Friskole kan miste millionstøtte: - Hizb-ut-Tahrir har ingen indflydelse

Den muslimske friskole Iqra har været beskyldt for at have forbindelse med Hizb-ut-Tahrir. Men det er slut nu, garanterer bestyrelsesformand.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ny start, vi er parat.

Sådan stod der skrevet med store, røde bogstaver på et stort, hvidt banner, som et par skoleelever holdt op i vejret.

Andre elever løftede mindre skilte op og ned i luften.

- Luk venligst ikke vores skole, lød ordene.

Op mod 500 elever og lærere fra den muslimske friskole Iqra var mandag eftermiddag samlet foran Undervisningsministeriet i håbet om, at ministeriet ville droppe deres beslutning om at fjerne skolens statstilskud.

- Vi er her for at vise, at det ikke er i orden, de vil lukke skolen. De ser ikke, hvordan det er bag facaderne. De ser ikke, hvordan det er socialt, og de ser ikke vores venskaber, lød det fra eleven Ayal Adulghan til TV 2.

Den muslimske friskole Iqra på Nørrebro står til at miste sit statslige tilskud efter kritik fra Undervisningsministeriet. Det håber skolen at forhindre ved at foretage store ændringer.
Den muslimske friskole Iqra på Nørrebro står til at miste sit statslige tilskud efter kritik fra Undervisningsministeriet. Det håber skolen at forhindre ved at foretage store ændringer.
Foto: TV 2

Beskyldt for forbindelse med Hizb-ut-Tahrir

I et brev fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet lød det i december, at styrelsen ville tilbageholde skolens tilskud i januar 2018, og det var forventeligt, at tilskuddet ville bortfalde i sin helhed.

Årsagen var, at flere tilsyn med skolen viste en række alvorlige lovbrud. Særligt var styrelsen bekymret for, hvem der styrede skolen. Skolebestyrelsen blev nemlig beskyldt for at være under indflydelse af Hizb-ut-Tahrir.

Men det har skolen rettet op på nu. For der er oprettet en helt ny bestyrelse, fortæller skolens konstituerede skoleleder, Abbas Khan.

- Den nye bestyrelse består af forældre, hvor det før var en forening, som sad på magten. De har ændret på rigtig meget, siger han til TV 2.

HIZB UT-TAHRIR

- Hizb ut-Tahrir betyder Befrielsespartiet eller Frihedspartiet
- Partiet blev stiftet i 1953 i Jerusalem af den retslærde sheikh Taqiuddin an-Nabhani. Partiets øverste ledelse holder i dag til i Jordan.
- Hizb ut-Tahrir arbejder for en forening af alle muslimer under et islamisk styre (kalifat), fjernelse af al vestlig indflydelse i den islamiske verden (Dar al-Islam) og et liv efter den rette islamiske levemåde.
- Hizb ut-Tahrir har været repræsenteret i Vesten siden 1960.
Skolelederen mener, at en ny bestyrelsen har ændret meget på skolen. 

- Skolen er fri og uafhængig

Iqra, som med sine 550 elever er den største muslimske friskole i Danmark, fik ifølge Undervisningsministeriet 24,7 millioner kroner i statsstøtte i 2017. Penge, som skolen er afhængig af for at overleve.

Derfor afleverede den nye skolebestyrelse en redegørelse over ændringerne inden støtteforsamlingen.

- Vi har arbejdet rigtig meget for at bevise, at skolen er fri og uafhængig fra enhver form for indflydelse udefra, fortalte bestyrelsesformand Abdullah Abu-Lifa.

- Hizb-ut-Tahrir har ingen indflydelse på skolen. Hverken på ledelsen eller bestyrelsen, forklarede han.

Skolen var også under kritik for, at viceskolelederen angiveligt opfordrede eleverne til at undgå ikke-muslimske venner.

- Den tidligere viceskoleleder er ikke længere en del af skolen. Hverken indflydelses-, ledelses- eller arbejdsmæssigt, lød det fra Abdullah Abu-Lifa ved støtteforsamlingen.

Mandag eftermiddag tog eleverne sammen med deres lærere i samlet flok bussen fra Nørrebro ind til Underviningsministeriet for at vise deres støtte til skolen.
Mandag eftermiddag tog eleverne sammen med deres lærere i samlet flok bussen fra Nørrebro ind til Underviningsministeriet for at vise deres støtte til skolen.
Foto: TV 2

Hvilken rolle spiller de danske frihedsværdier, de danske demokratiske værdier såsom ligestilling for jeres skole?

- Skolen gør alt, hvad den kan for at leve op til det krav, der er fra ministeriet til at drive en friskole efter de gældende krav og regler.

Så hvad siger den redegørelse, I har afleveret i dag?

- Vi har gjort rigtig meget ud af at vise, at skolen er fri og uafhængig, som har været et af kritikpunkterne af skolen tidligere. I forhold til økonomien har vi fået rettet op på de ting, der skal rettes op på, og det kommer også til at ske fremadrettet.

Men hvad bliver konsekvensen, hvis I får at vide, I alligevel skal lukke?

- Vi håber bare ikke, det kommer dertil, fortalte bestyrelsesformanden.

- Vi har ikke tillid til det lige nu

I august indledte Styrelsen for Undervisning og Kvalitet tilsyn med i alt 13 friskoler i landet. Ni af dem har et muslimsk værdigrundlag. 

Regeringen har allerede frataget to andre muslimske friskoler deres tilskud. De er begge blevet nødt til at lukke. Det drejer sig om Al-Salam Skolen i Odense og den muslimske Nord-Vest Privatskole i København. 

Ministeriet skal i løbet af denne uge tage stilling til, om Iqra også skal have frataget sin økonomiske støtte.

Hverken Undervisningsministeriet eller Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har ønsket at udtale sig, før skolens redegørelse er læst, og før de har taget en beslutning.

Men den 20. december 2017 sagde styrelsens vicedirektør, Susanne Clausen, til Berlingske:

- Vi skal overbevises om at have taget grundlæggende fejl i vores vurdering. At vores vurdering bygger på forkerte faktuelle forhold. Det er ikke nok at komme og sige, at man vil ændre tingene. For vi har ikke tillid til det lige nu.

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Line Dupont

148.000 følger med: Line bygger alt i alle rum

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere