Zoologisk Have i København ville lørdag "ikke afvise" at åbne for gæster før 8. juni, efter de blev forbigået i anden fase af genåbningen af Danmark.
Der kan ikke være nogen tvivl: Når vi er tvangslukket, er der 100 procents økonomisk dækning
Men efter justitsminister Nick Hækkerup (S) slog fast, at regeringen nu vil lukke alle smuthuller i bekendtgørelsen og dermed direkte forbyde en åbning, er stemningen en lidt anden i parken:
- Jeg er ikke på krigsstien, og vi vil til enhver tid følge regeringens udmeldinger, siger administrerende direktør, Jørgen Nielsen, til TV 2.
På trods af at parken må leve med endnu en måned med øde stier, så er det trods alt bedre end den usikkerhed og de dilemmaer, som de har skullet forholde sig til de seneste dage.
- Nu har vi fået en tvangslukning. Der er ikke nogen tvivl om, hvad vi skal gøre mere, siger han.
Forbud trods minimal risiko
Den københavnske zoo havde ligesom landets øvrige zoologiske haver stærkt regnet med at blive inddraget i anden fase af genåbningen.
Hvor efterskoler og indkøbscentre fik plads på listen over steder, som kan åbne fra mandag, så gjaldt det altså ikke parkerne. Det er på trods af, at gæsterne er under åben himmel, og at der, ifølge Statens Serum Instituts vurderinger til Folketinget, kun er en lille risiko for smitte med coronavirus.
Samtidig var der ikke tale om et egentligt forbud, men blot en såkaldt henstilling - altså en anbefaling. Det var det, der fik Jørgen Nielsen til at overveje alle sine muligheder for at redde parken fra det underskud på op mod 50 millioner kroner, de ellers ser ind i.
Med Justitsminister Nick Hækkerups formuleringer lørdag er der dog ingen tvivl om, at det vil få konsekvenser, hvis den zoologiske have trodser genåbningsplanen:
- De valg, der blev truffet ved aftalen i torsdag, blev ikke truffet for sjov, og det betyder også, at dem, der ikke følger reglerne, vil blive straffet for det - på samme måde som alle andre, der ikke efterlever landets love, skrev ministeren til TV 2.
Nu håber Jørgen Nielsen fra Zoologisk Have i København i stedet, at forbuddet mod at åbne i stedet giver adgang til en større del af den hjælpepakke, der er stillet til rådighed for danske kulturinstitutioner.
Stadig anker ved prioriteringen
Før stod zoologiske haver til at blive kompenseret for 80 procent af deres økonomiske tab. Et tab, som stiger kraftigt hver eneste dag, fordi de for at passe dyrene er nødt til at opretholde noget nær den normale drift.
- Der kan ikke være nogen tvivl: Når vi er tvangslukket, er der 100 procents økonomisk dækning. Forhåbentlig med tilbagevirkende kraft, så det gælder helt tilbage til marts, hvor vi måtte lukke, siger Jørgen Nielsen.
Zoo-direktøren lægger dog ikke skjul på, at han mener, prioriteringen er helt forkert. At det er for vilkårligt, hvem der har fået lov at åbne, samt hvem, der ikke får lov.
- Vi er fuldstændig klar til at åbne og var klar til at åbne på tirsdag. Så jeg håber stadig, at regeringen kigger på, at vi har 40.000 kvadratmeter, som er klar til at åbne. Og at vi på en eller anden måde kan få lov at åbne før 8. juni, siger Jørgen Nielsen.
Også kunstmuseet Aros' direktør, Erlend Høyersten, har udtalt, at han ser genåbningsplanen, hvor de også blev forbigået, som "symbolpolitik". De overvejer også at åbne inden 8. juni. De er dog underlagt et regulært forbud allerede.
TV 2 forsøger at få en kommentar fra Nick Hækkerup om, hvorvidt de zoologiske haver i Danmark kan få fuld dækning af de økonomiske tab med tilbagevirkende kraft.