over for TV 2.

For det "duer simpelthen ikke", at personfarlige kriminelle slipper afsted med alt for milde domme, mener justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Derfor lægger en ny reform altså nu op til markant højere straffe for voldelige overfald som det, Lauritz Lindboe Wind var udsat for.

Artiklen fortsætter under videoen

En festlig aften i Gothersgade i København endte i 2020 med, at den på det tidspunkt 18-årige Lauritz Lindboe Wind blev slået bevidstløs og trampet i hovedet. Tirsdag har Østre Landsret stadfæstet Københavns Byrets dom på seks måneders fængsel til en 19-årig mand.


Bestemte voldsparagraffer skal skærpes

Det var i Berlingske, at statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag kunne løfte sløret for det nye udspil.

I avisen lægger statsministeren ikke skjul på, at reformudspillet især er rettet mod kriminelle med udenlandsk baggrund, som er overrepræsenteret i statistikker for kriminalitet i Danmark.

Af de lovovertrædelser, som ifølge regeringen bør straffes hårdere, nævnes blandt andet voldtægt, organiseret kriminalitet og hensynsløse forbrydelser.

Over for TV 2 bekræfter justitsministeren, at det er flere konkrete og aktuelle voldssager, der har motiveret til udspillet om en skærpelse af strafferammen – blandt andet sagen om overfaldet på Lauritz Lindboe Wind.

Spørger man den 20-årige selv, er det kun positivt, at voldssagen potentielt kan være med til at gøre en forskel, og at der nu "bliver gjort noget".

- Det her får dem måske til at tænke sig om en ekstra gang, siger han til TV 2.

Måtte sove med kniv

Efter overfaldet i 2020 følte Lauritz Lindboe Wind sig så utryg, at han i en periode måtte sove med en kniv i nærheden for at føle sig tryg.

Det skyldtes især, at den ene af hans voldsmænd modtog en straf på et halvt års fængsel. Anklageren i sagen gik efter mindst otte til ni måneder bag tremmer.

Den anden overfaldsmand blev også kendt skyldig, men fik ingen strafudmåling.

Det skyldtes især, at den ene af hans voldsmænd modtog en straf på et halvt års fængsel. Anklageren i sagen gik efter mindst otte til ni måneder bag tremmer.

Den anden overfaldsmand blev også kendt skyldig, men fik ingen strafudmåling.

Justitsministeren vil dog ikke til TV 2 sige, hvor hård en straf en forbrydelse som den begået mod Lauritz Lindboe Wind fremover skal straffes med, hvis regeringens udspil bliver til lov.

Alligevel er Lauritz Lindboe Wind fortrøstningsfuld omkring effekten af udspillet.

Ville højere straffe få dig til at føle dig mere tryg, tror du?

- Ja. Og jeg føler, det er mere retfærdigt. Det har måske ødelagt et år eller to af mit liv, og det er ikke retfærdigt på nogen måde, at vedkommende ikke får en hårdere straf. Man føler lidt, man bliver skidt på.

Antallet af voldsepisoder er faldende

Til TV 2 understreger justitsminister Mattias Tesfaye, at udspillet ikke kun bygger på de to konkrete voldssager, men også på en "generel erkendelse af, at strafniveauet på den type sager er for lavt".

- Vi skal have nogle straffe, der afspejler de værdier, vi har i vores samfund. Det er domstolene, der afgør, hvad der er rigtigt og forkert, men også hvor forkert det er, siger han.

Når det ifølge ministeren kan lade sig gøre at begå voldsomme overfald og slippe med fire eller seks måneders fængsel, "sender det et forkert signal til befolkningen".

Læser man i den såkaldte Offerundersøgelse fra Justitsministeriet er antallet af danskere, der har været udsat for vold, faldet.

Men selvom vi er "inde i en god udvikling", er det vigtigt at holde fokus på de områder af Danmark, der fortsat har en høj grad af utryghed og kriminalitet, mener regeringen.

- De tusindvis af medborgere, som bor i udsatte boligområder, skal have mere hjælp. Også fordi det ofte er dem, der er ofre for kriminaliteten, siger Mattias Tesfaye.

Regeringens samlede udlændinge- og retspolitiske pakke præsenteres i sin endelige form tirsdag i den kommende uge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik