Zoologisk Have overvejer at trodse politikerne og åbne for gæster

Den københavnske park var overbevist om, at de ville få lov at åbne som nogle af de første. Nu er alt i spil igen.

Uforståeligtrystende og katastrofalt. Det var bare nogle af de ord, landets zoologiske haver udtalte fredag, da statsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde anden fase af Danmarks genåbning.

På trods af at de udendørs parker har forberedt sig på at byde gæsterne velkommen igen med håndsprit og nye sikkerhedsforanstaltninger for at minimere smitterisikoen, så blev de igen forbigået. Kun parker, hvor gæsterne kører i bil, altså Givskud Zoo og Knuthenborg Safaripark, kan åbne ifølge den politiske aftale.

Det har nu fået Zoologisk Have i København til at overveje, om de alligevel skal åbne inden 8. juni, hvor tredje fase begynder.

- Jeg kan hverken afvise det eller bekræfte, at vi åbner før, siger administrerende direktør Jørgen Nielsen til TV 2.

Kan have betydning for dyrene

Grunden til, at parken kan vælge at trodse regeringens aftale, er, at der for de zoologiske haver ikke er tale om et direkte forbud mod at åbne. Der er tale om en henstilling fra regeringen - altså en retningslinje.

Under nedlukningen har Zoologisk Have i København fået et nyt hvidt næsehorn. Ungen blev født 15. april 2020.
Under nedlukningen har Zoologisk Have i København fået et nyt hvidt næsehorn. Ungen blev født 15. april 2020.
Foto: Niels Christian Vilmann - Ritzau Scanpix

Jørgen Nielsen har under hele coronakrisen bestræbt sig på at følge alle regeringens råd, men beskeden om, at de ser frem mod endnu en måned med uvished, gør nu, at han må kigge på andre muligheder.

- Hvordan vi handler nu, er en svær strategisk beslutning, som jeg sammen med ledelsesgruppen skal diskutere her over weekenden, siger han.

- Lige nu ser vi ind i et dundrende rødt underskud.

Indendørs faciliteter som akvarier og Randers Regnskov har påbud om at holde lukket i fase to af genåbningen. De øvrige zoologiske haver, som har udendørs anlæg, har fået henstillinger om at holde lukket.
Indendørs faciliteter som akvarier og Randers Regnskov har påbud om at holde lukket i fase to af genåbningen. De øvrige zoologiske haver, som har udendørs anlæg, har fået henstillinger om at holde lukket.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Tidligere har direktøren udtalt, at parken mister 650.000 kroner om dagen, fordi de - i modsætning til eksempelvis storcentre - er nødt til opretholde størstedelen af driften for at passe dyrene. Også selvom der ingen indtægter er.

Det store underskud, som kan løbe op i 50 millioner, selv efter at de har fået del i en af hjælpepakkerne, kan i sidste ende betyde, at parken må skaffe sig af med dyr.

- Jeg var helt skråsikker på, at det ville være os, der kunne åbne nu, siger Jørgen Nielsen og peger på, at zoologiske haver ifølge regeringens eget interne notat kategoriserer de zoologiske haver som steder, hvor der er lav risiko for smitte.

Andre zoologiske haver afviser åbning

TV 2 har været i kontakt med flere af landets øvrige zoologiske haver.

Fra DAZA, Danish Association of Zoos and Aquaria, som er en interesseorganisation for 15 zoologiske haver og akvarier, lød det fredag, at "flere steder er der seriøse overvejelser om at åbne trods henstillingerne". Dette har de siden trukket tilbage.

Fra både Odense og Aalborg Zoo samt Ree Park på Djursland lyder det således lørdag, at de alle har tænkt sig at holde lukket, som det foreskrives.

- Umiddelbart forstiller jeg mig ikke, at vi åbner før 8. juni. Det skal endeligt afklares på et ledelsesmøde på mandag, siger direktør Bjarne Klausen fra Odense Zoo.

Danskere ønsker at støtte

Zoologisk Have i København holder dog fast i, at intet er sikkert fra deres side.

- Alt er i spil, siger han.

Zoologisk Have i København vil formentlig komme med deres beslutning om genåbning mandag.
Zoologisk Have i København vil formentlig komme med deres beslutning om genåbning mandag.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Siden aftalen om anden fase af genåbningen blev meldt ud, har de i parken oplevet, at mange danskere har været uforstående over for prioriteringen. Ifølge direktøren har de fået beskeder om, at folk ønsker at købe årskort til de næste ti år for at bidrage til parkens økonomi.

Hvis løsninger som dette kan tænkes ind, så er direktøren åben.

Truer med at åbne museum

Også andre overvejer at trodse anbefalingerne fra politikerne. Direktøren for kunstmuseet Aros i Aarhus er rasende over regeringens prioriteter. Så rasende, at han lige nu overvejer at åbne før den 8. juni, som et enigt Folketinget har besluttet skal være åbningsdagen for museer.

- I min optik er det symbolpolitik at lade museerne komme i sidste række, og jeg synes det er vigtigt at sige fra. Derfor har jeg mest af alt lyst til at sige 'vi åbner', og så må vi tage konsekvensen derefter, siger direktør Erlend Høyersten til Århus Stiftstidende.

I en blog på Kulturmonitor skriver han, at åbningen af Aros før tid skal vise, at "Danmark er en kulturnation og ikke blot en konsumptionnation."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik