Efterskole tog mobilerne fra eleverne – nu vil eleverne ikke have dem tilbage

En elev oplever, at det skubber til hendes grænser ikke at have sin telefon.

På Baunehøj Efterskole ved Jægerspris har eleverne ikke mobiltelefoner.

Og det er noget, de selv har besluttet.

Da efterskoleåret startede, afleverede eleverne deres telefoner, og efter efterårsferien skulle de så i fællesskab tage stilling til, om de ville have telefonerne tilbage.

quote Det øjeblik man har den her linje ud til omverdenen, så ved man ikke, om det, man siger her, bliver her

Ulrik Goos, forstander på Baunehøj Efterskole

Det ville flertallet ikke. Og derfor fik ingen af eleverne deres telefoner tilbage.

I stedet hænger der fastnettelefoner rundt omkring på skolen, som eleverne kan bruge, hvis de vil ringe hjem.

- Det at have fællesskaber og være social er en kæmpe del af det at gå på efterskole, og jeg oplever, at det at have telefoner godt kan gøre det sværere og nemmere at trække sig, siger Otto Julius Sneider, som er elev på Baunehøj Efterskole.

En anden elev, Vera Petrine Strand, er enig.

- Jeg synes, vi skal nyde, at vi har det her år, hvor vi har muligheden for ikke at have vores telefoner og være sammen på en helt anden måde, end vi kommer til at være resten af vores liv, siger hun.

Telefoner er en del af de unges liv

Det er vigtigt for fællesskabet på skolen, at eleverne i starten af skoleåret har mulighed for at skabe et rum, som deres forældre og venner hjemmefra ikke er en del af.

Det fortæller forstander på Baunehøj Efterskole Ulrik Goos.

- Det, vi gerne vil med dem, kan ikke lade sig gøre, hvis de har deres telefoner. Det øjeblik man har den her linje ud til omverdenen, så ved man ikke, om det, man siger her, bliver her, siger Ulrik Goos.

- Det er utroligt vigtigt, at når to unge mennesker åbner sig over for hinanden, så åbner de sig over for hinanden. Og ikke for et væld af andre mennesker.

Men hvorfor så overhovedet lade telefoner være en del af efterskoleopholdet?

- Fordi de er en del af de unges liv. Og de er en del af vores liv. Og jeg mener sådan set, at der er mange fantastiske ting ved en telefon. Eksempelvis kan man scanne tekst, hvis man er ordblind, man har adgang til et væld af informationer, og man kan høre musik.

Ulrik Goos er selv personligt modstander af fuldstændigt at fratage eleverne deres telefoner hele efterskoleåret.

Baunehøj Efterskole ligger ved Jægerspris i Nordsjælland. Der går omkring 100 elever på skolen.
Baunehøj Efterskole ligger ved Jægerspris i Nordsjælland. Der går omkring 100 elever på skolen.
Foto: Julie Almann Larsen / TV 2 Danmark

For han mener, at man bør gå den anden vej og sammen med eleverne forsøge at finde ud af, hvordan man kan udvikle gode vaner omkring det at bruge sin telefon.

Vera Petrine Strand oplever, at hun har lavet flere kreative ting og været sammen med de andre elever på en "helt anden måde".

quote Det kan godt være rigtig fristende, når man ser andre sidde og scrolle på Tiktok. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi alle sammen er rimelig afhængige af det

Otto Julius Sneider, elev på Baunehøj Efterskole

Derudover synes hun, at man bliver tvunget ud af sin comfortzone, når man ikke bare kan tage sin telefon frem, hvis man ikke lige har noget at snakke om.

- Det skubber til en hel masse grænser, og det, synes jeg, er fedt. Vi fik vores computer tilbage efter fire uger, og det, kunne man godt mærke, ændrede fællesskabet lidt, siger hun.

Fungerer ikke for alle

Både Vera Petrine Strand og Otto Julius Sneider erkender, at det ikke fungerer for alle ikke at have deres telefon.

For telefonen kan, mener Otto Julius Sneider, eksempelvis være et hjælpemiddel for de elever, der har udfordringer socialt.

- Det er svært, for man vil jo gerne have, at alle trives. Og hvis der er folk, der virkelig ikke kan klare det uden deres telefoner, så er det også enormt vigtigt, at man kan opnå konsensus om, hvad man gør, siger han.

Hvorfor skal det besluttes i fællesskab, om I skal have jeres telefoner eller ej. Hvorfor kan man ikke bare lade den ligge på sit værelse, hvis man ikke har lyst til at bruge den?

- Som jeg oplever det, er der tale om en dominoeffekt: Når først én har den, vil det stille og roligt fordobles. Det kan godt være rigtig fristende, når man ser andre sidde og scrolle på Tiktok. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi alle sammen er rimelig afhængige af det, lyder det fra Otto Julius Sneider.

Vera Petrine Strand påpeger desuden, at der kan blive skabt en opdeling mellem dem, der vil bruge deres telefoner og dem, der ikke vil, hvor der opstår et online fællesskab, som alle ikke er med i.

På trods af, at et flertal af eleverne har besluttet, at de ikke vil have deres telefoner tilbage, har lærerne besluttet, at alle elever får deres telefoner tilbage på søndag.

Og det er der en god årsag til, fortæller Ulrik Goos.

I starten af skoleåret, da eleverne fik taget deres telefoner, fik de at vide, at de ville få den tilbage igen.

Derfor ville det ikke være fair overfor dem, der gerne vil have deres telefon tilbage, fortsat at beholde dem, lyder det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik