Præst mener, 'priden' fylder for meget: - Tænk hvis alle minoriteter skulle gøre det samme

HK Danmark mener, at det er vigtigt, at de som fagforbund er en del af regnbueugen. Dansk præst er uenig.

Det er i denne uge umuligt ikke at bemærke de hundredevis af regnbueflag, som er hængt op i især København i forbindelse med Copenhagen Pride.

Og det er ikke kun fra private altaner og vinduer at flagene vajer. Skoleskibet Georg Stage har lagt til på Islands Brygge med regnbuesejl, og både i rådhushallen og på HK Danmarks hovedkontor er store flag hængt op som en hyldest til den årlige festuge for LGBT+-personer.

quote Det er noget mærkeligt noget, at de år efter år har behov for at sige: ”Her er vi, se os”. Tænk hvis alle minoriteter skulle gøre det samme.

Henrik Højlund, præst

Men det er ikke alle, der mener, at danske byer skal males i regnbuefarver hvert år.

- Alle skal flage for dem, alle skal bære regnbuefarver, og hvis man ikke gør det, så er man ude på sidelinjen, og så bliver man virkelig nedgjort eller latterliggjort, forklarer Henrik Højlund i ’Go’ aften LIVE’.

Han er til hverdag valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, men han har tidligere arbejdet som præst på Nørrebro i København, hvor han har oplevet paraden i København, som afslutter ugen.

Behov for parade?

Henrik Højlund ser sig selv som en minoritet, fordi han ikke går ind for sex før ægteskab, men det betyder ikke, at han har brug for en parade i København, som LGBT+-samfundet, lyder det.

Copenhagen Pride

Allerede i begyndelsen af 1970’erne blev der afholdt mindre pride-arrangementer i København. Copenhagen Pride begyndte i 1996, da København var Europæisk Kulturby og hjemsted for årets Europride. Fra 1998 kaldtes festivalen Mermaid Pride, og i 2004 skiftede den navn til Copenhagen Pride.

Kilde: Copenhagen Pride. 

Tværtimod.

- Det er noget mærkeligt noget, at de år efter år har behov for at sige: ”Her er vi, se os”. Tænk hvis alle minoriteter skulle gøre det samme, siger han.

Martin Rasmussen, der er næstformand i HK Danmark, forstår derimod godt behovet for pride-paraden.

"Alle skal have ret til at have det godt på deres arbejdsplads. Det er derfor vi er med", forklarer Martin Rasmussen, der var med på en online forbindelse.
"Alle skal have ret til at have det godt på deres arbejdsplads. Det er derfor vi er med", forklarer Martin Rasmussen, der var med på en online forbindelse.
Foto: TV 2

I modsætning til Henrik Højlund kan han ikke komme i tanke om en anden minoritet i Danmark, det ville give mening at fejre på samme vis som LGBT+-bevægelsen.

- Det er et spørgsmål om, at der er mange med LGBT+-baggrund, som i rigtig mange år har gået og gemt på deres seksualitet, og som har behov for at komme ud, lyder det.

For Martin Rasmussen er det vigtigt, at de viser regnbuefanen som fagforbund.

Blandt andet skoleskibet Georg Stage har i anledningen af WorldPride 2021 fået regnbuefarvede sejl.
Blandt andet skoleskibet Georg Stage har i anledningen af WorldPride 2021 fået regnbuefarvede sejl.
Foto: Renate Borgen

Der er nemlig meget at kæmpe for, mener han.

- De (red. LGBT+-personer) har svært ved at få arbejde, de får lavere løn, de føler, de bliver mobbet på arbejdspladsen, så det er ikke billige point. Det er et spørgsmål om, at de også skal have en plads på arbejdsmarkedet, forklarer han.

Kan godt favne

For Henrik Højlund handler debatten ikke om, at LBGT+-personer ikke skal favnes eller have lov til at dyrke deres fællesskab.

- Man kan da sagtens favne uden at synes, at en minoritet som LGBT skal være der med den store udmelding hvert år med priden, lyder det.

LGBT+

LGBT+ Danmark er Danmarks største politiske organisation for homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og andre, der bryder med normerne for køn og seksualitet.

Kilde: LGBT+ Danmark

Han har tidligere deltaget i debatter under pride-ugen, som han var inviteret til, men det har ikke betydet, at han har fået forståelse for den årlige parade gennem København.

Og han mener, at han langt fra står alene med det synspunkt.

- Jeg kender homoseksuelle, som synes, det er så tåbeligt med priden, og som ikke har lyst til, at den skal være der, fortæller han.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik